בעוד ישראל קוצרת מחמאות מרחבי העולם על המהירות שבה היא מחסנת את אוכלוסייתה, בארצות הברית תחת ממשלו של הנשיא דונלד טראמפ התקדמות מבצע החיסונים רחוקה מלהשביע רצון, ולפי נתונים עדכניים שפורסמו היום (ה') רק כ-2.8 מיליון אמריקנים קיבלו עד כה את החיסון נגד נגיף הקורונה. לשם השוואה, היעד שהממשל האמריקני הציב עם תחילת מבצע החיסונים היה לחסן 20 מיליון בני אדם עד סוף דצמבר.
ל-50 מדינות ארה"ב הופצו עד כה בסך הכול כ-14 מיליון מנות חיסון של פייזר ומודרנה, בעוד שבתחילת החודש טענו גורמים רשמיים בארה"ב כי עד סוף דצמבר יהיו במלאי 40 מיליון מנות חיסון לאמריקנים – כלומר די מנות כדי לחסן 20 מיליון איש, היעד הראשוני שנקבע.
מטריד במיוחד קצב החיסונים בבתי האבות בארה"ב: הקשישים הגרים בהם אמורים להיות בין הראשונים שמתחסנים, משום שהם משתייכים לאוכלוסייה בסיכון גבוה, אבל מהנתונים שנאספו עולה כי לפי שעה הם מקבלים את החיסונים בקצב איטי למדי – איטי אפילו יותר מזה שבו מקבלים את החיסון אזרחים אחרים המוגדרים כבעלי קדימוּת. נכון ל-30 בדצמבר, רק 170 אלף מהדיירים בבתי האבות בארה"ב קיבלו זריקת חיסון, אף שלמוסדות אלה נשלחו לכאורה 2.2 מיליון מנות.
הממשל הפדרלי בארה"ב הוא שאחראי על אספקת החיסונים למדינות השונות, אבל בשטח מִבצע החיסונים עצמו מנוהל על-ידי המדינות עצמן, והשבוע גלגל הנשיא טראמפ את האחריות אליהן. "הממשל הפדרלי הפיץ את החיסונים למדינות, ועכשיו הן אלה שצריכות לנהל את העניינים. תתחילו לעבוד!", צייץ בטוויטר.
עם זאת, גורמי בריאות ברשויות מקומיות שונות התלוננו כי היעדר מימון פדרלי למבצע חלוקת החיסונים מונע מהם לשכור את העובדים הדרושים לכך. "העובדה שהחיסונים מגיעים אלינו אין פירושה שאנחנו יכולים לפתוח בשטח מרפאה ולהתחיל לעבוד", הסבירה למשל ג'ני ברטה מרשויות בריאות הציבור במינסוטה. ד"ר מונסף סלאווי, יועץ בכיר בצוות המנהל את המבצע של הממשל הפדרלי למלחמה בקורונה, הודה שיש בעיות: "אנחנו יודעים שזה צריך להיות טוב יותר ואנחנו עובדים קשה כדי להפוך את זה לטוב יותר".
האמריקנים לא צייתו: שיא בנמלי התעופה
המבצע לחיסונם של 21 מיליון עובדי מערכת הבריאות האמריקנית החל ב-14 בדצמבר, והמבצע לחיסון שלושה מיליון הדיירים הגרים בבתי אבות בארה"ב החל מעט אחר כך. הבאים בתור לקבל את החיסון לפי התוכנית האמריקנית הם כ-51 מיליון אמריקנים המוגדרים כעובדים חיוניים המוצבים בקו החזית, כגון כבאים, שוטרים ומורים, וכן אזרחים בני 75 ומעלה.
ארה"ב, נזכיר, היא אחת המדינות שספגו את המכה הקשה ביותר מנגיף הקורונה, ודאי בעולם המערבי: עד כה מתו בה מהנגיף כבר יותר מ-337 אלף בני אדם. אף שהמספר הזה נובע גם מאוכלוסייתה העצומה של ארה"ב, יותר מ-300 מיליון איש, עדיין מדובר בנתון גרוע במונחים של מספר מתים ביחס לגודל האוכלוסייה, ומדינות עשירות אחרות הצליחו להתמודד עם המגפה טוב בהרבה ממנה. בשבועות האחרונים עומד מספר המתים היומי מהנגיף בארה"ב על יותר מ-3,000, ואמש דווח כבר על יותר מ-3,900 מתים ביממה שם.
מומחים לבריאות הציבור בארה"ב מדגישים כי קריטי שכבר בקרוב יאושרו לשימוש חיסונים נוספים מעבר לאלה של פייזר ומודרנה, כדי שאפשר יהיה להגביר את קצב הזריקות. מועמד בכיר לאישור כזה הוא החיסון של Novavax, שהוא כעת החיסון החמישי שהגיע לשלב הניסוי האחרון. "אם אנחנו רוצים שיהיו לנו די חיסונים לחסן את כל האנשים שאנחנו רוצים לחסן בארה"ב – עד 85% מהאוכלוסייה – נצטרך יותר מאשר חיסונים של שתי חברות בלבד", אמר השבוע ד"ר אנתוני פאוצ'י, המומחה הבכיר של הממשל האמריקני לענייני מחלות זיהומיות.
הגילויים של אי-שביעות הרצון ממבצע החיסונים בארה"ב באים בשעה שגם באירופה מתקדם המבצע בעצלתיים. בריטניה, שהייתה המדינה הראשונה במערב לאשר את החיסון של פייזר ולהתחיל לחסן את תושביה, הצליחה לחסן עד כה רק כמיליון תושבים, ורוב מדינות האיחוד האירופי, שבהן מבצע החיסונים החל ביום ראשון השבוע, קיבלו עד כה כל אחת רק קרוב ל-10,000 מנות חיסון. לחלקן, למשל לאיטליה, כבר אזל המלאי שהגיע במשלוח הראשון.
בצל הזדחלות מבצע החיסונים, מומחי בריאות בארה"ב חוששים שאמריקה נמצאת בדרכה לחורף איום ונורא: למרות הקריאות לציבור להישאר בבית ולהימנע מהתקהלויות סביב חג המולד, כ-1.3 מיליון בני אדם עברו בנמלי התעופה של ארה"ב ביום ראשון האחרון, המספר הגבוה ביותר ליום אחד מאז תחילת משבר הקורונה בארה"ב לפני תשעה חודשים. הנתון הזה מלמד על אי-ציות להוראות, שעלול בסבירות גבוהה להגביר את התפשטות הנגיף.
בעולם מדווחים: "ישראל שועטת קדימה"
בינתיים, בעיתוני העולם ממשיכים לחלוק מחמאות לישראל על התקדמות מבצע החיסונים שלה. ישראל מדורגת כעת במקום הראשון בעולם בשיעור המחוסנים באוכלוסייה, אחרי שהספיקה לחסן במנה ראשונה כבר כ-800 אלף מתושביה, כלומר קרוב ל-10% מאוכלוסייתה. בחריין מדורגת שנייה בעולם, אחרי שהספיקה לחלק כבר 3.3 מנות חיסון על כל 100 תושבים, אם כי אוכלוסייתה קטנה בהרבה משל ישראל, ועומדת על כ-1.5 מיליון איש. שאר מדינות העולם נמצאות הרחק מאחור, ולשם השוואה בריטניה, שהייתה הראשונה במערב להתחיל לחסן את תושביה, ניצבת במקום הרביעי בלבד והספיקה עד כה לחלק רק 1.18 מיליון מנות חיסון.
עיתונים רבים בעולם מדווחים בימים האחרונים לקוראיהם על ההתקדמות המרשימה של מבצע החיסונים בישראל. בעיתון הבריטי "גרדיאן", למשל, פורסמה אתמול כתבה גדולה תחת הכותרת "איך השיקה ישראל את מבצע חיסוני הקורונה המהיר בעולם?". כשברקע האישור הבריטי לחיסון של אסטרה-זניקה והאפשרות שהוא יחיש את מבצעי החיסונים במדינות נוספות, כתבו בעיתון: "ממשלות ברחבי תבל יתבוננו במעשיה של ישראל, ששועטת קדימה במבצע חיסונים שאפתני. עד לסוף השבוע צפויה ישראל, שבה חיים 9 מיליון תושבים, להשלים את חלוקת החיסון ליותר מ-10% מאוכלוסייתה, הרבה יותר מאשר מדינות אחרות, בהן בריטניה, שהחלה לחסן כמעט שבועיים קודם לכן". בעיתון ציינו כי אחת הסיבות להצלחת המבצע הישראלי היא מבנה מערכת הבריאות של ישראל, שבמסגרתו כל אזרח מבוטח בקופת חולים, והדגישו גם את הפעילות של ממשלת ישראל נגד הפצת מידע כוזב על החיסונים.
ב"גרדיאן", השייך לצד השמאלי של המפה הפוליטית ונוהג לא פעם למתוח ביקורת חריפה על ישראל, ציינו כי לראש הממשלה בנימין נתניהו יש גם אינטרס פוליטי לקדם את מבצע החיסונים בשל רצונו לנצח בבחירות, והוסיפו כי "מיליוני הפלסטינים החיים תחת שליטה ישראלית בגדה המערבית ובעזה הכבושות אינם כלולים במבצע החיסונים, מה שהוביל להאשמת ישראל בזניחת המחויבויות המוסריות, ההומניטריות והמשפטיות שלה. בעוד מתנחלים ישראלים החיים בעומק הגדה המערבית כבר מתחסנים, ייתכן שהפלסטינים סביבם יצטרכו לחכות חודשים".
גם בצהובון הבריטי "דיילי מייל" דיווחו אתמול לקוראים: "ישראל מובילה את העולם בקצב החיסונים... ההפצה המהירה של החיסונים התאפשרה בין השאר אחרי ששר הבריאות הורה על מבצע חיסונים 24/7". ב"קוריירה דלה סרה" האיטלקי דיווחו כי "המדינה היהודית ממוקמת ראשונה בעולם במספר החיסונים שחולקו עד כה לנפש", ובעיתון הארגנטינאי הגדול "קלרין" ציינו אתמול כי קצב החיסונים בישראל פירושו שייתכן כי חצי מהאוכלוסייה בארץ תחוסן עד סוף ינואר.