ממשלות ברחבי אירופה הורו על הגבלות חדשות במאמץ לבלום את התפשטות נגיף הקורונה ביבשת, אחרי מספר שיא של נדבקים חדשים מתחילת התפרצות המגפה. ממשלת הולנד הודיעה אמש (ג') שממחר הפאבים והמסעדות יהיו סגורים. מכירת אלכוהול במרכולים תהיה מותרת עד 20:00, בניסיון למנוע מהתושבים לערוך מסיבות בבתים. תיאסר התקהלות של יותר מארבעה אנשים. בני 13 ומעלה יחויבו לעטות מסכות בחללים סגורים. פעילות מערכת החינוך והתחבורה הציבורית לא תיפגע.
ההנחיות החדשות יהיו בתוקף לארבעה שבועות. ממשלת הולנד קיבלה את ההחלטה אחרי שאובחנו 43,903 נדבקים חדשים בשבוע אחד, במדינה שבה חיים 17 מיליון בני אדם. אתמול דיווחה המדינה על קרוב ל- 7,400 נדבקים. ראש ממשלת הולנד מרק רוטה אמר שארצו חייבת לבצע "סגר חלקי", כהגדרתו, כדי לנצח את הנגיף. "היום אנחנו מודיעים על צעדים חדשים ותקיפים ולמעשה צועדים לעבר סגר חלקי", אמר רוטה.
ארגון הבריאות העולמי מסר היום שבשבוע שעבר היו באירופה יותר מ-700,000 נדבקים חדשים בקורונה – עלייה של 34% לעומת השבוע הקודם. רוב הנדבקים הם בבריטניה, צרפת, רוסיה וספרד.
העלייה במספר הנדבקים קשורה בין השאר לעלייה בכמות הבדיקות, אך סוכנות הבריאות של האו"ם ציינה שחלה עלייה גם במספר המתים באזור – 16% יותר מהשבוע הקודם. רופאים מזהירים שבשעה שמקרי הידבקות רבים הם בקרב אנשים צעירים, שנוטים לפתח תסמינים קלים יותר, הנגיף עלול להתפשט שוב בקרב אוכלוסיות מבוגרות יותר – שנמצאות בקבוצת הסיכון.
בתגובה לנתונים האחרונים איטליה וצרפת הטילו הגבלות על מסיבות ועל פעילות המסעדות והפאבים. סלובניה שוקלת צעדים דומים. צ'כיה החליטה לסגור את כל בתי הספר עד 2 בנובמבר, ומיום רביעי תסגור גם את המסעדות והמועדונים. לטביה הורתה לבני הנוער לעבור ללמידה מרחוק למשך שבוע. בריטניה הציגה מערכת חדשה שתחליט אלו הגבלות יש להטיל בהתאם לרמת התחלואה באזורים מסוימים. הצעדים האלה משקפים גישה חדשה במאבק נגד הנגיף מצד ממשלות שחוששות לגרום נזק נוסף לכלכלה.
למרות העלייה במספר הנדבקים באירופה מעוניינים להימנע מסגר כולל כפי שהיה באביב – וגרם לאובדן מקומות עבודה. במקום סגר, בגל השני הן בוחרות בהגבלות אזוריות וממוקדות ובסגרים חלקיים, שלפעמים גורמים לבלבול ולתסכול באותם אזורים. ארגון הבריאות העולמי תומך בגישה הזאת. דובר הארגון טאריק יסרביץ' אמר היום לכתבים בז'נבה שסגר הוא "מוצא אחרון".
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל מסרה לאיחוד האירופי שהיא עוקבת "בדאגה גדולה" אחר העלייה במספר הנדבקים. "אסור לנו לבזבז עכשיו את מה שהשגנו בחודשים האחרונים באמצעות ההגבלות", אמרה מרקל בשיחת ועידה. "לאף אחד מאיתנו לא קל להטיל את ההגבלות האלה. אנשים רבים הלכו לעולמם, ולכן חשוב שאנחנו נוודא שסגר נוסף אינו הכרחי, ושמערכת הבריאות שלנו לא מתמודדת שוב עם עומס גבוה מדי".
ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטה אוסר על האזרחים לעסוק בפעילות ספורט קבוצתית ועל מסיבות בחללים סגורים. בנוסף הורה שלא לקיים בבתים מפגשים של יותר משישה אנשים. מספר המשתתפים בחתונות וטקסים אחרים יהיה 30 לכל היותר. קונטה מודאג מזינוק במספר הנדבקים, שהגיע בסוף השבוע לשיא שלא נראה חודשים, ואמר היום במסיבת עיתונאים: "אנחנו חייבים להימנע מסגר כללי".
כמו מדינות אחרות באירופה, גם איטליה הטילה הגבלות על חיי הלילה שלה. פאבים ומסעדות נדרשו לסגור את השערים מוקדם יותר - עד חצות. אחרי השעה תשע השתייה בפאבים תהיה סביב שולחנות בלבד. היום דווח שמירוץ האופניים השנתי "ג'ירו ד'איטליה" נקלע לבעיה גדולה, אחרי שכמה מהרוכבים הבכירים בתחרות פרשו מהמירוץ בעקבות הידבקות בקורונה.
בשבוע שעבר חידשה איטליה את החובה לעטות מסכה גם בשטחים פתוחים – דרישה שכבר נמצאת בתוקף בספרד. במקומות אחרים באירופה החובה הזאת נמצאת בתוקף באזורים מסויימים בפולין, ובמוקדי התפרצות כמו פריז, בריסל ופרישטינה בירת קוסובו. גם בכמה ערים בגרמניה צפויים להחליט על צעד דומה.
נשיא צרפת עמנואל מקרון נפגש אתמול עם מועצת ההגנה הלאומית בארצו, על רקע עלייה גדולה במספר הנדבקים – במיוחד בערים הגדולות. פריז, מארסיי ושבע ערים גדולות אחרות העלו את רמת הכוננות לדרגה הגבוהה ביותר – מה שדרש את סגירת הפאבים, מכוני הכושר ובריכות השחייה. חל איסור על קיום מסיבות, והמסעדות חייבות לוודא שיש מרחק של מטר לפחות בין השולחנות ושמספר הסועדים בכל שולחן הוא שישה לכל היותר.
ראש ממשלת פולין, מתאוש מורבייצקי, קרא לאזרחים להקפיד על שמירת מרחק ועטיית מסכות. מורבייצקי נמצא בבידוד אחרי שהיה במגע עם חולה מאומת. בסרטון שפרסם אמר מורבייצקי שהוא לא סובל מתסמינים ושממשלתו ממשיכה לפעול כרגיל.
פולין, שבה חיים 38 מיליון תושבים, סובלת מעלייה חדה במספר הנדבקים. היום דיווחה המדינה על 5,086 נדבקים חדשים ועל 63 מתים מהנגיף. בקיץ ממוצע הנדבקים היה 600 ביום. אחרי שחופשת הקיץ הסתיימה חלה עלייה במספר הנדבקים. חלק מהרופאים במדינה מזהירים שמערכת הבריאות הפולנית – שלא מתוקצבת כראוי – לא תעמוד בעומס אם המגמה תימשך.
הממשל בבריטניה, שסבלה מהנגיף יותר מכל מקום אחר באירופה, הגן אתמול על מערכת ההגבלות המדורגת שהציג אתמול ראש הממשלה בוריס ג'ונסון, שמחליטה על הגבלות אזוריות בהתאם לרמת התחלואה. בעקבות התפשטות הנגיף בעיר ליברפול בצפון אנגליה הוחלט לסגור את הפאבים, מכוני הכושר ודוכני ההימורים בעיר.
"ראש הממשלה חייב למצוא את האיזון כדי להגן על חיי האזרחים ועל שירות הבריאות הלאומי מהנגיף – ובמקביל לתת עדיפות למה שחשוב לנו כחברה כמו חינוך והשארתם של כמה שיותר אנשים בשוק העבודה", אמר שר השיכון רוברט ג'נריק. בשלושת השבועות האחרונים מספר הנדבקים בבריטניה שילש את עצמו, ושיעור הנדבקים עולה בכל קבוצות הגיל ובכל האזורים. שיעור הנדבקים הגבוה במיוחד הוא בצפון מזרח ובצפון מערב בריטניה.
אחד הדברים שגרמו את הנזק הקשה ביותר לכלכלות באירופה הוא ההגבלות שהוטלו על נסיעות בין מדינות האיחוד האירופי. כדי למנוע הפסקת נסיעות ומעבר סחורות ברחבי האיחוד המדינות החברות סיכמו היום שלא ימנעו מאזרחים לנסוע בין מדינות "ירוקות", שבהן רמת התחלואה נמוכה. אזרחים שיגיעו מאזורים "אדומים" או "כתומים", עם רמת תחלואה גבוהה יותר, יידרשו לפעול בהתאם להנחיות של המדינה שאליה יגיעו – כמו חובת בידוד או דרישה לבצע בדיקת קורונה. במסגרת המתווה שאושר אתמול רוב האזורים באיחוד האירופי יוגדרו "כתומים" או "אדומים".
פורסם לראשונה: 19:00, 13.10.20