עלי כראר מספר שכשהטמפרטורות בעיראק הגיעו השבוע ל-52 מעלות הוא הכניס את התינוק שלו למקרר, לכמה דקות. אלא שאז, בחמישי בלילה - החשמל ברחבי עיראק הפסיק לעבוד. עלי, ורבים אחרים, נותרו חסרי אונים ולא ידעו כיצד יצליחו להימלט מהחום הכבד. עיראקים בעלי אמצעים חיברו את המקררים, המזגנים והמאווררים שלהם לגנרטורים פרטיים. אבל כראר, שגר בעיירה אל-חילה בדרום העני והכפרי של עיראק, לא יכול היה להרשות זאת לעצמו.
מיום שלישי ארבעה מחוזות בדרום עיראק נותרו ללא חשמל - כולל בצרה, שם נמצא הנמל הראשי של עיראק. בנוסף לטמפרטורות הלוהטות גם אחוזי הלחות גבוהים.
משעל האשם, סוור בנמל בצרה ואב לשלושה, מספר: "הילדים ישנים על הרצפה כדי לנסות להתקרר. אבל אנחנו, המבוגרים, לא עצמנו עין בלילות האחרונים". בעיר א-דיוואנייה בעלי החנויות מנסים למשוך לקוחות, ומציבים צינורות ומקלחות מאולתרות מחוץ לבתי העסק. ראהי עבד אל-חוסיין, תושב העיר, יצא מאחת החנויות עם שקיות קרח - כדי לקרר את הילדים שלו שסובלים בגל החום הקיצוני.
בימים האחרונים התקיימו בעיראק הפגנות על השיבושים באספקת החשמל, תופעה שחוזרת על עצמה מדי קיץ, כשהטמפרטורות גבוהות מהרגיל. בעימותים בין מפגינים לשוטרים בכמה מחוזות בדרום המדינה נפצעו 12 בני אדם - שבעה מהם שוטרים. הפגנות נוספות התקיימו בעיר הבירה בגדד - שם דווח בשישי אחר הצהריים על חזרה חלקית של אספקת החשמל.
בעיראק, מדינה בת 40 מיליון תושבים שעשירה בנפט, יש חילופי האשמות בין הפוליטיקאים בעקבות המצב הקטסטרופלי של התשתיות. הפרשן הפוליטי סג'אד ג'יוואד מנתח: "משרד החשמל מאשים את משרד הנפט שמאשים את משרד האוצר, ומשרד האוצר מאשים את איראן. איראן מאשימה את ממשלת עיראק, שמאשימה את הציבור – שמאשים את הפוליטיקאים. הפוליטיקאים מושכים בכתפיים ואומרים: 'אנחנו צריכים ללמוד לחיות עם זה'". הזעם על השחיתות הממסדית הוביל לפני שנתיים להפגנות ענק בעיראק, בגל מחאה שהחל באוקטובר 2019 ונמשך עד יוני 2020.
הביקוש הגבוה לחשמל בשיא הקיץ אינו הסיבה היחידה למשבר הנוכחי. עיראק קונה גז וחשמל מהשכנה איראן, כדי לספק חשמל לשליש ממשק החשמל שלה - שכבר עשרות שנים סובל מתחזוקה לקויה במיוחד. אלא שאיראן החליטה בשלישי לקצץ את האספקה לשכנתה - וטענה שמשרד החשמל העיראקי חייב לה כבר יותר מ-6 מיליארד דולר.
עיראק אמרה שהיא לא יכולה לשלם לאיראן את החוב בגלל הסנקציות האמריקניות על העברת הכספים לאיראן, והמשבר הכלכלי החריף בעיראק - כתוצאה מהירידה במחירי הנפט וממגפת הקורונה. הממשלה בבגדד ציינה שצרכנים רבים כלל לא משלמים את חשבונות החשמל שלהם - הם גונבים חשמל מהמדינה, ומתחברים בצורה פיראטית לרשת החשמל.
משרד החשמל העיראקי אומר שהפסקות החשמל, שהחלו בדרום עיראק לפני שהתפשטו לשאר המדינה, נגרמו כתוצאה ממתקפות לא מוסברות על קווי החשמל. "מישהו מנסה לפגוע במדינה וליצור כאוס", אמר אחמד מוסא, דובר המשרד – ולא הוסיף פרטים. שר החשמל, מג'ד חנטוש, התפטר מתפקידו ביום שני – יום לפני שטהרן הודיעה על קיצוץ באספקה. זו השנה ה-18 ברציפות ששר החשמל העיראקי לא מצליח לשרוד בתפקיד בחודשי הקיץ.
בחודש שעבר אמר גורם בכיר בעיראק שהמדינה שואפת לבנות שמונה תחנות כוח גרעיניות עד 2030. המומחים ממליצים לעיראק להשקיע בתחזוקת התשתיות הרעועות והמיושנות שלה. לפי אותם מומחים עיראק מאבדת בין 30 ל-50 אחוז מהספק החשמל בגלל מערכות חשמל ישנות.