השבעת הממשלה החדשה בישראל ניצבה אמש בראש הכותרות באתרי העולם. כלי התקשורת המרכזיים עסקו בהרחבה בסוף כהונתו הארוכה של בנימין נתניהו, ובקואליציה החריגה שמתחילה את כהונתה אחרי ארבע מערכות בחירות בתוך שנתיים. באתרים סיפרו לקוראים על המצב הפוליטי הסבוך בישראל – ועשו לקוראים היכרות עם שתי דמויות מפתח: נפתלי בנט ויאיר לפיד.
אחרי ההצבעה אמש בכנסת – שבה אושרה הקמת הממשלה ברוב זעום – מיהרו האתרים הגדולים בעולם לשלוח התראות "פוש" לגולשים: "נתניהו הודח, לישראל יש ראש ממשלה חדש", דיווחה רשת CNN לקוראיה. "בנימין נתניהו מאבד את השלטון אחרי 12 שנה", נכתב בכותרת ה"פוש" של רשת BBC. "הכנסת אישרה קואליציה לא-יציבה בראשות נפתלי בנט", דיווחו בניו יורק טיימס לקוראים. ניו יורק טיימס הגדיר את הדחת נתניהו מהשלטון כ"קו פרשת המים" של הפוליטיקה הישראלית.
"ישראל מסיימת את עידן נתניהו עם קואליציה רחבה חדשה", נכתב באתר החדשות הספרדי אל פאיס. בכותרת הראשית של הגרדיאן הבריטי נכתב כי "הקואליציה הדיחה את נתניהו מראשות הממשלה אחרי 12 שנה". באתר האיטלקי לה-רפובליקה בישרו לקוראים כי "תם עידן נתניהו, ממשלת בנט צלחה את הצבעת האמון". הכותרת של הקוריירה דלה-סרה, כלי תקשורת איטלקי ומרכזי נוסף, הייתה "עידן נתניהו הסתיים: ראש הממשלה החדש הוא נפתלי בנט".
מי אתה נפתלי בנט?
בסוכנות הידיעות רויטרס – שדיווחיה מופיעים כלשונם באתרי חדשות רבים ברחבי העולם – סיפרו לקוראים שראש הממשלה החדש של ישראל הוא "מיליונר הייטק" בעל השקפת עולם נצית, וראש הממשלה הראשון שחובש כיפה. סוכנות ידיעות גדולה אחרת, AP, כתבה שבנט מנהיג "מפלגה קטנה ואולטרא-ימנית", שכדי להישאר בשלטון יצטרך לתחזק קואליציה "מסורבלת" שמורכבת ממפלגות מהימין הקיצוני, מהשמאל ומהמרכז. הגרדיאן, שמזוהה עם השמאל הבריטי, הגדיר את בנט "פוליטיקאי מהימין הקיצוני, לאומן דתי ותומך נלהב של ההתנחלויות בשטחים הפלסטיניים".
"בכמה נושאים מרכזיים בנט נמצא מימין לנתניהו", נכתב ב-CNN על האג'נדה של ראש הממשלה החדש. CNN סיפרה לקוראים כי מי שלא עבר את אחוז החסימה בבחירות ב-2019 הופך כעת לראש ממשלת ישראל. הרשת האמריקנית הדגישה כי גם בבחירות האחרונות התמיכה בנתניהו הייתה גדולה בהרבה מהתמיכה בבנט. "למרות שהוא קיבל הרבה פחות קולות מנתניהו בבחירות האחרונות, בנט מצא את עצמו בתפקיד ממליך המלכים", היא דיווחה. AP סיפרה שנתניהו האשים את בנט בהונאת מצביעים – מכיוון שהוא התמודד בבחירות כאיש ימין, ולאחר מכן חבר לשמאל.
בפוקס ניוז, שמזוהה עם הימין השמרני בארה"ב, פרסמו בתחילת החודש כתבת פרופיל בשם "מיהו נפתלי בנט? האיש שמיועד להחליף את בנימין נתניהו". בפרופיל נכתב כי בנט הוא בן להורים אמריקנים שבילדותו גר תקופה קצרה בארה"ב. "כמו נתניהו גם הוא מדבר אנגלית שוטפת", אמרו בפוקס ניוז, והוסיפו כי "היועץ לשעבר של נתניהו" קרא לבנו הבכור יוני – על שמו של יוני נתניהו, שנהרג במבצע אנטבה ב-1976. חלק נכבד בסיקור העולמי הוקדש ליחסים המורכבים בין נתניהו ל"בעל הברית לשעבר" בנט. "מי שהיה ראש המטה של מנהיג האופוזיציה בנימין נתניהו יכול כעת להדיח את הבוס לשעבר שלו", דווח ב-CNN לקראת ההצבעה על הקמת הממשלה החדשה.
בהתייחסות לעמדותיו בנוגע לסכסוך הישראלי פלסטיני כתבו בפוקס ניוז שבנט מתנגד למדינה פלסטינית, ובעבר השווה את הסכסוך ל"רסיס בישבן". התבטאות "הרסיס בישבן" הופיעה גם באתרים אחרים. בנושא הסכסוך הסבירה רויטרס כי לאור הקואליציה החדשה בישראל, תוכנית הסיפוח שבה תומך בנט נראית כעת בלתי אפשרית. לפי רויטרס, פלסטינים רבים מעריכים שמכיוון שהממשלה הנוכחית לא צפויה לפעול לפתרון הסכסוך, בנט צפוי להמשיך בדרך הימין של נתניהו.
ממשלה חסרת תקדים
באתרי החדשות בעולם הסבירו כי לאור המצב הפוליטי הסבוך בישראל, הגיוון והפערים בקואליציה החדשה הם חסרי תקדים. בגרדיאן נכתב כי לצורך הקמת הממשלה "קבוצה מגוונת של פוליטיקאים – כולל בעלי ברית לשעבר של נתניהו שהפכו ליריביו – שמו בצד את המחלוקות הקשות ביניהם כדי לשים סוף לכהונה ההיסטורית של ראש ממשלת ישראל". כך התאחדו להן, בין השאר, מפלגת ימינה של בנט ו"מפלגת מרצ שמתנגדת לכיבוש".
על המכנה המשותף של המפלגות ב"ממשלת השינוי" כתבה AP כי שמונה חברות הקואליציה החדשה "מאוחדות בהתנגדותן לנתניהו ולבחירות חמישיות- אך מעבר לכך לא מסכימות על יותר מדי נושאים". AP ציינה כי הקואליציה צפויה לפעול להורדת המתיחות עם הפלסטינים, ולשמור על יחסים טובים עם ארה"ב – מבלי לקדם יוזמות משמעותיות.
אחת המפלגות שמעוררת עניין בתקשורת העולמית היא רע"ם. "לראשונה יהיה בממשלה ייצוג לערביי ישראל – שמהווים 21% מאזרחי המדינה", כתבה רויטרס. "רע"ם תהיה המפלגה הראשונה שהוקמה על ידי אזרחים פלסטינים-ישראלים שתכהן בממשלה", אמרו בגרדיאן.
ב-BBC הסבירו לקוראים על המצב הפוליטי המורכב שהוביל להרכבת הממשלה החדשה: "למרות שהליכוד היא המפלגה הגדולה בכנסת הנוכחית, נתניהו שוב לא הצליח להרכיב ממשלה – והמנדט עבר ללפיד, שמפלגתו היא השנייה בגודלה. ההתנגדות להמשך שלטונו של נתניהו גברה, לא רק בקרב מפלגות המרכז והשמאל אלא גם בקרב מפלגות ימין שהאידיאולוגיה שלהן בדרך כלל דומה לזו של הליכוד, כמו ימינה. למרות שימינה היא המפלגה החמישית בגודלה עם שבעה ח"כים בלבד, התמיכה שלה הייתה קריטית לכל קואליציה פוטנציאלית".
"אדריכל הקואליציה"
סוכנות הידיעות הצרפתית AFP הכירה לקוראים את יאיר לפיד, "מגיש טלוויזיה לשעבר שהפך ל'אדריכל הקואליציה' החדשה". לפיד, לפי AFP, הקים קואליציה שמורכבת מיריבים אידיאולוגיים – הישג לא מובן מאליו, בהתחשב במהומות האחרונות בערים המעורבות בישראל ובלחימה בעזה. הסוכנות סיפרה לקוראים שלפיד הוא בנו של עיתונאי נוסף שעזב את התקשורת והצטרף לחיים הפוליטיים, יוסף "טומי" לפיד.
AFP ציינה כי לפיד, שר החוץ וראש הממשלה החליפי, הוא מתאגרף חובב. בימיו בתקשורת הוא היה פופולארי בין השאר בזכות הופעתו החיצונית שלו – וכיכב ברשימות הגברים הנחשקים בישראל, כך לפי AFP. הסוכנות הוסיפה כי כשלפיד הקים ב-2012 את מפלגת "יש עתיד" היו שזלזלו בו, וטענו שמדובר בניסיון נוסף של "כוכבי תקשורת" למנף את הפרסום להצלחה פוליטית.
בתקשורת העולמית מוגדר לפיד כאיש מרכז ו"כוח המניע" מאחורי הממשלה החדשה. בניו יורק טיימס, מכלי התקשורת המשפיעים בעולם, נכתב על לפיד: "יאיר לפיד לא יהיה המנהיג הבא של ישראל, אבל הוא יהיה המושך בחוטים. נפתלי בנט לא היה כאן בלי יאיר לפיד". AP סיפרה לקוראיה כי בכפוף להסכם הרוטציה עם בנט לפיד - "אמור" - להיות בעוד שנתיים ראש הממשלה.
סוף כהונת נתניהו: "אנחנו נחזור"
בהתייחסות ל"סוף עידן" נתניהו כתבה רויטרס כי מדובר ב"פוליטיקאי הישראלי הדומיננטי בדור האחרון". AP דיווחה שנתניהו "הולך לאופוזיציה אחרי שיא של 12 שנה ברציפות בראשות הממשלה, ומשבר פוליטי שהוביל לארבע מערכות בחירות בשנתיים". לפי AP "מקומו של נתניהו בהיסטוריה הישראלית מובטח מכיוון שהוא כיהן בתפקיד כ-15 שנה – יותר מכל אחד אחר, כולל אבי האומה דוד בן גוריון".
AP טענה כי המוניטין של נתניהו כ"קוסם פוליטי" התפוגג, ושעם הזמן הוא הפך לדמות מפלגת. "סוף הדרך של נתניהו – לאיש שמכונה 'הקוסם' נגמרו הטריקים", נכתב בפרשנות באתר "סקיי ניוז".
מתנגדיו של נתניהו, כך דיווחה AP, טוענים שהוא דוגל באסטרטגיה של פילוג שמחריפה את הקרע בחברה הישראלית בין ערבים ליהודים ובין חילונים לחרדים. אתרי החדשות בעולם הזכירו כי נתניהו עומד למשפט על עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים – ודחה את הקריאות להתפטר. "הוא נשאר פופולארי בקרב לאומנים-שמרנים – שהם הקבוצה הדומיננטית בפוליטיקה הישראלית". לפי "וושינגטון פוסט" נתניהו "נאחז בשלטון" למרות המשפט שמתנהל נגדו, וכהונתו "גררה את הישראלים המותשים לסבב חסר תקדים של בחירות, קיפאון ועוקצנות".
CNN הזכירה את היחסים בין נתניהו לנשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, והשוותה בין דברים שאמרו השניים. CNN דיווחה כי נתניהו האשים את בנט ב"הונאת הבחירות" הגדולה בהיסטוריה של המדינה ובהקמת ממשלה מסוכנת". לפי הרשת מדובר באמירות שמזכירות את טענותיו חסרות הבסיס של טראמפ שהבחירות נגנבו ממנו.
"אנחנו נחזור", ציטטה פוקס ניוז את דברי נתניהו במליאת הכנסת. בפוקס ניוז השמרנית אמרו שחילופי השלטון לא מבשרים ככל הנראה על שינוי בעמדותיה של ישראל בסוגיות בינלאומיות.
פורסם לראשונה: 21:30, 13.06.21