ברוסיה הלך היום (שבת) לעולמו בגיל 98 ג'ורג' בלייק, קצין המודיעין הבריטי שהתברר בימי המלחמה הקרה כסוכן כפול שמסר סודות לברית המועצות, ואף חשף בפניה את זהותם של סוכנים מהמערב ואפשר בכך את הוצאתם להורג. כשמעשיו נחשפו בשיא המלחמה הקרה הם המיטו בושה גדולה על המודיעין הבריטי.
לדברי בריטניה, בלייק חשף בשנות ה-50 את זהותם של מאות סוכנים מערביים שפעלו במזרח אירופה, וחלקם הוצאו להורג כתוצאה מבגידתו. סיפורו הוא אחד מסיפורי המרגלים המפורסמים ביותר של המלחמה הקרה.
בלייק נחשף כמרגל סובייטי ב-1961 ונידון ל-42 שנות מאסר, אבל ב-1966 ברח מהכלא הבריטי בעזרת אסירים אחרים ובסיועם של שני פעילי שלום. הוא השתלשל מהכלא בסולם חבלים, התחבא חודשיים בדירת מסתור, צלח את מערב אירופה מבלי להיחשף – ולבסוף חצה את מסך הברזל לשטח מזרח ברלין הסובייטית. הוא עשה זאת כשהוא מסתתר בתוך קופסת עץ שהוצמדה לתחתית המכונית שהסיעה אותו לשם.
את שארית חייו העביר בלייק בברית המועצות וברוסיה, ושם זכה ליחס של גיבור. בריאיון שהעניק לסוכנות הידיעות רויטרס במוסקבה ב-1991 הסביר בלייק כי עשה את מעשיו משום שהאמין שהקומוניזם עומד להשתלט על העולם. "זה היה אידיאל שאם אפשר היה להשיגו הוא היה שווה את זה", אמר. "חשבתי שזה אפשרי, ועשיתי מה שיכולתי כדי לעזור לזה, לבנות חברה כזו. הרעיון הזה לא הוכח בסופו של דבר כאפשרי, אבל אני חושב שהוא רעיון אצילי ואני חושב שהעולם עוד יחזור לזה".
מהפך בכלא הצפון קוריאני
בלייק נולד ברוטרדם שבהולנד ב-11 בנובמבר 1922, בן לאם הולנדית ולאב מצרי יהודי. הוא ברח מהולנד במלחמת העולם השנייה אחרי שהצטרף למחתרת ההולנדית, ובינואר 1943 הגיע לבריטניה. אחרי שהצטרף לחיל הים הבריטי החל ב-1944 לעבוד עבור שירות המודיעין הבריטי MI6.
לאחר המלחמה הוצב בלייק לזמן קצר בעיר הגרמנית המבורג ולמד רוסית באוניברסיטת קמברידג'. ב-1948 נשלח לסיאול, שם אסף מודיעין על צפון קוריאה הקומוניסטית, על סין הקומוניסטית ועל המזרח הרחוק הסובייטי. כשכוחות צפון קוריאניים כבשו את סיאול ומלחמת קוריאה פרצה ב-1950 הוא נפל בשבי ונכלא, ובמהלך ישיבתו בכלא הצפון קוריאני נעשה קומוניסט מושבע: הוא קרא את יצירותיו של קארל מרקס והתמלא כעס על ההפצצות הכבדות של "מכונת המלחמה האמריקנית", כדבריו, על צפון קוריאה.
אחרי שחרורו מהכלא הצפון קוריאני ב-1953 חזר בלייק לבריטניה, וב-1955 הוא נשלח על-ידי ה-MI6 לברלין, שם אסף מידע על מרגלים סובייטים אבל גם העביר סודות למוסקבה על מבצעים בריטיים ואמריקניים. "נפגשתי עם נציג סובייטי בערך פעם בחודש", סיפר ב-2012 בריאיון לעיתון רוסי. הוא תיאר כיצד לצורך הפגישות הללו נהג לנסוע לאזור של ברלין שנמצא בשליטת הסובייטים, ואמר שאיש הקשר שלו נהג לחכות לו במכונית ולקחת אותו לדירת מסתור. "מסרתי סרטים ופטפטנו", סיפר, "לפעמים גם היינו שותים כוס שמפניה סובייטית".
כסוכן כפול העביר בלייק לסובייטים כמה מהסודות הכמוסים ביותר של בריטניה, בכלל זה תוכנית של המערב לצותת לרשתות התקשורת הסובייטיות ממנהרה תת-קרקעית לתוך מזרח ברלין.
פוטין: "מקצוען שתרם לשמירת השלום"
בלייק נחשף בסופו של דבר על-ידי עריק פולני והוחזר לבריטניה, שם הוא נידון למאסר. כשברח מהכלא הבריטי הוא הותיר מאחור את אשתו גיליאן ושלושת ילדיהם. אחרי שגיליאן התגרשה ממנו התחתן בלייק בברית המועצות עם אישה סובייטית, אידה, ואיתה הביא לעולם בן, מישה.
ברוסיה עבד בלייק במכון ליחסים בינלאומיים, וכשיצא לגמלאות עברו בני הזוג להתגורר בבית קיט לא הרחק ממוסקבה. השם הרוסי שקיבל על עצמו היה גאורגי איבנוביץ'. הוא הצהיר כי מעולם לא התחרט על מעשיו.
ב-2007 קיבל בלייק מנשיא רוסיה ולדימיר פוטין מדליית כבוד, והוא החזיק גם בדרגת סגן אלוף של ה-KGB, שממנו קיבל פנסיה. עם ההודעה היום על מותו אמר פוטין כי בלייק היה מקצוען, מבריק ואיש בעל אומץ יוצא דופן: "הוא תרם תרומה באמת יקרת ערך לשמירה על השלום", מסר פוטין.