ראש ממשלת המעבר של לבנון חסן דיאב הזהיר בצהריים (יום ג') כי ארצו נמצאת במרחק של ימים אחדים בלבד מ"פיצוץ חברתי" בצל המשבר הכלכלי הקשה הפוקד אותה, וקרא לקהילה הבינלאומית להתגייס ולהציל את ארץ הארזים. "הלבנונים מתמודדים עם גורל אפל לבדם", אמר דיאב בפגישה עם שגרירי מדינות זרות בביירות.
דיאב, שהתפטר באוגוסט של השנה שעברה בעקבות אסון הפיצוץ בביירות וממשיך מאז לכהן כראש ממשלת מעבר בשל אי-הצלחתם של הפוליטיקאים הלבנונים להקים ממשלה חדשה, הדגיש כי רק הקמת ממשלה לבנונית תאפשר לחדש את השיחות עם קרן המטבע הבינלאומית על קבלת סיוע כלכלי. "לממשלת המעבר שלי אין זכות לחדש את המשא ומתן עם קרן המטבע כדי ליישם את תוכנית השיקום שגיבש הקבינט, משום שהתוכנית כוללת התחייבויות שייתכן שהממשלה הבאה לא תסכים להן", הסביר.
המשבר הכלכלי בלבנון, נזכיר, פרץ בסוף 2019, ושורשיו נעוצים בעשרות שנים של שחיתות ושל ניהול כושל של המדינה מצד הפוליטיקאים בשנים שאחרי מלחמת האזרחים העקובה מדם, שהתחוללה בין 1975 ל-1990. לבנון צברה עוד ועוד חובות, לא עשתה די כדי לעודד תעשיות מקומיות, ואילצה כמעט את כל ענפיה הכלכליים להסתמך על ייבוא. בשנה וחצי האחרונות איבד המטבע הלבנוני יותר מ-90% מערכו, בנקים החלו למנוע מתושבים למשוך ולהעביר כספים, ואת לבנון פקדה אינפלציה אדירה.
מאז תחילת המשבר שקעה בעוני יותר מחצי מאוכלוסיית לבנון, והמדינה סובלת ממחסור חמור במוצרי יסוד. היא מתמודדת עם הפסקות חשמל שנמשכות שעות, עם היעדר דלק להנעת גנרטורים וכלי רכב, ועם מחסור חמור בתרופות ובציוד רפואי לבתי החולים ולבתי המרקחת. עשרות אלפי בני אדם איבדו את משרותיהם בלבנון מאז אוקטובר 2019, והבנק העולמי תיאר לאחרונה את המשבר שם כאחד המשברים החמורים ביותר שידע העולם ב-150 השנים האחרונות.
המצב הכלכלי בלבנון מעורר בה גם מתיחות ביטחונית, ובשבועות האחרונים דווח על אירועי ירי בתור לתחנות דלק ועל ביזה של משאיות המעבירות מזון וציוד רפואי. בשבוע שעבר פתחו חמושים בירי ברחובות טריפולי בעקבות שמועות שילדה מתה אחרי שהפסקת חשמל גרמה למכונת ההנשמה שלה לחדול מלפעול.
המוני לבנונים זועמים על מנהיגי ארצם בשל חוסר הנכונות שלהם לפעול יחד כדי להקים ממשלה חדשה שתוכל להתחייב לגורמים הבינלאומיים לרפורמות בתמורה לכסף, וכך לפתור את המשבר. אחרי אסון הפיצוץ בביירות באוגוסט 2020, שבו נהרגו 211 בני אדם ויותר מ-6,000 נפצעו, רבים קיוו כי תהיה זו נקודת מפנה שבה ישתכנעו מנהיגי לבנון לעשות ויתורים ולשלב ידיים כדי לחלץ את ארצם מהמצוקה – אך התקוות נכזבו. גם ביקורו של נשיא צרפת עמנואל מקרון בלבנון, ביקור שבו הבטיח לפעול לשיקומה של ארץ הארזים, לא הוביל לתוצאות בטווח הארוך, וראש הממשלה לשעבר סעד אל-חרירי, שנבחר להקים ממשלה חדשה, לא הצליח מאז להקים ממשלה כזו.
גנץ: "הלב כואב, מוכנים לפעול"
לבנון, נזכיר, מורכבת מערב רב של עדות, ועל בסיס זה מתנהלים רבים מחילוקי הדעות הפוליטיים בה. אל-חרירי נחשב למנהיג המחנה המתנגד לחיזבאללה השיעי. התורמים הבינלאומיים שמביעים נכונות עקרונית לסייע כלכלית לבנון מסרבים להזרים אליה כספים לפני שיושג בה הסדר פוליטי, בין השאר הסדר שיבטיח שהכסף ינוצל למטרות שלשמן הוא נועד. אלא שהסדר כזה מבושש לבוא, ולכן גם הכסף נשאר בחו"ל. בין התורמים הפוטנציאליים יש רבים החוששים שכספם יתגלגל לידי גורמי טרור כמו חיזבאללה או אינם רוצים לבוא במגע עם ממשלה לבנונית שבה הוא לוקח חלק.
האיחוד האירופי האשים בחודש שעבר במפורש את מנהיגי לבנון כי הם נושאים באשמה למשבר הפוליטי והכלכלי של ארצם, והזהיר אותם כי חלקם עלולים לספוג סנקציות אם ימשיכו לסכל את הקמתה של ממשלה חדשה ואת קיומן של רפורמות במדינה. בפגישה עם השגרירים היום אמר ראש ממשלת המעבר דיאב כי נראה שה"מצור", כלשונו, שמוטל על לבנון, אינו משפיע על "המושחתים" – כשככל הנראה כוונתו לפוליטיקאים. הוא הצהיר כי סבלנותם של הלבנונים פוקעת.
עוד על המשבר בלבנון:
• הלבנונים שומרים כסף בבנק של חיזבאללה
• עם שעתיים חשמל ביום: לבנון יושבת בחושך
• הלבנונים קורסים: "רעבים, שבורים, אומללים"
בצל המצב בלבנון, ועל רקע ניסיונותיו של חיזבאללה לנצל זאת כדי להכניס ללבנון השקעות איראניות, מסרה היום לשכתו של שר הביטחון בני גנץ כי הוא פנה באמצעות צה"ל ליוניפי"ל והציע להעביר ללבנון סיוע הומניטרי. שלשום, בטקס החנוכה של אנדרטת צד"ל במטולה, אמר גנץ: "כישראלי, כיהודי וכאדם, הלב כואב למראה התמונות של הרעבים ברחובות לבנון – ישראל כבר הציעה בעבר סיוע ללבנון, וגם כיום אנו נכונים לפעול, ולהשפיע על מדינות נוספות שיסייעו ויושיטו יד למען צמיחתה ויציאתה מהמשבר".