בית המשפט במיניאפוליס גזר אמש (שישי) 22 שנות מאסר וחצי על "השוטר החונק" דרק שובין, שכרע אשתקד ברך על צווארו של ג'ורג' פלויד וגרם למותו, מעשה שהצית מחאה עולמית נגד הגזענות. העונש שקיבל שובין הוא עונש קל יותר מ-30 השנים שביקשה התביעה לגזור עליו, ועם התנהגות טובה הוא יוכל להשתחרר אחרי 15 שנים. מוקדם יותר דחה בית המשפט את בקשתו למשפט חוזר, בטענה שמשפטו הקודם היה הוגן וראוי.
לפני גזר הדין שבר שובין את שתיקתו הארוכה בבית המשפט, ואמר: "בגלל כמה עניינים משפטיים שעומדים על הפרק, אני לא יכול למסור הצהרה רשמית מלאה כרגע. אני רוצה למסור את תנחומיי למשפחת פלויד. בעתיד יהיה מידע מעניין נוסף, ואני מקווה שהוא יעניק לכם קצת שקט נפשי. תודה".
באפריל הורשע שובין ברצח מדרגה שנייה שלא בכוונה תחילה, ברצח מדרגה שלישית ובהריגה מדרגה שנייה. רצח מדרגה שנייה היא עבירה שבגינה אפשר לגזור עד 40 שנות מאסר. על רצח מדרגה שלישית אפשר לגזור 25 שנות מאסר, ועל הריגה מדרגה שנייה – 10 שנים. עם זאת הנוהג במינסוטה, שם נשפט שובין, הוא לגזור בגין עבירות כאלה עונשים קצרים בהרבה מאלה שמאפשר החוק. לשובין אין עבר פלילי קודם, ולפי הנחיות המדינה במקרה כזה העונש בגין רצח מדרגה שנייה ושלישית הוא 12 וחצי שנים. בגין הריגה מדרגה שנייה על-ידי אדם ללא עבר פלילי, נהוג לגזור ארבע שנים.
רגע לפני שגזר את דינו של שובין, הביע השופט פיטר קאהיל את תנחומיו בפני משפחת פלויד - אך הדגיש שפסיקתו לא מבוססת על רגש או אהדה. "אני רוצה להכיר בכאב העמוק והעצום שכל המשפחות חשות, במיוחד משפחת פלויד"', אמר. "זה היה כואב עבור כל ארה"ב. עלינו להכיר בכאב של משפחת פלויד".
השופט הסביר כי גזר את העונש בהתאם להנחיות הקבועות של מדינת מינסוטה, והדגיש כי שובין "נהג באכזריות מסוימת וניצל לרעה עמדה של אמון וסמכות". מיד אחרי גזר הדין הובל שובין לכלא - כפי שקרה אחרי שהורשע באפריל. שובין, שבהרשעתו שמר על ארשת פנים קפואה, לא הצליח הפעם להסתיר לגמרי את רגשותיו, ועיניו נעו במהירות - תוך שמסכת הקורונה שעטה הסתירה חלק ניכר מפניו.
ברידג'ט פלויד, אחותו של ג'ורג', שיבחה את גזר הדין: "העונש מראה שסוף סוף לוקחים ברצינות את העניין של אכזריות משטרתית". עם זאת, לדבריה, "יש לנו עוד דרך ארוכה לעבור ושינויים רבים לעשות לפני שאנשים שחורים ירגישו שסוף סוף רשויות החוק נוהגות בהם בהגינות ובאופן אנושי". היא הבטיחה שקרן הזיכרון של ג'ורג' פלויד תתמקד מעתה ב"הבאת השינוי המהותי שאנו זקוקים לו במדינה הזו".
מטעם משפחת פלויד כולה נמסר כי "המשפט ההיסטורי הזה קירב את המשפחה ואת האומה כולה צעד אחד לעבר ריפוי. לשם שינוי, שוטר שנטל את חייו של גבר שחור שילם את המחיר".
הכומר אל שרפטון, פעיל זכויות אדם נודע, מתח ביקורת על עונש המאסר, וטען כי שובין היה צריך לקבל את העונש המרבי. לדבריו, "גזר הדין הזה הוא הארוך ביותר שראינו, אבל זה לא צדק - מכיוון שפלויד נמצא הערב בקבר, ואילו שובין יושב בכלא. אל לנו להרגיש שאנחנו נמצאים כאן כדי לחגוג, מכיוון שצדק היה נעשה אם פלויד לא היה נהרג מלכתחילה. צדק היה העונש המקסימלי. קיבלנו יותר משחשבנו רק כי התאכזבנו כל כך הרבה פעמים בעבר".
נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, אמר כי העונש שקיבל שובין "נראה הולם" - אך ציין שהוא אינו מכיר את כל הפרטים.
מלבד שובין, גם אמו קרולין ניסתה להגן עליו בפני השופט, ואמרה שבנה הוא "גבר מתחשב, מכובד וחסר אנוכיות" - שלא אמור לקבל עונש ממושך. "דרק שִחזר שוב ושוב בראשו את אירועי אותו יום", טענה. "ראיתי את המחיר ששילם. עונש ממושך לא ישרת את דרק היטב. גזר דינו קובע גם את דיני - כי לא אוכל לראות את דרק, לדבר איתו בטלפון או לתת לו את החיבוק המיוחד שלנו". היא אמרה כי לבנה יש לב גדול, והוסיפה: "הציגו אותו כגזען בלבד, אבל אף אחד מהדברים האלה לא נכון. הוא אדם טוב".
שובין בן ה-45 דרך על צווארו של פלויד במיניאפוליס במשך 9 דקות ו-29 שניות ב-25 במאי 2020, תוך שהוא מתעלם מתחינותיו שיאפשר לו לנשום. לבסוף הביא למותו. התיעוד הקשה מהרצח הוביל לגל מחאה עולמי, שבמהלכו נרשמו גם התפרעויות אלימות ומעשי ביזה ברחבי ארצות הברית. הרצח גם הוביל להפלת פסלים בדמותם של אישים שתמכו בעבדות, של אנשי הקונפדרציה, של מלך בלגיה הקולוניאליסט ואפילו של כריסטופר קולומבוס. הרשעתו של שובין בכל העבירות שבהן הואשם, הרשעה הנחשבת להיסטורית, הביאה לחגיגות בארה"ב.
בכל אחת משלוש העבירות שבהן הורשע שובין, לצורך הרשעה היה על חבר המושבעים להגיע פה אחד למסקנה שמעשיו של שובין היו "גורם משמעותי שהוביל למותו של פלויד", ושהשימוש שעשה בכוח היה לא-הגיוני. כדי להרשיע את שובין ברצח מדרגה שנייה לא נדרשו התובעים להוכיח ששובין התכוון לפגוע בפלויד – אלא רק שהוא הפעיל בכוונה כוח שגרם לפגיעה הזו. לבסוף הוא הורשע בכל שלוש העבירות.
צוות ההגנה של שובין טען במהלך המשפט כי לא מעשיו של השוטר גרמו למותו של פלויד, אלא בעיות בלב שמהן סבל העצור עוד לפני כן, השימוש הבלתי חוקי שלו בפנטניל ובמתמפטמין – והמתח הנפשי שבו היה נתון כתוצאה מהמעצר. עוד העלתה ההגנה את האפשרות שפלויד מת משאיפת פחמן דו-חמצני שנפלט לעברו מהאגזוז של ניידת המשטרה בזמן שרותק לרצפה. אפשרות אחרת שהעלתה היא שההתערבות של עוברי אורח שצעקו על השוטרים לחדול ממעשיהם הסיחה את דעת השוטר שובין ותרמה למותו של פלויד. התביעה דחתה על הסף את כל האפשרויות הללו.
פורסם לראשונה: 22:56, 25.06.21