ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" דיווח הערב (יום ה') כי הגיעו אליו ידיעות על טבח שהתחולל לפני יומיים במדינת המחוז האתיופית תיגראי, שם נלחם צבא אתיופיה נגד לוחמים מתנועת "החזית העממית לשחרור תיגראי" (TPLF), וכי עשרות ואולי מאות בני אדם נרצחו בו, לפי החשד בסכינים או במצ'טות. לדברי הארגון, נראה כי הנרצחים הם פועלים פשוטים שלא היה להם שום קשר ללחימה בתיגראי.
הלחימה באתיופיה – הכתבות האחרונות:
• אדיס אבבה: חיסלנו מאות "קיצונים"
• התיגרינים: "ראש הממשלה דיקטטור"
ב"אמנסטי" ציינו כי אף שאנשיהם אינם יודעים לקבוע בוודאות מי אחראי לטווח, עדי ראייה טענו כי ביצעו אותו לוחמי ה-TPLF, כנראה אחרי שספגו מפלה מול כוחות הצבא האתיופי בדרום-מערב תיגראי. ראש ממשלת אתיופיה אביי אחמד הודיע ממש היום שצבאו הצליח לכבוש מידי לוחמי "החזית" שטחים במערבה של מדינת המחוז.
אתיופיה, נזכיר, היא פדרציה המורכבת ממדינות מחוז, ותיגראי, שבה גרים יותר מ-5 מיליון תושבים, היא אחת מהן. TPLF היא הכוח השולט בתיגראי, ובתחילת החודש יצא הצבא האתיופי למתקפה שם נגדה. ראש ממשלת אתיופיה אביי טען כי זו תגובה על מתקפה שביצעו אנשי "החזית" נגד שני בסיסים של הצבא ועל כך שמנהיגי המחוז מורדים בממשל הפדרלי ואינם סרים למרותו. ה-TPLF כינתה את המבצע של צבא אתיופיה "פלישה".
בהפצצות ובקרבות על הקרקע באזור תיגראי נהרגו כבר מאות בני אדם, ויותר מ-11 אלף פליטים אתיופים ברחו בעקבותיהם לסודן, חלקם ברגל ואחרים באופניים או בריקשות ממונעות. לפי נציגת סוכנות הפליטים של האו"ם באתיופיה, אן אנקונטרה, כחצי מהפליטים שברחו לסודן עד כה הם ילדים, חלקם הגיעו פצועים, ובגבול נערכים להגעת עד 200 אלף פליטים בסופו של דבר. ארגוני סיוע אומרים שהמצב בתיגראי נעשה קשה יותר ויותר: עוד לפני הקרבות היו תלויים שם כ-600 אלף בני אדם בתרומות מזון.
מנובל לשלום למלחמה אכזרית
ראש ממשלת אתיופיה אביי, בן 44, נחשב רק לפני שנה לאחד המנהיגים המבטיחים בעולם. כשעלה לשלטון ב-2018 זכה לשבחים מכל רחבי תבל על כך שהוציא לדרך באתיופיה מהפכה דמוקרטית שבמסגרתה שוחררו אסירים פוליטיים מהכלא, הוסרו הגבלות על התקשורת והותרה פעילותן של מפלגות אופוזיציה שקודם לכן נאסרה.
רק בשנה שעברה זכה אביי בפרס נובל לשלום בשל צעדי הדמוקרטיזציה שנקט בארצו והסכם השלום שעליו חתם עם אריתריאה אחרי שנים של סכסוך. אלא שסימנים לדעיכת המהפכה שלו ניכרו כאשר בכירי אופוזיציה שבו להיעצר והגבלות חדשות הוטלו על התקשורת, וכעת יש הטוענים נגדו שגם המבצע בתיגראי הוא חוליה בשרשרת הזו.
אביי הוא בן אורומו, הקבוצה האתנית הגדולה ביותר באתיופיה, ועד לעלייתו לשלטון שלטה ה-TPLF התיגרינית בפוליטיקה הארצית של אתיופיה במשך כמעט שלושה עשורים. במסגרת השינויים שהנהיג נדחקה ה-TPLF לשוליים, ובהמשך היא פרשה מהקואליציה. בספטמבר השנה קיימה תיגראי בחירות מקומיות בניגוד להוראת הממשלה הפדרלית, צעד שהעמיק גם הוא את המתיחות בין הצדדים: ב-TPLF התעקשו על קיום הבחירות בטענה שאביי כבר איננו המנהיג הלגיטימי של אתיופיה, משום שהבחירות הכלליות שהיו אמורות להתקיים באתיופיה באמצע השנה נדחו בשל מגפת הקורונה.
"חיילים נרצחו עם ידיים קשורות"
כעת מתמודד אביי, המנהיג הצעיר ביותר באפריקה, עם ביקורת קשה מהעולם, והאו"ם והאיחוד האפריקני קוראים לו לחדול מהמבצע הצבאי. אביי הודף את הקריאות וטוען כי על העולם להבין את מצוקתו, וכי המבצע נועד לשמור על שלמותה הטריטוריאלית והשלטונית של אתיופיה. הוא טוען כי אנשי ה-TPLF מחוללים זוועות, והיום טען כי דוגמה לכך ניתנה בעיר שרארו בתיגראי, שם נמצאו כמה מחיילי הצבא האתיופי ירויים כשידיהם ורגליהם קשורות מאחורי גבם. "אכזריות מהסוג הזה היא דבר שובר לב", אמר. ה-TPLF, יצוין, מאשימה מצדה את צבא אתיופיה ב"הפצצות חסרות רחמים" נגד אזרחים.
באדיס אבבה נענו היום מאות בני אדם לקריאה לתרום דם לחיילים בחזית, והשלטונות בבירה הודיע כי בפשיטות שערכו כוחות הביטחון הם עצרו 242 בני אדם שקשרו לכאורה קשר לבצע פיגועים בשם ה-TPLF. לדברי השלטונות, בפשיטות האלה נתפסו ברחבי העיר מצבורי נשק שכללו רימונים, רובים ו-4,000 קליעים.
המלחמה בתיגראי מעוררת חשש שאל תוך הקרבות תישאב גם אריתריאה, שחתמה כאמור על הסכם שלום עם ממשלתו של אביי ושממשיכה להיות עוינת להנהגה התיגרינית. עוד חוששים שהמלחמה הזו תגרום לצמצום חלקה של אתיופיה בכוח של האיחוד האפריקני הנלחם נגד ארגוני איסלאם קיצוני בסומליה השכנה, ותפגע בהשקעות זרות באתיופיה, שנהנתה בשנים האחרונות מצמיחה אדירה.