ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) רפאל גרוסי הצהיר כי תוכנית העשרת האורניום האיראנית "מדאיגה מאוד". בריאיון לעיתון הבריטי "פייננשל טיימס" שפורסם הבוקר (יום ד') הוסיף גרוסי כי איראן מעשירה אורניום ברמות ש"רק מדינות שמכינות פצצות מגיעות אליהן". מדובר בהאשמה מרומזת וחריגה במונחים של ראש סבא"א.
גרוסי אמר את הדברים על רקע השיחות הלא ישירות שמקיימות ארה"ב ואיראן בווינה מתחילת אפריל בתיווך אירופי בניסיון לחזור להסכם הגרעין שנחתם ב-2015. ב-2018 פרשה ארה"ב מהסכם הגרעין והטילה מחדש סנקציות על איראן. מאז הפרה טהרן בתגובה את התחייבויותיה בהסכם, והודיעה על הגבלת שיתוף הפעולה עם פקחי סבא"א.
"מדינה שמעשירה (אורניום) לרמה של 60% זה דבר רציני מאוד. רק מדינות שמכינות פצצות מגיעות לרמה הזאת", אמר גרוסי בריאיון. "60% זה כמעט ברמה של נשק, העשרה מסחרית מגיעה ל-3%-2%".
גרוסי אמר שלאיראן יש "זכות ריבונית" לפתח תוכנית העשרת אורניום, אך הוסיף כי "זו רמה שמחייבת עין פקוחה". גרוסי אמר עוד כי ניתן להפוך את רוב הצעדים שאיראן נקטה בקלות יחסית, אך ציין כי רמת המחקר והפיתוח שלה בתחום הגרעין מהווה בעיה.
"אי אפשר להחזיר את השד לבקבוק ברגע שאתה יודע לעשות דברים, ברגע שיש לך את הידע, והדרך היחידה לבדוק זאת היא באמצעות אימות", אמר ראש סבא"א. "התוכנית האיראנית גדלה והשתכללה כך שחזרה ליניארית לשנת 2015 כבר אינה אפשרית. מה שאתה יכול לעשות זה לשמור את הפעילות שלהם מתחת לפרמטרים של 2015".
אתמול הודיעה סבא"א כי השלטונות באיראן הסכימו להאריך בחודש נוסף את ההסכם הזמני שמאפשר לסוכנות להמשיך לתעד את המתרחש בכמה מהמתקנים הגרעיניים של הרפובליקה האיסלאמית. תוקפו של ההסכם הזמני פג השבוע, ובאיראן איימו למחוק את התיעוד מהמצלמות. במערב העריכו שהגבלת הגישה של פקחי הגרעין למתרחש במתקנים האיראניים תפגע קשות במאמצים להצלת הסכם הגרעין.
באיראן הביעו בשבוע שעבר אופטימיות בנוגע לשיחות בווינה, בתום הסבב הרביעי שלהן. נשיא איראן חסן רוחאני טען כי כבר הושג הסכם עקרוני בשיחות וכי הסנקציות המרכזיות יוסרו. "הצדדים דנים כעת בסוגיות משניות ובפירוטים כאלה ואחרים", אמר רוחאני. "יש הסכמה לבטל גם את הסנקציות וההגבלות על הנפט, התעשיות הפטרוכימיות, הספנות והמשלוחים, הביטוח והבנק המרכזי. מדובר בצעד גדול ומרכזי, יש כבר הסכם עקרוני".
בארה"ב השמיעו שלשום נימה זהירה יותר. מזכיר המדינה אנתוני בלינקן אמר כי לוושינגטון עדיין לא ברור אם איראן מוכנה לנקוט את הצעדים הנדרשים כדי שתעמוד מחדש בתנאי ההסכם. "איראן, אני חושב, יודעת מה היא צריכה לעשות כדי לחזור לציית להסכם הגרעין, ומה שלא ראינו עדיין הוא אם היא מוכנה לקבל את ההחלטה. זה המבחן ואני לא חושב שקיבלנו תשובה לכך", הוא אמר בריאיון לרשת ABC.
שיחות הגרעין בווינה נערכות ברובן בקומת המרתף של מלון יוקרה, שם מכונסים נציגי איראן, רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה – המדינות שלא פרשו מההסכם. השיחות מתנהלות בזמן שנציגי ארה"ב נמצאים במלון אחר, בצד השני של הרחוב, ושליחים מעבירים מסרים אליהם ומהם, משום שאיראן סירבה לאפשר לנציגיה לקיים איתם שיחות ישירות. הצדדים מעוניינים להגיע להסכם לפני הבחירות לנשיאות איראן, שייערכו ב-18 ביוני.