מפגש היסטורי בגרמניה: שר החוץ גבי אשכנזי נחת הבוקר (שלישי) בברלין לביקור בזק שבמהלכו ייפגש עם שר החוץ של איחוד האמירויות השייח עבדאללה בן זאיד. השניים הגיעו לברלין בהזמנתו של שר החוץ של גרמניה הייקו מאס. גרמניה שלחה מטוס איירבוס של הצבא כדי לקחת את אשכנזי לברלין ולהחזיר אותו. בתום הביקור אמר בן זאיד: "לעולם לא נקבל טרור". כמו כן, באופן חריג, שודר נאומו המלא של אשכנזי בטלוויזיה המצרית.
שעות לאחר הנחיתה אשכנזי ובן זאיד ביקרו יחדיו באנדרטת השואה בברלין ובמוזיאון התת-קרקעי הסמוך. "לעולם לא עוד", חתם שר החוץ של האמירויות בספר הזיכרונות. לאחר מכן ייוועדו השניים לפגישה בארבע עיניים שאליה יצטרף שר החוץ הגרמני.
"ביקרתי היום באנדרטה לזכר קורבנות השואה, אותה אנדרטה שמנציחה את זכרם של אלו שנפלו קורבן למפיצי הקיצוניות והשנאה, ועם זאת מדגישה את הערכים האנושיים הנאורים הקוראים לסלחנות, קבלת האחר וכבוד הדתות והאמונות בכללותם. אלה הם הערכים עליהם נוסדה מדינתי ולעד יישארו המנוע שמניע אותה".
באנדרטת השואה סיירו אשכנזי ובן זאיד עם שר החוץ הגרמני מאס וחתמו בספר הזיכרונות. אשכנזי כתב: "כאן בברלין, במקום בו שכנה מפקדתה הראשית של החיה הנאצית אשר גזרה את גורלם של שישה מיליונים מבני עמי ושלחה אותם אל המשרפות ותאי הגזים. אני עומד כאן דומם כשר החוץ של ממשלת ישראל וכמפקדו לשעבר של צבאה, כשלצדי ניצבים שר החוץ של ממשלת גרמניה ושר החוץ של איחוד האמירויות. נוכחותנו כאן יחד מסמלת את תחילתו של עידן חדש. עידן של שלום בין העמים. חתימתנו המשותפת בספר הזיכרון היא כזעקה ושבועה משותפת: לזכור ולא לשכוח, להיות חזקים ולהבטיח שלעולם לא עוד".
שר החוץ הגרמני הייקו מאס אמר: "הביקור באנדרטת השואה היה מרגש. הנכונות להתמודד יחד עם הפרק הנורא ביותר בהיסטוריה הוא לא דבר מובן מאליו, אך הוא מדגיש עד כמה אתם רציניים במאמציכם לשיתוף פעולה בילטראלי".
מאס הוסיף: "הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות הוא צעד היסטורי. הוא מראה שדו-קיום בשלום במזרח התיכון הוא אפשרי ומספק הזדמנויות גדולות לחדשנות וחילופי תרבות בין החברות. צעד כזה מחייב אומץ רב ואנו מברכים אתכם על זה. סעודיה, שפתחה את שמיה לטיסות בין תל אביב לאבו דאבי, היא עוד צעד כזה. מדובר ביצירת מומנטום חדש שיאפשר להתגבר על משקעי העבר במזרח התיכון. תנאי מוקדם לכך הוא פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני בדמות שתי מדינות. יחד עם הפרטנרים שלנו באירופה, אנו מוכנים ללוות מתווה כזה אם הוא הצדדים ירצו בכך".
בן זאיד אמר גם הוא: "לפני שלושה עשורים אוחדה גרמניה, והיום אנו נפגשים כאן בברלין בתקווה שנוכל לכתוב שוב את ההיסטוריה. המזרח התיכון צועד לפרק חדש של חופש ושלום. איחוד האמירויות מחוייבת, יחד עם שותפיה הישראלים והגרמנים, ללכת בדרך של שיתוף פעולה בתחום האנרגיה, המחקר והפיתוח. היחסים בין המדינות מצוינים, אך אנו עדיין מודאגים מהטרור. לעולם לא נקבל טרור, שנאה וקיצוניות. יש לנו אינטרס לשמור על יציבות האזור".
לאחר מכן הודה שר החוץ גבי אשכנזי למאס, ואמר: "ההזמנה לברלין היא הוכחה למאמציך הכנסים לקדם שיתוף פעולה בין ישראל לשכנותיה. עמיתי מאיחוד האמירויות, עבדאללה בן זאיד, אני רוצה להודות לך אישית וגם ליורש העצר. מדובר בצעד היסטורי וזה כבד גדול להיפגש איתך". על הביקור במוזיאון השואה אמר אשכנזי: "לעמוד שם לזכור את 6 המיליונים היה רגע מרגש עבורי. מדובר גם בפעם הראשונה שנציג של מדינה ערבית מבקר במוזיאון. כולנו הבטחנו לעולם לא לשכוח. צריך להיות חזקים כדי למנוע מלחמה ולקדם שלום".
אשכנזי קרא לפלסטינים "לחזור לשולחן המו"מ. רק כך נוכל למצוא פתרון לסכסוך. ככל שנדחה את זה - זה יהיה מסובך יותר והדבר יעבור לדורות העתיד שיתמודדו עם המציאות הזו".
במהלך הביקור שר החוץ הגרמני סיפר לשר החוץ של האמירויות על כך שהשר אשכנזי הוא דור שני לניצולי שואה. בן זאיד הופתע וביקש לשמוע עוד. אשכנזי סיפר על שורשיו, על אביו ששרד את מחנה העבודה בבולגריה בשנת 1944 ועל העלייה שלו לארץ.
אתמול תועד בן זאיד הולך ברחובות ברלין למלונו בסגנון לא רשמי הכולל ג'ינס וסווטשירט. גם אשכנזי בחר לרדת מהמטוס בנעלי ספורט.
הפגישה בין אשכנזי לעמיתו היא הראשונה בין שרי החוץ של ישראל ואיחוד האמירויות מאז חתימת הסכם השלום בין המדינות. אשכנזי ובן זאיד ידונו בקידום ההסכמים בין הצדדים, בדגש על נושא אשרות הכניסה, הסדרי תעופה והקמת שגרירויות, וכן שיתוף פעולה עתידי בתחום המאבק בקורונה. בנוסף צפויות לעלות על הפרק סוגיות אסטרטגיות וביטחוניות. את האירוע תחתום ארוחת ערב מצומצמת.
על רקע ההתקרבות בין ישראל לנסיכויות המפרץ, נשמעה אתמול מתקפה חריגה מצד סעודיה נגד הפלסטינים. הנסיך הסעודי בנדר בן סולטן, לשעבר שגריר סעודיה בארה"ב, מתח ביקורת חריפה על ההנהגה ברמאללה בריאיון לערוץ "אל ערבייה" ואמר: "דברי ההנהגה הפלסטינית לאחר ההסכמים בין איחוד האמירויות ובחריין לבין ישראל היו כואבים ורמתם הייתה נמוכה. הם מוזילים את השימוש במונחי בגידה".
פורסם לראשונה: 12:55, 06.10.20