ב-3 בנובמבר תבחר ארה"ב נשיא, אבל גם את הגברת הראשונה לארבע השנים הקרובות. האמריקנים מייחסים חשיבות לתפקיד הזה, ומי שנושאת בו היא יותר מאשר רק "האדם שחי לצד הנשיא". לגברות הראשונות יש דוברת ועוזרים, והן נוטלות לעצמן פרויקטים חברתיים חשובים.
ארה"ב בוחרת 2020 – סיקור נרחב בעמוד המיוחד של ynet:
• שיטת האלקטורים: כך בוחרים נשיא
• מה זה מדינה מתנדנדת? מילון הבחירות
• קונגרס ומריחואנה: על מה עוד יצביעו?
• 151 קילו, IQ 169: הנשיאים במספרים
מלניה טראמפ, אשת הנשיא הרפובליקני דונלד טראמפ שמבקש להיבחר לכהונה שנייה, הקדישה למשל את ימיה בבית הלבן ליוזמות נגד בריונות ברשת. נושא המעורבות החברתית לא זר גם לג'יל ביידן, רעייתו של המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן, שבתקופתו כסגן הנשיא, כשהייתה מה שמכונה "הגברת השנייה", קידמה יוזמות חינוכיות ותמכה במשפחות של אנשי צבא.
מי מהשתיים שבעלה ינצח בקרב על הבית הלבן בסתיו הקרוב תוכל לנצל את ארבע השנים הבאות כדי להוביל, מכּס הגברת הראשונה, שינוי אמיתי. וזה מה שיש להן להציע.
תומכת, בלי לוותר על הקריירה
ד"ר ג'יל טרייסי ג'ייקובס נולדה בהמונטון, ניו ג'רזי, ב-3 ביוני 1951. היא קתולית והבכורה מבין חמש אחיות. אביה היה כַּסְפָּר בבנק ואמה הייתה עקרת בית. רוב ילדותה התגוררה בווילו גרוב, פנסילבניה, שם אימצה מבטא פילי קל וחיבה לקבוצות הספורט המקומיות. ב-1971 החלה לימודי אנגלית באוניברסיטת דלאוור, ובאותה השנה נישאה לביל סטיבנסון, שחקן פוטבול לשעבר.
בתקופת לימודיה פתחה יחד עם סטיבנסון בר ליד האוניברסיטה, והוא הפך לאחד מברי הסטודנטים המצליחים במדינה. היא גם עבדה עבור סוכנות דוגמנות מקומית, אבל מתעקשת שלא הייתה דוגמנית. "לקחתי אולי חמש עבודות", סיפרה בראיונות על עבודתה בתחום.
ארבע שנים אחרי החתונה נפרדו ג'יל וביל ופתחו בהליך גירושים. באותה שנה היא הכירה את ג'ו, סנאטור בן 33 מדלאוור שאיבד שלוש שנים לפני כן את אשתו ניליה ואת בתו בת השנה נעמי בתאונת דרכים. הם הכירו בפגישה עיוורת שיזם אחיו. "כשג'ו הופיע בפתח הבית אמרתי לעצמי 'תודה לאל שזה רק דייט אחד'", סיפרה ג'יל בריאיון ל"ניו יורק טיימס". עד סוף הערב, העידה, היא כבר שינתה את דעתה.
ג'יל סיפרה כי למרות העובדה שג'ו מבוגר ממנה בתשע שנים, החיבור היה מיידי. ועדיין, נדרשו חמש הצעות נישואים עד שהסכימה להינשא לו, ב-1977. לירח הדבש לקחו השניים את שני בניו של ג'ו, האנטר ובו, ששרדו את התאונה שבה נהרגו אמם ואחותם. ב-1981 נולדה לג'יל וג'ו בתם המשותפת, אשלי.
אחרי שנישאו נזהרה ג'יל מאור הזרקורים. באותה העת לא הייתה מעורבת במיוחד בפוליטיקה, ורצתה לוודא שתוכל להמשיך להתמקד בשאיפותיה שלה. בזמן שג'ו בנה את הקריירה הפוליטית שלו, ג'יל סיימה תואר שני בחינוך ועבדה כמורה, וב-1987 השלימה תואר שני נוסף, באומנות.
השינוי בגישתה חל ב-2004 כשג'ורג' בוש הבן נבחר לכהונה שנייה כנשיא. ג'יל הפצירה בג'ו לרוץ לנשיאות בשל התנגדותה למלחמה בעיראק, ועל ניצחונו השני של בוש סיפרה בריאיון ל"וושינגטון פוסט": "לבשתי שחורים במשך שבוע. לא האמנתי שהוא נבחר שוב".
ב-2007, בגיל 55, השלימה הגברת ביידן את הדוקטורט שלה בחינוך, ולקראת הבחירות ב-2008 כבר לקחה חלק גדול יותר בקמפיין של בעלה. בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות נותר אז ג'ו הרחק מאחורי ברק אובמה והילרי קלינטון, אבל אחרי שאובמה ניצח במרוץ הדמוקרטי הוא בחר בביידן לסגנו. במהלך הריצה המשותפת של השניים לבית הלבן קיימה ג'יל ביידן סדרה של אירועי קמפיין עם אשתו של אובמה מישל. עם זאת, היא המשיכה לעבודה כמורה לאנגלית, ולאירועי הבחירות הצטרפה רק בסופי שבוע.
החלטתה של ביידן להמשיך לעבוד במהלך הקמפיין ב-2008 אופיינית לה מאוד: אף שג'יל היא תומכת נלהבת של ג'ו, היא גם עצמאית למדי. במהלך כהונתו כסגן הנשיא, מ-2009 ועד 2017, המשיכה ללמד אנגלית במכללה בצפון וירג'יניה, ובכך הפכה לאישה הראשונה שעובדת במשרה מלאה בעודה מכהנת כ"גברת השנייה". היא הייתה גם לאשת סגן הנשיא הראשונה העובדת תמורת שכר ולא בהתנדבות. לאורך השנים זכתה להערכה רבה על כך שמעולם לא ויתרה על שאיפותיה: "מגיל צעיר ידעתי שאני רוצה זהות משלי, את הקריירה שלי", סיפרה בעבר.
ספר ילדים על מלחמת עיראק
לפי דיווחים בארה"ב, ג'יל ביידן נהגה להפריד בין חייה הפרטיים לבין עבודתה, וחלק מתלמידיה אפילו לא ידעו שהיא רעייתו של סגן הנשיא, ופנו אליה בשם "ד"ר ב'". בעבודה החזיקה תמונות של הילדים והנכדים, אך מעולם לא שמרה שם תמונה של ג'ו. היא אף ניסתה לגרום לסוכני השירות החשאי שליוו אותה להתלבש באופן שלא ימשוך תשומת לב. "כשסטודנטים שואלים אם אני נשואה לסגן הנשיא, אני אומרת רק שאנחנו קרובי משפחה. בדרך כלל זה מספיק", סיפרה בעבר ל"ניו יורק טיימס".
במקביל לעבודתה לא זנחה ביידן את תפקידה כ"גברת השנייה". היא פעלה למען משפחות של אנשי צבא, השתתפה בטורניר פראלימפי בינלאומי לחיילים ויוצאי צבא, והובילה יוזמה להגברת המודעות לחשיבותן של מכללות קהילתיות, נושא הקרוב מאוד לליבה. ב-2012 פרסמה ספר ילדים בהשראת חוויותיו של בנה החורג בו ביידן ממלחמת עיראק.
ב-2015 פקדה את משפחת ביידן טרגדיה עם מותו של בו מסרטן המוח. ג'יל הייתה שבורה מהאובדן. מאוחר יותר סיפרה: "חיי השתנו ברגע. בכל התקופה שהוא היה חולה באמת האמנתי שהוא יחיה. עד הרגע שבו הוא עצם את עיניו, מעולם לא איבדתי תקווה". בעקבות מות בנו הודיע ג'ו ביידן שלא יתמודד על הנשיאות ב-2016. ג'יל עמדה לצידו כשמסר את ההודעה ההיא בבית הלבן באוקטובר 2015.
בשנה שעברה, כשג'ו ביידן החליט להתמודד בבחירות 2020, כבר תפסה ג'יל מקום מרכזי בהרבה ותמכה בהתלהבות בהחלטתו. מאז ההכרזה היא מנהלת ללא לאות קמפיין למען בעלה, ובניגוד לעבר אף נסוגה באופן זמני מהתחייבויותיה כמורה כדי לעשות זאת.
ג'יל התגלתה כגורם פעיל ואפקטיבי מאוד, ובמסגרת הקמפיין בפריימריז באייווה, ניו המפשייר ופלורידה היא הציגה נמרצוּת שלא נראתה אפילו אצל בעלה. "היא כמו היועצת הראשית", אמר הסנאטור לשעבר טד קאופמן, חבר ותיק של ג'ו, והוסיף כי התפקיד שג'יל ממלאת מזכיר את מערכת היחסים שהייתה בין ג'ו ביידן לאובמה כשביידן היה סגנו: "היא תמיד האדם האחרון שנשאר בחדר".
לפעמים נראה שג'יל היא "המנוע" של הקמפיין הנוכחי ונוטלת מחויבויות רבות אפילו יותר מבעלה: היא ארגנה אירועי התרמה וחוגי בית, נשאה נאומים, ובכמה עצרות אף הייתה זו שהזמינה את ג'ו לבמה. הופעותיה באירועי בחירות הובילו גם לכמה רגעים מוזרים ומשעשעים. באירוע באייווה בנובמבר שעבר, למשל, נגס ג'ו באצבע שלה משום שנופפה בידיה קרוב מדי לפניו כשנאמה. במקרה אחר קפצה כדי להגן עליו בגופה כשמפגינה הסתערה על הבמה בעת נאומו בלוס אנג'לס. הרגע ההוא תועד והפך במהרה למם, וברשת כינו אותה "גיבורה".
המהגרת שבנתה חיים חדשים
כמו ג'יל ביידן, גם מלניה טראמפ שברה במובנים רבים את מסורת הגברת הראשונה. כדוגמנית הלבשה תחתונה לשעבר וכמהגרת שבנתה את עצמה מחדש בארה"ב, היא שונה מאוד מרוב הגברות הראשונות המודרניות. טראמפ היא אשת הנשיא השנייה בהיסטוריה שנולדה מחוץ לארה"ב, והראשונה ששפת האם שלה אינה אנגלית. ארבע שנותיה בתפקיד היו מלאות סערות, והן לֻווּ בדיווחים על יחסים עכורים בינה לבין הנשיא טראמפ.
מלניה נולדה בעיירה סבניצה שבסלובניה ב-26 באפריל 1970, בת למשפחת קנאוס. אביה מכר מכוניות ואמה עבדה במפעל בגדים. היא החלה לדגמן בגיל 16 אחרי שצלם אופנה הבחין בה מחוץ לתצוגת אופנה בלובליאנה. קריירת הדוגמנות הבינלאומית שלה החלה כשיצאה למדינות אחרות באירופה, ולפי דיווחים בתקופה זו למדה חמש שפות.
ב-1996 עברה מלניה לניו יורק. חבריה סיפרו שלרוב היא נמנעה ממסיבות, ושהתאמנה בקביעות ודאגה לאכול בריא וללכת לישון מוקדם. את דונלד טראמפ פגשה במסיבה ב-1998, והם נישאו אחרי שבע שנים. בין האורחים בחתונה היו ביל קלינטון ואשתו הילרי, מי שהייתה עתידה להתמודד מול טראמפ על הנשיאות ב-2016 ולספוג ממנו שלל הערות נבזיות.
ב-2006 נולד בנם המשותף של דונלד ומלניה טראמפ, בארון, ובאותה שנה קיבלה מלניה אזרחות אמריקנית. בני הזוג שכרו צוות שיעזור בבישול ובתחזוקת הבית, אך לפי דיווחים העדיפו שלא להיעזר במטפלת: מלניה קיבלה על עצמה את האחריות לעזור לבארון בשיעורי הבית ולקחת אותו לחוגים.
כשטראמפ החליט לרוץ לנשיאות ב-2016, מלניה לא רצתה להיות מעורבת מדי, אך בסופו של דבר נאותה לבקשת אנשי הקמפיין שלו והסכימה לנאום בוועידה הרפובליקנית הארצית. שם הגיעה השערורייה הראשונה שנקשרה בה: שעות אחרי שנאמה בוועידה נחשף בתקשורת האמריקנית כי חלקים מהנאום שלה הועתקו מהנאום שנשאה מישל אובמה בוועידה הדמוקרטית כשבעלה ברק אובמה רץ לנשיאות בפעם הראשונה, ב-2008.
לא אכפת לי ואין לי כפילה
בינואר 2017 הפכה מלניה רשמית לגברת הראשונה של ארה"ב, אבל באותם ימים החליטה להישאר עם הבן בארון בניו יורק. רק חמישה חודשים אחרי כניסתו של דונלד טראמפ לתפקיד הנשיא הצטרפו אליו השניים למעון הנשיאותי בוושינגטון. קרוביה של מלניה סיפרו שימיה הראשונים כגברת ראשונה היו אומללים מאוד. "היא מתקשה להתמודד עם המציאות של התפקיד ועם העובדה שהוא מביא איתו בחינה קפדנית של כל צעד ושעל שלה", העידו אז.
כמעט כל הופעה פומבית משותפת של הנשיא ורעייתו לוותה בספקולציות בנוגע לטיב היחסים בין השניים. זה התחיל כבר בטקס ההשבעה של טראמפ בינואר 2017: מלניה נראתה אז מחייכת אל בעלה כשהביט אליה, אבל כשהסתובב והפנה אליה את גבו גלגלה את עיניה ונראתה מתכנסת בתוך עצמה. בביקורם בישראל במאי של אותה השנה תועדה מלניה מסלקת את ידו של טראמפ בנתב"ג ומסרבת לאחוז בה בעת שצעדו על השטיח האדום. מקרה דומה תועד כעבור יומיים כשנחתו ברומא. בעבר דווח גם שהנשיא ורעייתו מבלים את רוב זמנם בנפרד, ונמנעים מלישון ולאכול זה עם זה.
במאי 2017 התמודדה מלניה עם השערורייה האמיתית הראשונה שלה כגברת ראשונה, כשלפסגת ה-G7 באיטליה התייצבה לבושה בז'קט של דולצ'ה וגבאנה ששוויו 51,500 דולר. המבקרים תקפו אותה על כך שהופיעה בבגד שעולה יותר ממה שרוב האמריקנים מרוויחים בשנה. בעקבות הביקורת הפחיתה מלניה את הגעתה לאירועים בבגדי יוקרה.
שערוריית אופנה נוספת הגיעה באוגוסט 2017, כשהגברת טראמפ יצאה בעקבי סטילטו לבקר את נפגעי סופת ההוריקן הארווי בטקסס. ביוני 2018 עוררה סערה כשביקרה במחנה של ילדי מהגרים שנותרו ללא הוריהם כשהיא לובשת מעיל שעליו נכתב: "באמת שלא אכפת לי, לך אכפת?".
מוזרה במיוחד הייתה תיאוריית הקונספירציה שהופצה ולפיה למלניה טראמפ יש כפילה. התיאוריה הזו התבססה על עדויות מועטות, תמונה אחת לא מוצלחת שלה – והעובדה שאחת מאנשי השירות החשאי שליוו אותה הייתה דומה לה בצורה מדהימה.
לא אוהבת ציוצים, ואומרת את זה
בתחילת כהונתו של טראמפ כנשיא לא נקטה מלניה עמדות פוליטיות משמעותיות, אבל עם הזמן החלה לקחת על עצמה פרויקטים שונים כמו מלחמה בשיימינג ובבריונות ברשת ותמיכה בנפגעיה של פרשת משככי הכאבים שהסעירה את ארה"ב.
באוקטובר 2018 עשתה צעד חשוב כשיצאה לבדה לביקור בינלאומי ראשון, באפריקה. הביקור היה משמעותי גם משום שנערך לאחר שהנשיא דיבר על היבשת במונחים וולגריים, וכינה מדינות אפריקניות מסוימות "חורי תחת". גם שם הייתה מעורבת הגברת הראשונה בתקרית אופנתית-דיפלומטית, כשהופיעה בביקור בספארי בקניה עם קסדה המזוהה עם השלטון הקולוניאליסטי באפריקה במאה ה-19.
באותו ביקור חרגה מהרגלה והתייחסה גם לסוגיה פוליטית שהסעירה אז את ארה"ב – מינוי השופט ברט קבאנו לבית המשפט העליון. "אני חושבת שהוא מתאים מאוד לתפקיד", אמרה על קבאנו, שהואשם באותה העת בתקיפות מיניות. בהזדמנות ההיא התייחסה מלניה גם לציוציו הרבים של בעלה הנשיא, ואמרה שהיא לא תמיד מסכימה עם מה שהוא מצייץ, "ואני אומרת לו את זה".
בשנה השלישית של טראמפ בבית הלבן, מלניה כבר ביססה את עצמה כדמות מוכרת ודי אהודה. למעשה, עם הזמן היא הפכה לַפופולרית ביותר מבין בני משפחת טראמפ המשתכנים ועובדים במעון: לפי סקר שפורסם בתחילת השנה שעברה, באותה העת 47% מהציבור היו מרוצים מתפקודה כגברת הראשונה, לעומת 43% בלבד שהיו מרוצים מתפקודו של בעלה כנשיא.
אם זה היה תלוי רק ביחסים בינה לבין הציבור האמריקני, אם כך, מלניה הייתה קרובה מאוד להבטיח עוד ארבע שנים בבית הלבן. יש לה רק בעיה אחת בדרך לשם: הבעל דונלד. ומותר גם לשאול: האם היא בכלל רוצה?
פורסם לראשונה: 01:57, 23.07.20