נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, הדף היום (שבת) את הביקורת המוטחת בו מרחבי העולם בעקבות הכרזתו אתמול על הפיכת איה סופיה, אחד האתרים המפורסמים ביותר של איסטנבול, למסגד. "אלה שאינם מטפלים באיסלאמופוביה בארצותיהם תוקפים את טורקיה על כך שהיא מממשת את זכויותיה הריבוניות", אמר ארדואן. "קיבלנו את ההחלטה הזו בלי קשר לשאלה מה אחרים אומרים, אלא מתוקף זכויותינו".
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לפי ציוץ שפורסם בעמוד הטוויטר של ארדואן בערבית, בעקיצה לישראל אמר אמש נשיא טורקיה בנאומו כי "התחייה של איה סופיה" מבשרת גם את "השבת החופש" למסגד אל-אקצה בירושלים.
אתר איה סופיה הוקם במאה השישית ככנסייה, אבל הוסב למסגד אחרי כיבוש איסטנבול על-ידי האימפריה העותמנית. ב-1934 הכריזה עליו ממשלת טורקיה כמוזיאון, ומאז הוא הפך לסמל של סולידריות בין בני הדתות השונות ומושך אליו מיליוני תיירים מדי שנה. אתמול, בעקבות עתירת ארגון דתי, ביטל בית המשפט העליון של טורקיה את החלטת הממשלה מלפני 86 שנה, ושעות אחר כך הכריז ארדואן כי האתר ישוב לשמש כמסגד. לדבריו, תפילות מוסלמיות ראשונות ייערכו בו בעוד שבועיים, ב-24 ביולי.
הוויכוח על מעמד איה סופיה ניצב בלב המחלוקת בין חילונים לדתיים בטורקיה, והוא סוגיה רגישה ביחסיה של הממשלה באנקרה עם העולם. ארגונים לאומניים ושמרניים בטורקיה דרשו במשך שנים להתיר לקיים תפילות מוסלמיות באתר, שבו הם רואים חלק מהמורשת העותמנית המוסלמית, ואילו אחרים סבורים כי עליו להמשיך לשמש כמוזיאון המסמל סולידריות נוצרית-מוסלמית. ארדואן, מוסלמי אדוק, הרבה לאורך השנים לנצל את סוגיית איה סופיה כדי לגייס תמיכה למפלגתו האיסלאמית.
אתמול, לרגל הודעת ארדואן, התאספו עשרות בני אדם מחוץ לאיה סופיה. כשהנשיא הטורקי הכריז על הפיכת האתר למסגד, הם קראו "אללהו אכבר". אחר כך התפללו מחוץ למקום. בבירה אנקרה עמדו חברי הפרלמנט והריעו כשההחלטה הוקראה בבית המחוקקים.
"יום עצוב לטורקיה הפלורליסטית"
ארדואן הדגיש בהודעתו אתמול כי טורקיה מתכוונת לשמור על אופיו של איה סופיה כאתר מורשת תרבותית המשותף לבני דתות שונות: "כמו כל מסגדינו האחרים, גם דלתות איה סופיה יהיו פתוחות לכולם – מקומיים וזרים, מוסלמים ולא-מוסלמים", אמר. ובכל זאת, הודעתו של נשיא טורקיה עוררה זעם בעולם, בראש ובראשונה בקרב נוצרים אורתודוקסים. גינויים למהלך הגיעו בין השאר מארגון המורשת והתרבות של האו"ם אונסק"ו, מארה"ב, מרוסיה ומיוון.
המהלך של ארדואן מאיים להעמיק במיוחד את המתח בין טורקיה ליוון, שראש ממשלתה, קיריאקוס מיצוטקיס, גינה את ההחלטה וטען כי היא תשפיע על יחסי אנקרה לא רק עם ארצו אלא גם עם האיחוד האירופי והקהילה הבינלאומית כולה. בסלוניקי, העיר השנייה בגודלה ביוון, התאספו אמש מפגינים מחוץ לכנסייה שנבנתה בדמותה של איה סופיה ושנושאת את אותו השם. הם הניפו את דגלי יוון וקראו: "נדליק נרות באיה סופיה!".
גארו פיילאן, חבר הפרלמנט הטורקי שמוצאו ארמני, צייץ בטוויטר: "זהו יום עצוב לנוצרים ולכל מי שמאמין בטורקיה הפלורליסטית. ההחלטה תהפוך את חיי הנוצרים כאן והמוסלמים באירופה לקשים יותר".
בנאומו אתמול אמר ארדואן שמוסלמים, נוצרים ויהודים חיו בשלום באיסטנבול מאז כיבושה, ושטורקים התייחסו בכבוד המרבי לבתי התפילה של מי שאינם מוסלמים, בעוד במזרח אירופה ובבלקן דווקא נעלמו בהדרגה נכסים עותמניים.