חלקים גדולים בציבור מתקשים להבין את ההנחיות, אבל בינתיים הסגר החל: בזמן שבכנסת ובממשלה עדיין מתווכחים על פרטי התקנות והמגזרים שיוחרגו במסגרת חוקית, נכנסה ישראל בשעה 14:00 בצהריים (יום ו') לסגר כללי שיימשך לפחות עד צאת שמחת תורה. השווקים והמרכולים ברחבי הארץ היו מלאים משעות הבוקר בקונים רבים שביקשו להצטייד במזון ובמוצרים נוספים. ב-14:00 הם נסגרו, ואיתם ננעלו גם בתי הכנסת. 35 מחסומים נפרסו בצירים מרכזיים.
גדי נעמן, מנהל שירות לקוחות ארצי של רשת "מחסני השוק", סיפר בסניף בבאר שבע: "בחודש מרץ, בסגר הקודם, הייתה בהלה. אנשים נכנסו ללחץ שייסגרו בבתים שלהם וגם אנחנו היינו בלחץ. אבל דאגנו שלא יהיו חוסרים בחנויות שלנו ושיהיה מלאי. דאגנו שיהיה כוח אדם בהתאם כדי שהלקוחות ייצאו כמה שיותר מהר".
נעמן אמר עוד: "אנשים מעדיפים יותר את שירות האונליין עם התחייבות של משלוח תוך שעתיים עד בית הלקוח. יש עלייה גדולה מאוד בשירות הזה עקב אנשים שאסור להם לצאת מהבית, בידודים וכדומה. אצלנו ברשת לא ראינו קריסה, אנחנו דואגים לתגבר את עצמנו ביותר מכוניות כדי שהסחורה תגיע ללקוח כמו שצריך".
אליענה רוזנשטיין, שהגיעה הבוקר לשוק מחנה יהודה בירושלים, סיפרה: "אני בלחץ וקצת בטראומה מהסגר הקודם שבו כל המדינה יצאה לסופרים ולא נשאר אוכל. אז היום קמתי בשניות ויצאתי לקניות. קניתי נייר טואלט ואוכל. אתמול הייתה חסרה פסטה בסופר, ואני לא יודעת מה יהיה בעוד כמה ימים. זה די קשה לעשות חג או שבת לבד בלי המשפחה".
הסוחרים בשוק עבדו היום בשיא המרץ, מאחר שלפי ההגבלות החדשות המתחם יהיה ככל הנראה סגור. "התחושה מאוד קשה", סיפר אושרי ביטון – בעל חנות לדברי מתיקה. "התאוששנו קצת מהסגר הראשון, ואני לא יודע אם אתאושש מהמכה הזאת. השוק הוא מקום פתוח בניגוד לסופרמרקט שזה מקום סגור שדוחסים אליו הרבה אנשים ולא בודקים חום בכניסה. אצלנו שומרים בכל הפינות עם מד-חום, בודקים כל לקוח שנכנס לשוק".
ביטון אמר עוד: "דואגים לעשירים שיהיו עשירים יותר, ואותנו, העסקים שמניעים את הכלכלה של ישראל, רוצים לשלוח הביתה. אלפי משפחות ילכו שוב לאבטלה, זה לא ייתכן שהמדינה עוצמת עיניים ולא מקשיבה לאזרח הקטן. מצב ההידבקות פה הוא אפסי בניגוד לסופרים. כנראה שבממשלה לא מבינים את הצרכים שלנו".
בבני ברק פגשנו את סגן ראש העיר מנחם שפירא. "לדאבוננו אנחנו המורגלים ביותר במדינה בענייני סגר", הכריז שפירא. "אנשים לוקחים את זה מאוד ברצינות, אצלנו הנושא של 'ונשמרתם מאוד לנפשותיכם' הוא מאוד חשוב ומהותי, וכשאנחנו מבינים שצריכים להיכנס לסגר בשביל הבריאות אנשים משתדלים לעשות את כל ההיערכות המוקדמת כמה שאפשר, גם דברים שמותר לעשות בסגר כמו לקנות סוכות".
בסוגיית התפילות בבתי הכנסת בזמן החגים אמר סגן ראש העיר בני ברק: "גדולי ישראל כתבו היום מכתב הוראות ברורות איך להישמר בבתי הכנסת, להשתדל להתפלל בחוץ ומי שיכול שיעשה את זה במתכונת של הקפסולות כפי שמשרד הבריאות אישר – להיכנס לבתי הכנסת, להיות עם מסכות לאורך כל התפילה ולהקפיד על הנחיות ומרחקים. הציבור שלנו מאוד ממושמע".
שפירא אמר עוד: "אין ספק שנושא התפילות הוא מורכב ביותר. יום כיפור הוא יום קדוש ביותר לעם ישראל. 90% מהציבור היהודי מתפלל בכיפור בצורה כזאת או אחרת בבתי הכנסת. זה לא נוגע רק לבני ברק אלא לכל הציבור היהודי בישראל. אנשים רוצים רק להבין שההחלטה הזו היא מחייבת ביותר, שאי אפשר לעשות אחרת כל זמן שאנשים רוצים בשם הדמוקרטיה להפגין בבלפור".
רבים מתושבי תל אביב ניצלו את מזג האוויר החמים כדי לצאת למרחב הפתוח בטיילת ובשטחים ציבוריים נוספים ברחבי העיר. מאות בני אדם שהגיעו למדרחוב של שוק לוינסקי עשו הזמנות בטייק אוויי וישבו להנאתם על ספסלי הרחוב שהציבה העירייה בתחילת השנה.
גם כיכר דיזנגוף הייתה עמוסה ברבים שפקדו את בתי הקפה באזור אף על פי שניידות של המשטרה וסיירת סל"ע העירונית חלפו במקום. "קבענו כל החברים להיפגש אחרי שבוע של נתק", סיפרה עדי שישבה עם חברים בכיכר. "כולנו גרים קרוב אז זה בסדר".
היא הוסיפה: "אנחנו מנצלים את הזמן עד הסגר שבו הכול יהיה סגור. אי אפשר לכלוא אנשים בבתים שלהם. אני בטוחה שיש כאן הרבה שלא גרים בטווח הקילומטר, אבל אף אחד לא בודק את זה. כל עוד אנשים שומרים על מרחק ושמים מסכה זה לא הגיוני לאכוף מרחקים".
ליאורה, שהגיעה לתל אביב עם חברים מראשון לציון, אמרה: "אני עובדת בתל אביב, אז אם מישהו היה שואל אותי – היה לי תירוץ. בסך הכול אנשים צעירים ובריאים יושבים להיפגש, אז אי אפשר להגיד שזה דבר רע".
פנינה, שישבה בכיכר רבין בעיר, זעמה על הצעירים לידה שנמנעו מעטיית מסכה. "הם מפירים את כל הכללים", אמרה בזעם. "אנשים לא שמים מסכות ומצפצפים על החוק. זאת פשוט שערורייה, זה סקנדל, כל מילה מיותרת. האנשים האלה מסכנים את כולם, למה אני צריכה להיות בסגר? למה צריך לסבול בגלל שאנשים לא שומרים?".
עיריית תל אביב-יפו הודיעה הבוקר כי מכניסת הסגר ועד לתומו תתאפשר לתושבי העיר חנייה בכל חניוני "אחוזות החוף" במחיר נמוך ואחיד של שישה שקלים ליום. בעלי כלי רכב שאינם תושבי העיר יחויבו בחניוני "אחוזות החוף" במהלך הסגר במחיר של 24 שקלים עבור חנייה יומית.
מהעירייה נמסר כי "ההחלטה נועדה להקל על תושבים בעלי כלי רכב, שאמורים לשהות בבתים בהתאם להנחיות הסגר, ולהוריד ככל האפשר את משך חיפושי החנייה בעת הזו".
מתווה הסגר הכללי קוצץ משמעותית בחלוף השעות, וחרף הכוונה לצמצם את פעילות המגזר הפרטי החליטה הממשלה לאשר את פעילותם של מקומות עבודה רבים.
לעומת ההקלות במגזר הפרטי, שיהיו די זהות למצב בחודש מרץ, המגבלות החדשות שהטילה הממשלה על ההפגנות יישארו. חוק הסגר עבר בקריאה ראשונה במליאת הכנסת אמש אך נתקע היום בדיונים בוועדת החוקה שהתפזרה מבלי להביא את ההצעה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית.
במסגרת הסגר הכללי תיאסר יציאה מהבית למרחק של יותר מקילומטר, למעט במקרים מיוחדים שהותרו. יציאה לצורך עבודה תותר רק לעובדים במקומות עבודה חיוניים. כמו כן, חל איסור על שהייה בבית מגורים של אדם אחר.
אסורה התקהלות של יותר מ-20 איש בשטח פתוח, ובתוך מבנה מותרת התכנסות של עד עשרה אנשים. אם מדובר בבית מגורים מותרת נוכחות של המשפחה הגרעינית בלבד.
מה נשאר פתוח?
במסגרת החמרת הסגר חל איסור על פתיחת עסקים ומקומות נוספים שפתוחים לציבור כמו חנויות, בריכות שחייה, מכוני כושר, מספרות, מכוני יופי ומקומות בילוי ופנאי. כמו כן תיאסר קבלת קהל במקומות עבודה.
ההחמרה כוללת סגירה של שווקים וירידים והפעלת דוכנים. לא ניתן יהיה לאכול במסעדות או לאסוף הזמנה ב"טייק אווי", אך תותר הפעלת משלוחים. מלונות ויחידות אירוח לא יקבלו אורחים במהלך הסגר הכללי.
עם זאת, ישנן חנויות שיישארו פתוחות וניתן יהיה להגיע אליהן גם מעבר למגבלת המרחק של קילומטר מהבית. החנויות החיוניות הן חנויות מזון, אופטיקה, בית מרקחת, חנויות למוצרי היגיינה, חנויות למוצרי תחזוקת הבית, מכבסות, חנות לממכר מוצרי תקשורת ומעבדות לתיקון מוצרי תקשורת ומחשבים.
מתי מותר לצאת יותר מקילומטר?
לפי משרד הבריאות, ניתן לעבור את מגבלת המרחק במקרה של הצטיידות בתרופות או במזון, לצורך קבלת שירותים חיוניים, כדי לסייע לאדם בעל קושי או מצוקה ולקבל טיפול רפואי, פסיכולוגי או רפואה משלימה. כמו כן, ניתן גם לצאת למסגרות רווחה, לטיפול סוציאלי חיוני או לטיפול חיוני בבעלי חיים.
בנוסף, תותר יציאה של דיירים במסגרות רווחה ובעלי מוגבלויות לביקורים אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה, וכן ביקורים של בני המשפחה במסגרות.
משרד הבריאות עדכן כי יתאפשר לבצע מעבר דירה במהלך הסגר הכללי. כמו כן, מותר לאישה לצאת לצורך טבילה במקווה.
הפגנות
לפי החלטת הממשלה, לא יהיה ניתן לעבור את מגבלת המרחק של קילומטר מהבית בשביל להשתתף בהפגנות. ניתן יהיה לקיים הפגנות ברחבי הארץ, כל עוד נשמרת מגבלת ההתקהלות של עד 20 איש במקום אחד.
עם זאת, מאחר שהתיקון לחוק הקורונה לא אושר בממשלה - ניתן יהיה לקיים הפגנות עם מרווח של שני מטרים ועטיית מסכה, לפי מספר אנשים לתא שטח כפי שסוכם בתקנות. אם מליאת הכנסת תאשר את התיקון לחוק הקורונה (דבר שכבר לא יקרה היום), לאחר הסגר הכללי יוגבלו ההפגנות לעד אלפיים איש בהפגנה.
תפילה וארבעת המינים
לפי הנחיות משרד הבריאות, אסור לערוך תפילות בתוך בתי הכנסת במהלך הסגר הכללי. מנייני תפילה יתקיימו רק בשטח הפתוח ובהשתתפות של עד 20 איש.
ניתן יהיה להגיע להתפלל רק במניינים שנמצאים במסגרת הגבלת המרחק של קילומטר ממקום המגורים. במהלך יום הכיפורים ניתן יהיה לערוך תפילות גדולות יותר, וחלקן אף בתוך בתי הכנסת, בהתאם למתווה המיוחד.
עם זאת, בעל תפילה שקיבל אישור מהמשרד לשירותי דת להשתתפות בתפילות הימים הנוראים יוכל לצאת להתפלל גם מעבר להגבלת המרחק.
לקראת יום הכיפורים וחג הסוכות, שיחולו בשבוע הבא, ניתן יהיה לצאת לצורך רכישת ארבעת המינים, מוצרים לסוכה או כדי לקיים את מנהג הכפרות. מותר יהיה לפתוח מקומות לצורך מכירת דברים אלה או מקום המשמש לקיום מנהג הכפרות. עם זאת, קיום שוק או יריד ארבעת המינים אסור בהחלט.
מתווה התפילות ביום הכיפורים
גם במהלך יום הכיפורים ניתן יהיה להגיע רק לתפילות שנערכות בתוך מגבלת המרחק של קילומטר אחד ממקום המגורים. תפילות בשטח פתוח ייערכו בקבוצות קבועות של עד 20 איש, עם מרחק פיזי בין הקבוצות. יש להשאיר מושב ריק בין אנשים שלא גרים יחד.
בתוך בתי הכנסת או מבנים אחרים תותר הושבה במתחמים בקבוצות קבועות של עד 25 או 10 אנשים, בהתאם לצבע האזור במודל הרמזור. בין המתחמים יישמר מרחק ויוצבו מחיצות. בכניסה למבנה יוצב שלט עם מספר המתפללים המותר, גודל המקום וכללי ההפעלה.
באזור אדום ניתן להכניס לתוך המבנים עד 30 אנשים עבור שתי הכניסות הראשונות. עבור כל כניסה נוספת תותר כניסה של עד 20 אנשים נוספים. בשאר האזורים לפי התוכנית, ניתן להכניס 50 אנשים עבור כל כניסה, כל עוד מספר האנשים לא יעלה על יחס של אדם אחד על כל 4 מ"ר מהשטח שמיועד לתפילה.
מותר לעשות ספורט? אפשר ללכת לחוף הים?
לפי ההנחיות שפורסמו, ניתן לקיים ספורט יחידני, או יחד עם אנשים שגרים באותו מקום, גם מעבר למגבלת המרחק של קילומטר. עם זאת, ניתן לעשות זאת רגלית ולא באמצעות הרכב.
חל איסור על שהייה בחוף הים, למעט לצורך ביצוע פעילות ספורט מותרת, כולל שחייה. בנוגע לחופים ניתן להגיע אליהם רגלית רק בהתאם להגבלת המרחק, ולא באמצעות הרכב.
פורסם לראשונה: 13:41, 25.09.20