יום האישה הבינלאומי הוא הזדמנות פז להפגיש את הנשים המובילות, היוצרות, המעניינות והמרגשות במקום אחד, לפאנלים ולשיחות מרתקות על השנה המאתגרת שעברה על כולנו - ובדיוק לשם כך התכנסה ועידת "הנשים של המדינה" של ynet, "ידיעות אחרונות" ו"לאשה".
הוועידה הועברה היום (שני) בשידור חי מאולפן ynet, במסגרת יום שידורים מיוחד שהוקדש לנשים המשפיעות שעומדות בחזית הכל, לשיחות על כלכלה, ביטחון, קריירה ובריאות – מזוויות שונות. את הוועידה הנחתה הזמרת, אשת התקשורת ואחת הנשים האהובות והמשפיעות בישראל, ירדנה ארזי.
"איזו דרך מרשימה עברנו. נשים היום פורצות דרך ומטביעות את חותמן בכל התחומים, כולל באלו שנחשבו עד לא מזמן גבריים, אם זה בפוליטיקה, בכלכלה, בביטחון, במדע, טכנולוגיה - בכל תחומי החיים", אמרה בפתח הוועידה מרים נופך מוזס, העורכת האחראית של "לאשה".
"הנה סיפור אישי: כשאני הייתי נערה, רציתי להיות מהנדסת, אבל מה? אבא שלי לא נתן לי ללמוד במגמה ראלית. לא נראה לו מתאים שאישה תעסוק בעבודה מסוג זה. מי יודע, אולי זה עוד ימנע ממני להתחתן", שיתפה. "דורות של נשים ניהלו מאבק עיקש לקידום מעמד האישה ופילסו לנו את הדרך".
לדבריה, "יום האישה הוא הזדמנות להוקיר תודה לכל הנשים שסללו את הדרך שבה אנו צועדות ולסמן את השבילים שעלינו עוד לכבוש. ולא חסרים כאלה, אל נטעה. העולם עדיין רחוק מלהיות שוויוני. 70% ממפוטרי הקורונה הן נשים. ב-2020 ו-2021 נשים ממשיכות לסבול מאלימות בבית ואף נרצחות על ידי בני זוגן. היינו עדים למקרים של אכזריות בלתי נתפסת. זו שנה שהזכירה לנו שלצד הישגינו המרשימים אנחנו עדיין חיים בעולם הנשלט על ידי הגברים. האם זה ישתנה אי פעם? רק על ידי המשך מאבק עיקש וחינוך נכון".
הוועידה כללה שלל פאנלים מרתקים, ובהם שיחה של כתבת הבריאות של "ידיעות אחרונות", שרית רוזנבלום, עם ארבע מנהלות בתי החולים שעומדות בחזית המאבק בנגיף הקורונה: מנהלת המרכז הרפואי וולפסון ד"ר ענת אנגל, מנהלת בתי החולים קפלן והרצפלד ד"ר שרית אבישי-אלינר, מנהלת הדסה הר הצופים ד"ר תמר אלרם ומנהלת בית החולים יוספטל ד"ר רויטל לוי חברוני בר אושר. "זו מלחמה אין-סופית במשהו שמשתנה כל הזמן", הן סיכמו. צפו בריאיון.
כמו כן נערך מפגש פסגה מרתק בין שתי נשים מעוררות השראה, הזמרת המצליחה ריטה ולילך שם טוב, שהגרוש שלה רצח את שלושת ילדיה. למרות הכאב הבלתי נתפס, שם טוב לא נתנה לרוצח לנצח אותה וכיום היא מרצה על אלימות סמויה והתמודדות עם משברי חיים, משמשת כמאמנת אישית ומגדלת את הבת שנולדה לה, שי-לי. "הוא לקח את שלושת הילדים שלי, אבל הוא לא לקח לי את הרחם", הבהירה שם טוב. ברגע מרגש במיוחד הושיבה ריטה את שי-לי על ברכייה ושרה לה את "קחי לך". צפו:
דיון מיוחד הוקדש לנושא המטלטל ומדיר השינה של רצח נשים על ידי בני זוגן וקרובי משפחתן. "כשראש הממשלה לא יודע מה זה MeToo, קשה לטפל בתופעה", אמר יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, ח"כ עודד פורר.
האקטיביסטית הבדואית, עו"ד אינסאף אבו שארב, ציינה כי "בחברה הערבית לא מגנים רצח נשים". עו"ד אודית קורינלדי-סירקיס, היועמ"שית של הנשיא ריבלין על חנינה לשורדות זנות, סיפרה: "הוא השתמש בסמכות שלו לקידום ערכים". צפו בדיון החשוב:
הנשים שעומדות בראש הרשויות בישראל שוחחו עם מרב בטיטו על התקופה המאתגרת והאחריות הגדולה בצל משבר הקורונה - וביקרו את הממשלה על חוסר שיתוף הפעולה: "הבנתי שאני לבד במערכה". במפגש הפסגה הזה השתתפו יעלה מקליס ראש העיר יהוד-מונוסון, ליאת שוחט ראש העיר אור יהודה, טל אוחנה ראש מועצת ירוחם, וגלית שאול ראש מועצת עמק חפר. במפגש נוסף הצטרפו גם רותם ידלין ראש מועצת גזר וליזי דלריצ'ה ראש המועצה המקומית גני תקווה.
אליהן הצטרפה גם לירון דורון לוי, סמנכ"ל אסטרטגיה וממשל במרכז השלטון המקומי, שהקימה חמ"ל בימי הקורונה המקשר בינם לבין הרשויות. "המנהיגות הנשית מחוברת לשטח", הן קבעו. וכיצד ריגשה אוחנה את הפאנל? צפו בריאיון:
בזכות הכישרון והעבודה הקשה הן זוכות להצלחה מקומית ובינלאומית בתחום שהיה פעם נחלתם הכמעט בלעדית של הגברים: המפיקה ליאת בנאסולי עמית (פאודה), השחקנית והזמרת לירז צ'רכי (טהרן), והתסריטאיות והבימאיות סיגל אבין ורונית ויס-ברקוביץ' שוחחו עם כתבת "לאשה" אורית מרלין רוזנצוייג על יצירה והצלחה. "אנחנו המצאנו את לג'נגל, אף גבר לא משתמש במילה הזאת", הן פסקו. צפו בריאיון.
"אנחנו צריכות לדעת לדאוג לעצמנו"
ומה בין סטאנד-אפ, אינסטגרם, אפייה, שירה, גידול ילדים ואקטיביזם? הפתרונים לארבע הנשים שנפגשו לפאנל מיוחד שעסק בנשיות החדשה, בהצלחה וביצירה: לאה לב, מבכירות הקומיקאיות, האופה דניאל קיציס שמביאה בשורה חדשה לעולם הקולינריה הישראלי, ליבי נחימובסקי שמוכרת יותר כ"ליבילנד" – יזמית עסקית, משפיענית רשת וגם אם חרדית לשישה ילדים, ואיאת אבו שמיס – משוררת ואקטיביסטית יפואית.
"אנחנו צריכות לדעת לדאוג לעצמנו", הן הסכימו - אך התווכחו: האם באמת יש צורך לציין את "יום האישה" בשנת 2021? צפו:
בפאנל נוסף התארחו נשים בעלות עסקים שסיפרו על השנה הקשה בעקבות מגפת הקורונה. נתוני הלמ"ס ושירות התעסוקה מצביעים על כך שנשים הן אלה שנפגעו יותר ממשבר הקורונה מבחינה תעסוקתית. "הקורונה היא מגפה של נשים" הסכימו הצורפת ומעצבת התכשיטים אווה מאייר, זהבה עלייש - מבעלי בוטיק "טרז'ולי" בראש פינה, וגורו הכושר, הספורט והתזונה אירה דולפין.
מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה אוה מדז'יבוז' הסבירה איך קרה שהנשים שמנהלות עסקים הפסידו השנה יותר - לעומת גברים שמנהלים עסקים, וציינה: "הדבר שהכי מפחיד אותי בסיפור הזה הוא שנשים יפסיקו לחלום, להעז ולנסות". צפו בשיחה.
אין אצלן אנשים שקופים: מנכ"לית טחינה אל-ארז ג'וליה זהר מתחה ביקורת על היחס לקהילת הלהט"ב בחברה הערבית: "אנחנו כמו יען, תוקעים את הראש באדמה. הם זקוקים לעזרה שלנו". בשיחה עם ירדנה ארזי השתתפו גם טלי חלף, מנכ"לית אור שלום, ונאוה ברק, נשיאת עמותת עלם - שסיפרו על היכולת לעזור לבני-נוער בסיכון גם בשנת קורונה מאתגרת במיוחד. צפו:
בשיחה אחרת השתתפה גיטי ביר שפרצה דרך והקימה יחידת חובשות חרדיות ב"איחוד ההצלה". היא סיפרה על השנה המטלטלת שלה - שבמהלכה דאגה לא רק לעצמה ולבעלה שחלה בקורונה, אלא גם לציבור שבו היא חיה. כשהוא אמר לה שאולי נדבק בנגיף, הגיבה: "אבל זה בסין בכלל". כעבור כמה ימים הורדם והונשם - לא לפני שהשאיר לה צוואה. צפו בריאיון המרגש:
שיחה נוספת, בהנחיית כתבת "ידיעות אחרונות" חן ארצי סרור, הפגישה בין שלוש נשים שנלחמות לעשות שינוי בחברה: עו"ד רוני (פנטנש) מלכאי, פעילה חברתית ומנכ"לית הפורום הציבורי, כפרי הנוער והפנימיות לשעבר; ברכה ברד, מנכ''לית ומייסדת שותפה של תנועת "כולן" לקידום השיח והעשייה הפמיניסטית בישראל; ופידא נערה טבעוני, מנכ"לית שותפה בארגון מהפך תע'ייר. צפו:
את מספר הנשים בתפקיד מנכ"ליות משרדי ממשלה ניתן לספור על יד אחת והמצב בתפקידים בכירים נוספים בשירות הציבורי מציג תמונה עגומה. יו"ר הרשות לניירות ערך, ענת גואטה, שיתפה: "נפגעתי מהתנהגות סקסיסטית ושכר נמוך, כולנו סבלנו מאפליה". לדבריה, "באיזשהו שלב את צריכה לשנות את מאפייני האישיות שלך ולאמץ סממני אלפא כדי לצאת מהמקום הזה".
צפו בריאיון עם הרגולטוריות הבכירות של ישראל בהנחיית מגישת ynet אלכסנדרה לוקש - שבו השתתפו גם ראש מינהלת התעסוקה וההכשרות המקצועיות באוצר ד"ר איריס נחמיה, מנכ"לית מינהל התכנון דלית זילבר, ושי-לי שפיגלמן, מנכ"לית משרד המדע והטכנולוגיה.
"מנהלות עם הראש - וגם עם הבטן"
בנוסף, השתתפו נשים מובילות ומשפיעות מתחומים שונים - ובהן מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד, שסיפרה איך גדלה במשפחה של עולים ממרוקו במושב בחבל לכיש עם שבעה אחים ואחיות - וטיפסה עד לצמרת ארגון העובדים הגדול במדינה. "לאישה יותר קשה בפריפריה, אין ספק", קבעה. האם פניה לפוליטיקה? צפו בריאיון.
מנכ"לית רשת התיכונים של הרב-תחומי עמל, עו"ד רוית דום עיני, סיפרה על השנה המאתגרת שעברה על מערכת החינוך בצל משבר הקורונה, על המודלים שלפיהם היא פועלת ומה דעתה על הייצוג הנשי בסדר היום הציבורי. "צריך כמה שיותר נשים בהנהגה", אמרה. צפו בריאיון.
הילה קניסטר בר דוד, מנכ"לית חברת שחר און, ואיריס בר, מנכ"לית חברת לאונרדו, התייחסו בוועידה לפגיעה הקשה יותר בנשים בקורונה, הסבירו איפה מצבן של נשים בשוק הוטב - ואיפה עדיין יש מכשולים. "כשאת מחליטה מה התפקיד הבא שלך, אף אחד לא יעמוד בדרכך. אבל אנחנו צריכות לרצות", אמרו - והסכימו: "אנחנו מנהלות בסגנון אחר: גם עם הבטן, גם אמוציות וכמובן גם עם הראש". צפו בשיחה עם שתיהן.
בתוך כך, חברות פרטיות רבות מנסות בשנים האחרונות לתקן עיוותים מגדריים הן בשכר, בייצוג הנשים בהנהלה ואף בתנאי ההעסקה של העובדות והעובדים שלהם. טלי מרון דותן, סמנכ"לית IT בחברת פיליפ מוריס, שיתפה כי "היו אנשים שהרימו גבה בגלל שאני אישה". עם זאת, הבהירה: "אף פעם לא נתתי לעובדה שאני אישה לא לבלבל אף אחד ולהפריע לי בדרך". צפו בריאיון.
עו"ד לאה ופנר, מנכ"לית ההסתדרות הרפואית, ונורית דאבוש מהקריה האקדמית אונו דיברו בוועידה על כברת הדרך שנשים בעמדות ניהול בכירות עדיין צריכות לעשות כדי לקבל יחס ענייני, ועל האופן שבו מתנהלות המערכות הגדולות בישראל. "מדינות שבראשן נשים ניהלו טוב יותר את משבר הקורונה", אמרה ופנר. צפו בריאיון.
פורסם לראשונה: 11:14, 08.03.21