ראש ממשלת הולנד מארק רוטה נמצא בדרכו לזכות בכהונה רביעית ברציפות בתפקיד, ולהפוך לאדם שכיהן הכי הרבה זמן כראש הממשלה בארצו. לפי מדגמים שפורסמו אמש (רביעי) מיד עם סגירת הקלפיות בבחירות לפרלמנט, מפלגתו השמרנית של רוטה גרפה את מרב הקולות וצפויה להחזיק ב-35 מ-150 המושבים בבית התחתון.
עם זאת לתשומת לב רבה זוכה ההישג של מפלגת המרכז-שמאל D-66, שהתחזקה בשמונה מושבים ל-27, והפכה מהמפלגה השלישית בגודלה לשנייה. היא עשתה זאת בהנהגתה של סיגריד קאח, השרה לענייני סחר-חוץ, שנשואה לפלסטיני ושבעבר הביעו בישראל דאגה ממינויה לשרה בכירה בהתחשב בעמדותיה בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני.
קאח, שעבדה בעבר באונר"א וכיהנה כשליחה של האו"ם ללבנון ולענייני הנשק הכימי בסוריה, היא דוברת ערבית שוטפת ונשואה לאניס אל-קאק, שכיהן בעבר כסגן שר ברשות הפלסטינית תחת יאסר ערפאת וכשגריר אש"ף בשווייץ. בעבר טענה קאח בין השאר שמדיניותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו גזענית.
במהלך מסע הבחירות האחרון הדגישה קאח את התועלת הצומחת לאינטרסים ההולנדיים מחברוּתה של הולנד באיחוד האירופי ומהמטבע האירופי המשותף, ובכך בידלה עצמה מרה"מ רוטה, שעמדתו בנוגע לאיחוד מסויגת יותר. אשתקד האשימו מדינות באירופה את רוטה בחוסר סולידריות, כשהערים קשיים על היוזמה להקים קרן סיוע של האיחוד האירופי לכמה מהמדינות החברות בו שנפגעו קשה מהקורונה.
3 ימי הצבעה, קלפי בטחנת הרוח
רוטה בן ה-54 מחזיק בתפקיד ראש הממשלה מאז 2010, ואם יזכה כצפוי בכהונה נוספת הוא לא רק יהפוך לראש הממשלה בעל הכהונה הארוכה בתולדות הולנד, אלא גם יבסס את מעמדו כאחד המנהיגים הוותיקים ביותר באיחוד האירופי. בהנחה שתוצאות המדגם שפורסמו יהיו דומות לתוצאות האמת, כדי להקים קואליציה שתחזיק ב-76 מושבים יצטרך רוטה לשלב כוחות עם שתי מפלגות נוספות לפחות.
אף שניצחונו של רוטה נחשב צפוי, אל יום הבחירות הוא הגיע בדעיכה מסוימת: בשנה שעברה, בחודשים הראשונים למגפת הקורונה, נהנה רוטה מעלייה חדה באהדת הציבור כלפיו כשהנהיג את הולנד מול המגפה, אבל בשבועות האחרונים נשחקה התמיכה הזו לנוכח המיאוס ההולך וגובר של ההולנדים בסגרים ובהגבלות. אם לא די בכך, ממשלתו של רוטה נאלצה לקבל על עצמה אחריות ולהתפטר בעקבות שערורייה שבמסגרתה הואשמו אלפי משפחות על לא עוול בכפן בהונאת מס – האשמות שהובילו להשלכות קשות, בכלל זה התפרקות של משפחות.
רוטה עצמו הצביע בבית ספר בהאג, שאליו הגיע, כפי שהוא נוהג לעשות מעת לעת, ברכיבה על אופניים. "השאלה המרכזית שמונחת על השולחן בבחירות הללו היא מי יכול להנהיג באופן הטוב ביותר את המדינה כדי להוביל אותה החוצה ממשבר הקורונה", אמר רוטה.
הולנד, מדינה בת 17 מיליון תושבים, ספגה מכה קשה ביותר במגפת הקורונה, ויותר מ-16 אלף בני אדם מתו בה מהנגיף. היא נאלצה להטיל סגר לילי ואיסור על התקהלויות בשעות היום, ולכן מסע הבחירות נערך ברובו מבעד למסכים, למשל בעימותים הטלוויזיוניים בין המועמדים.
הולנד היא הכלכלה הגדולה הראשונה באיחוד האירופי שעורכת בחירות מאז תחילת משבר הקורונה, וכדי להתמודד עם הקשיים הבירוקרטיים הכרוכים בכך ולמנוע הצטופפות בקלפיות שתגרום להגברת ההתפשטות של הנגיף נפרסה ההצבעה על פני שלושה ימים. כדי לאפשר שמירה על ריחוק פיזי נפתחו הפעם קלפיות בשורה של אתרים לא שגרתיים שיש בהם חללים גדולים, למשל מכוני כושר, מוזיאונים ואפילו טחנת רוח אחת. באמסטרדם קיבלו רוכבי אופניים אפשרות להצביע בתחנת "הצבע וסע": תושבים הגיעו לקלפי באופניהם, שלשלו את הפתק מבלי לרדת מהמושב – והמשיכו לדרכם.
פורסם לראשונה: 23:14, 17.03.21