אלפי אתיופים נמלטו מהקרבות בין הצבא לכוחות הממשל המקומי במחוז תיגראי בצפון המדינה, וחצו את הגבול לסודן. כך אמר היום גורם בממשלת אתיופיה.
אלסיר חאלד, ראש סוכנות הפליטים הסודנית בעיירת הגבול קסאלה במזרח סודן, ציין שבין האתיופים שחצו את הגבול יש גם כ-30 חיילים שברחו מהקרבות. "הפליטים נוהרים אלינו", אמר חאלד. הוא סיפר שלפחות 2,500 פליטים אתיופים הגיעו לסודן רק ביומיים האחרונים, ועוד מאות ממתינים בגבול. ההערכה היא שכל עוד הלחימה נמשכת מספר הפליטים שמגיעים לגבול רק יגדל.
עד ראייה סיפר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP שמשפחות עם ילדים קטנים שרצו לברוח מאזורי הקרבות התקשו לחצות נהר שמגיע לסודן. "נשים וילדים ניסו לחצות אותו", הוא אמר. בסוכנות הפליטים של האו"ם מסרו שעד כה ידוע על כמה מאות מבקשי מקלט שהגיעו לשני מחסומים במדינת המחוז קדריף בסודן.
סוכנות הפליטים של האו"ם מסרה שהיא מגייסת משאבים כדי להעניק לפליטים סיוע מציל חיים, והוסיפה שהרשויות בודקות את מבקשי המקלט ומעבירות אותם למתקן במדינת המחוז קסאלה בסודן. חאלד, מסוכנות הפליטים הסודנית, אמר שארצו ממתינה לסיוע של סוכנויות פליטים בינלאומיות כדי להתמודד עם העומס.
בשבוע שעבר שלח ראש ממשלת אתיופיה אביי אחמד כוחות קרקעיים ואוויריים לתיגראי, במבצע נגד הממשל המקומי במחוז. בקרבות שהחלו ברביעי הפציצה אתיופיה יעדים של "החזית העממית לשחרור תיגראי" (TPLF), מפלגה אתנית השולטת במחוז הצפוני.
רוב הלחימה מתרחשת במערב תיגראי, סמוך לגבול עם סודן ואריתריאה. ערוץ טלוויזיה שמזוהה עם השלטון דיווח הערב שעד כה נהרגו 550 "קיצוניים" במבצע בתיגראי. לא נמסר כמה נפגעים יש לצבא האתיופי. הטלוויזיה האתיופית דיווחה שחלק מכוחות הממשל המקומי נכנעו ושבמבצע השתלט הצבא על שדה תעופה שסמוך לגבול עם אריתריאה וסודן.
ראש ממשלת אתיופיה אמר היום שסוף המבצע הצבאי בתיגראי נראה באופק, בשעה שהאיחוד האפריקני קרא להפסיק מיד את הלחימה בין התיגרינים לכוחותיו של אביי, שמגיע מהקבוצה האתנית הגדולה באתיופיה, האורומו. דיפלומטים וארגונים בינלאומיים הביעו חשש שהקרבות בתיגראי עלולות להוביל למלחמת אזרחים. כמו כן קיים חשש שהקרבות יתפשטו למדינות השכנות אריתריאה וסודן.
אביי, שקיבל ב-2019 את פרס נובל לשלום בזכות הפיוס עם אריתריאה, הסביר שפתח במבצע מכיוון ששליטי מחוז תיגראי תומכים, מאמנים ומחמשים "כל כוח שמוכן לנקוט פעולות אלימות לא-חוקיות", במטרה לערער את הרפורמות הדמוקרטיות שאותן הוא מוביל בארצו. הוא האשים את מפלגת ה-TPLF ב"ניצול שיטתי של זכויות אדם ובשחיתות מאסיבית".