תומא דב מחולון הייתה בשליש השלישי להריונה כשחיפשה שירותים ציבוריים בשכונה שבה היא מתגוררת. "חזרתי מהדואר ולמרות שיש הרבה גינות עם מבנים של שירותים הכול היה נעול". התיאור של תומא מתכתב היטב עם מיפוי רחב שבו גילינו כי דווקא בתקופת הגבלות הקורונה - בזמן שהקניונים, מרכזי המסחר והמסעדות סגורים - לא מעט מהשירותים הציבוריים בערים הגדולות והמתוירות אינם זמינים.
המקרה של תומא, לאחר החזרה מהדואר, הסתיים בכניסה לבית הוריה. גם לפני כן היא התמודדה עם סיטואציה דומה, מביכה עוד יותר. "עברתי במקרה ליד מסעדה וראיתי שיש שם עובדים שעושים משלוחים. התחננתי בפניהם שייתנו לי להיכנס לשירותים. למרות שאסור היה להם, הם ראו שאני בהיריון, ריחמו עליי ונתנו לי להיכנס".
נושא השירותים הציבוריים לא זוכה כמעט להתייחסות מטעם הרשויות המפקחות. עם זאת, דו"ח של מבקר המדינה ב-2017 בדק את מצב השירותים בארבע ערים תיירותיות: תל אביב, עכו, טבריה ונצרת. "היעדרם של שירותים ציבוריים או תחזוקה וניקיון ירודים שלהם, עלולים לפגוע במישרין בבריאותו של ציבור המשתמשים ואף ליצור מפגעים תברואתיים סביבתיים הן לתושבי הרשות המקומית והן למבקרים ובכללם תיירים", ציין אז המבקר.
הדו"ח של המבקר העלה אז כי ברשויות המקומיות שנבדקו אין תוכנית אב להתקנת שירותים ציבוריים, ולא נערכה תוכנית להוספת מתקנים כאלה. הבדיקה העלתה עוד כי העיריות טבריה, נצרת ועכו לא פרסמו באתר האינטרנט שלהן את מיקום השירותים הציבוריים.
בתל אביב חלק מתאי השירותים נמצאו אז ברמת תחזוקה נמוכה ואחרים נמצאו לא נגישים לאנשים עם מוגבלות וללא שילוט, פינות החתלה וטלפון לתקלות. בעכו נמצאו אז ליקויים דומים ונוספו חדשים - חלק מהשירותים הציבוריים היו נעולים לחלוטין לציבור. בבניין של עיריית טבריה לא נמצאו שירותים לאנשים עם מוגבלות ובעיר כולה נמצאו שירותים ציבוריים ספורים. בנצרת נמצאו רק שלושה כאלו, אולם אף אחד מהם לא היה מונגש.
בדו"ח המבקר נכתב אז כי "על העיריות להוסיף בתחומיהן בהקדם מתקני שירותים ציבוריים התואמים לתקן, בדגש על מיתקנים המותאמים למוגבלים בניידות, כנדרש בדין וכן לשפר ולשדרג את התאים הקיימים. כמו כן עליהן לפעול ככל הניתן כדי להתקין מתקני נוחות לרווחת התושבים והמבקרים, ובכלל זה מתקני נוחות המונגשים למוגבלים בניידות, לילדים ולקשישים. ויפה שעה אחת קודם".
אנהאר חג'אזי מטמרה העידה כי המצב עגום מאוד. "לחפש שירותים ציבוריים בישראל זו משימה בלתי אפשרית", אמרה חג'אזי. "במקומות כמו תל אביב, חיפה, בפארקים ובנסיעות ארוכות בכביש 6 זה הפך לסיוט אמיתי עם כל הסגרים וההגבלות, כשמסעדות לא מאפשרות להיכנס. הבעיה קשה יותר לנשים כי גברים יכולים לאלתר פתרונות למרות שזה לא מכובד".
לדברי חג'אזי, "אני מכירה נשים שבגלל המצב כבר לא מרגש אותן לאלתר פתרונות, והאמת שאני מקנאה בהן לפעמים. כאישה שמרנית קשה לי באופן אישי לאלתר פתרון בטבע, ורוב הזמן אני נאלצת להתאפק ולסבול מכאבי בטן עד שאמצא שירותים. אני תמיד מצוידת עם כיסוי נייר למושב אסלה, מגבונים, מפיות ותרסיס אלכוהול. אי אפשר אחרת כשאתה נאלץ לנסוע ולא למצוא שירותים ציבוריים, שלא לדבר על רמת הניקיון וההיגיינה באלה שכן פתוחים".
"להפסיק את נוהג התפנות הילדים"
האדריכלית נעמי אנג'ל, פרופ' חברה אורחת בטכניון בחיפה ולשעבר מתכננת מחוז תל אביב, אומרת כי מחוץ לערים ישנו פתרון בדמות תחנות דלק שמחויבות לאפשר שימוש בשירותים גם למי שלא נזקק לשירותי התחנה. "לכן, על המשטרה לשרש את הנוהג הפסול של גברים שמתפנים בצדי הדרך כי זה פוגעני ואף משדר אלימות וגסות רוח.
"כמו כן צריך להפסיק את הנוהג של עצירת משפחות לצורך התפנות ילדים כי זה פוגע גם בתודעת הפרטיות שלהם וגם בכבוד שלהם למרחב הציבורי, וכמובן שזה גם נוגד את החוק. אנשים אמורים לתכנן את נסיעתם ולעצור במקומות של שירותים ציבוריים. בערים זו כמובן סוגיה אחרת וחשובה מאוד".
אנג'ל טוענת כי כבר בשלב התכנון, כפי שנדרשת כמות מסוימת של מסחר ובתי מרקחת לכל כמות אוכלוסייה, כך צריך לחשוב על שירותים סניטריים ציבוריים. "בזמנו, קיבלנו בקשה מעיריית תל אביב-יפו לאשר תוכנית מפורטת ולפזר שירותים ציבוריים במדרכות באמצעות החברה שהקימה את תחנות האוטובוס ומפרסמת עליהם. בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה טענו שגם ככה המדרכות קורסות כי קיים היום כשליש מהמרחב שזקוקים לו התושבים במדרכה ביחס למה שצריך, ויש להעדיף פתרונות משולבים בבניינים".
"למסעדות, בתי קפה ובנקים יש שירותים, אבל יש להם זכות לתת את הגישה אליהם רק ללקוחות ועל כן חלק מהמרחב הציבורי המובנה צריך להיות מוקדש גם לשירותים כאלו במרכזים מסחריים, במבני ציבור, בגנים ציבוריים גדולים ובמתקנים שונים, והגיע הזמן לתת על זה את הדעת ולכבד את האזרחים והתושבים. זה כמובן יאפשר גם אכיפה מסודרת של הנושא".
אנג'ל אומרת כי יש צורך לקבוע סטנדרטים של איכות בניית השירותים הציבוריים כדי למנוע בלאי. לטענתה, השלב הקשה מכולם הוא התחזוקה. "שם אנחנו מתגלים כמדינת עולם שלישי ולא כמדינה מפותחת. זו הזדמנות של העיריות לשנס מותניים ולהראות איך מנהלים, מפני שזה אחד הנושאים הכי חשובים בתחושת התושב שהעירייה פועלת עבורנו.
"זה חלק מסטנדרט שבמאה ה-21 אנחנו חייבים להיכנס אליו. כפי שנקבע שבהתחדשות עירונית שמבנים צריכים לעמוד ברעידות אדמה, כך צריך לתת פתרונות לאנשים שיסתובבו ברחובות עירם ויוכלו להיכנס לשירותים ציבוריים, וכך גם ייהנו יותר מרחובות העיר ומחיי העיר".
ומה אירע מאז דו"ח המבקר ב-2017? חלק מהפירוט שהעבירו לנו הרשויות המקומיות לצורך כתבה זו נוגע לשירותים שממוקמים במוסדות ציבור סגורים בתקופת הגבלות הקורונה, כמו למשל מתנ"סים, קאנטרי וכדומה. חלקם נמצאים בבתי ספר שלא פתוחים לציבור הרחב וחלקם במרכזים קהילתיים שפועלים בשעות מצומצמות.
בעיריית טבריה אמרו כי "תאי השירותים הציבוריים שודרגו ושופצו לטובת תושבי העיר והמבקרים מהארץ ומחו"ל". אף על פי שדו"ח המבקר נכתב לפני ארבע שנים, בעיריית טבריה טענו כי "הנגשת חלק מתאי השירותים שלא היו נגישים נמצאים בתוכנית העבודה". בעירייה הבטיחו שיפוץ בעלות של כחצי מיליון שקלים לטובת הנגשה בחוף גנים ושדרוג של תאי המקלחות והשירותים בחוף. בטבריה קיימים רק חמישה תאי שירותים ציבוריים: בגן העיר, חניית מלון קיסר, השוק העירוני, טיילת אלון ובחוף גנים.
- לרשימת השירותים הציבוריים המעודנת בטבריה - לחצו כאן
בעיריית עכו טענו שהכפילו מאז פרסום הדו"ח את כמות תאי השירותים. הם מנו את תאי השירותים בבניין העירייה, בגן הבוטני, פארק לילי שרון, שוק הירקות, הטיילת הצפונית וחוף הארגמן. ובעיר העתיקה: באתר המצודה, בשוק ושירותים בתשלום בסמוך לחאן אל עומדאן ומול מלון עכו. בעיריית עכו הבטיחו שיוסיפו שירותים בסמוך לבזאר הטורקי, בטיילת, ברחוב ההגנה ובנמל. עוד ציינו בעירייה כי "קיימים תאי שירותים נוספים בעיר העתיקה שמופעלים על ידי גורמים פרטיים בתשלום בשוק הלבן וסמוך לבזאר הטורקי".
בנצרת, שבה נמצאו כאמור בדו"ח רק שלושה תאי שירותים ציבוריים, לא חל שינוי משמעותי. מתגובת העירייה עולה כי בניין הרשות המקומית עבר מאז מקום וכי השירותים בשוק העירוני "אמורים לעבור שיפוץ ושדרוג בעוד חודשיים בתיאום עם משרד התיירות".
ומה לגבי מתקנים חדשים? בעיריית נצרת מסבירים כי בשל התנגדות תושבים, פרויקט הקמת השירותים הוקפא. ממש במקרה, כך ציינו בעיריית נצרת, "השבוע התקיים מפגש בזום בין נציגי העירייה ונציגי משרד התיירות, שבה סוכם על מתווה עבודה חדש ולוח זמנים לקידום כל הפרויקטים המוקפאים משנת 2013". לדברי העירייה, יוקמו שירותים חדשים בשוק, באזור סמטת הסנדלרים מתחת לכנסייה הקתולית וברחוב הראשי או ברחוב תאופיק זיאד".
בעיריית תל אביב טענו כי "ברחבי העיר פזורים מאות בתי שימוש ציבוריים הפתוחים לשימוש הקהל הרחב - בגינות בפארקים ובחופים המוכרזים, במבנים העירוניים ובחניוני אחוזת החוף". עוד טענה העירייה שמקודמת תוכנית לטיפול בנוסע והונפקה מפה הכוללת את מיקומי השירותים הציבוריים.
מהעירייה נמסר כי "ברחבי העיר פזורים כיום חמישה מתקני שירותים ציבוריים אוטומטיים ובתוכנית עבודה 2021 אנו מקדמים עוד 15 שירותים ציבוריים אוטומטיים. המתקן נגיש לנכים, נפתח בלחיצת כפתור, מנקה את עצמו בתום כל שימוש (שטיפת רצפה, חיטוי וייבוש אסלה) ובכך משפר את חוויית השימוש בשירותים מחוץ לבית".
- לרשימת השירותים הציבוריים המעודכנת בתל אביב - לחצו כאן
ומה קורה ביתר הערים הגדולות בישראל? בעיריית ירושלים מיהרו להגיב, מסרו כי ברחבי העיר קיימים 57 שירותים ציבוריים והעבירו רשימה מפורטת: בשווקים, בעיר העתיקה ובגנים הציבוריים. יחד עם זאת, משעות הפעילות שפרסמה העירייה עולה שאף אחד מהשירותים הציבוריים לא פועל בשבתות. עוד צוין כי זה כשנתיים העירייה מבצעת תוכנית להרחבתם ושדרוגם של השירותים הציבוריים בעלות של 10 מיליון שקלים וש-15 תאים חדשים יוקמו בשנה הקרובה.
- לרשימת השירותים הציבוריים המעודכנת בירושלים - לחצו כאן
בעיריית באר שבע טוענים כי ברחבי העיר "פזורים מאות תאי שירותים ציבוריים, בהם תאי שירותים מונגשים". הרשימה שהעבירה העירייה ל-ynet כוללת פריסה ב-10 מוקדים, אך מודגש כי הועברה רשימה שכוללת רק את תאי השירותים הפתוחים לציבור בימי קורונה וכי בשגרה קיימים שירותים שפתוחים לקהל הרחב. השירותים ממוקמים בשוק, בעיר העתיקה ובפארקים הציבוריים. הרשימה לא מפורסמת באתר העירייה.
- לרשימת השירותים הציבוריים המעודכנת בבאר שבע - לחצו כאן
בעיריית חיפה מנו רק 31 שירותים ציבוריים, לרבות אלו שקיימים בחופי הים, בגנים הציבוריים ובשווקים. הרשימה שהעבירה העירייה לא מפורטת ואין בה שעות פעילות, היא גם לא מפורסמת באתר האינטרנט שלה והוא מצורף כאן. "בנוסף מציבה העירייה שירותים ניידים על פי הצורך כך למשל מוצבים שירותים ניידים בפארק הכט ובטיילת גוראל", נמסר.
- לרשימת השירותים הציבוריים המעודכנת בחיפה - לחצו כאן
היעדר שירותים ציבוריים בולט בישראל, אבל גם במקומות אחרים בעולם מתמודדים עם מחסור. כך למשל, בהולנד דווח על תנועת נשים שדורשת יותר שירותים ציבוריים ברחבי אמסטרדם. ביפן הציבו השנה שירותים שקופים במרחב הציבורי וכשנכנסים אליהם - הם נהפכים לאטומים. השקיפות של התאים נועדה להראות אם הם פנויים ואם הם נקיים עוד לפני שנכנסים אליהם.
האדריכל אהוד נדל, ממשרד נדל רויזין אדריכלים, אומר שניתן לייצר מיזם של כלי רכב עם שירותים ניידים שיעמדו בחניות ייעודיות.
"בן אדם שיוצא מהבית, צריך שיהיה לו שקט מראש שאם הוא צריך להתפנות יהיה לו מקום ושזה לא יהווה מכשול", אמר נדל. "המטרה היא לעודד הליכתיות ושהייה במרחב הציבורי. משקיעים בהוספת מקומות מוצלים ומקומות ישיבה כדי שיהיה נעים יותר, אבל בלי מקום להתפנות בו זה לא יקרה. אם צעירים מצליחים למצוא פתרונות, אנשים מבוגרים יעדיפו בתקופה כזו פשוט לא לצאת מהבית".