בישראל וברחבי העולם ציינו אתמול (רביעי) את יום הזיכרון הבינלאומי לשואה. ברוח התקופה נערכו אירועי ההנצחה באופן וירטואלי, ובכל זאת השתתפו בהם עשרות אלפי אנשים. האו"ם ארגן טקס בהשתתפות מזכ"ל הארגון וקנצלרית גרמניה, ומשרד החוץ של ישראל ערך אירוע שבו השתתף מזכיר המדינה של ארה"ב.
בטקס של האו"ם לציון יום השואה נאם השגריר גלעד ארדן ואמר: "המגפה הבהירה כי לקחי ההיסטוריה לא נלמדו והאנטישמיות מתפשטת בצורתה הישנה והחדשה. עלינו ללמוד מזוועות העבר המאיימות על ההווה כדי להגן על עתידנו. המשטר האיראני ממשיך להכחיש שואה ומצהיר בגלוי על כוונותיו להשמיד את ישראל. העולם שוב עומד בחיבוק ידיים בזמן שהעם היהודי מאוים על ידי משטר רצחני".
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה בנאומה: "אני מתביישת בשואה ובבגידה בכל ערכי הציוויליזציה שנעשו תחת המשטר הנציונל-סוציאליסטי. לגרמניה אחריות נצחית לזכור את האירועים האלה ולהנציח את הקורבנות. אסור לעולם לשכוח את הנספים ואת גורלם".
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר כי "אחרי עשרות שנים שהיו בצללים, הניאו-נאצים ורעיונותיהם זוכים להכרה ואפילו לסוג של כבוד. יחד עלינו לחזק את המאמצים המשותפים נגד הסכנה שהם מהווים".
משרד החוץ ערך אירוע לציון יום השואה הבינלאומי תחת הכותרת "הנצחה, זיכרון ועשיית צדק", שהתקיים במקביל במשרד החוץ בירושלים ובמחנה הריכוז טרזין בצ'כיה. בטקס השתתפו בכירים רבים, ובראשם נשיא המדינה ראובן ריבלין, מזכיר המדינה החדש של ארה"ב אנתוני בלינקן, יו"ר בית הנבחרים של ארה"ב ננסי פלוסי, נשיא צ'כיה מילוש זמאן וכן שרים בממשלת ישראל.
מזכיר המדינה בלינקן הבטיח בהצהרה מוקלטת ששלח: "בכל יום שבו אשרת כמזכיר המדינה אני אשא איתי את הזיכרון של אבי החורג ומשפחתו, של ששת מיליוני היהודים והמיליונים האחרים, אשר נהרגו בשואה. אזכור שכוחה של מדינה אינו נמדד רק בגודל של צבאה ובכלכלתה, אלא באמצעות הבחירות המוסריות שהיא עושה. אזכור כי זוועות, כמו השואה, לא סתם מתרחשות. נותנים להן להתרחש. ועלינו מוטלת האחריות לעצור אותן".
שר החוץ אשכנזי אמר: "עכשיו יותר מתמיד עלינו להתחייב שקולם של הניצולים ימשיך להישמע, להנציח ולחנך את הדורות הבאים על מנת להבטיח שלעולם לא ישובו זוועות השואה. עלינו לנקוט צעדים ממשיים על מנת לוודא שלקחי העבר יילמדו". האירוע נחתם בהדלקת נר זיכרון בשידור חי ממחנה הריכוז טרזין בצ'כיה.
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים והשר לשוויון חברתי, איציק שמולי, אמר: "מחויבותנו המוסרית היא לעבוד יחד על מנת להבטיח שכל ניצולי השואה יקבלו את ההכרה, התמיכה והטיפול הנחוץ להם, בכדי לחיות את חייהם בכבוד ובבריאות טובה. השנים האחרונות הוכיחו כי ככל שהזמן עובר ומרחיק אותנו מתקופת השואה, מכת האנטישמיות עדיין מוצאת בית בלב רבים ברחבי העולם. מקרים אלה הם תזכורת לחובתנו להוקיע ולהתעמת עם כל סוג של אנטישמיות או גזענות במקום בו היא מרימה את ראשה המכוער".
שלשום פרסם הנשיא ריבלין הצהרה משותפת עם נשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמייאר ונשיא המועצה האירופית שארל מישל על מחויבות לזיכרון השואה ולמאבק באנטישמיות. "אנו נעבוד יחד, על מנת לוודא שלקחי השואה וההבטחה הקדושה של 'לעולם לא עוד' יועברו הלאה לילדינו ולילדי ילדינו", אמרו השלושה.
אתמול גם השתתף ריבלין בטקס של התאחדות הספורט לבתי ספר, לזכרו של ניצול השואה מאיר גרנט ז"ל. ריבלין אמר בנאומו באירוע כי ניצלוי השואה שעלו ארצה "רצו להקים חברת מופת שתהיה אור לגויים בכדי להבטיח ולקיים, לעולם לא עוד". באירוע שארגן בנו של מאיר, מאמן הכדורגל אברם גרנט, השתתפו גם ידוענים רבים, בהם השחקניות גל גדות ואיילת זורר, הקומיקאי אדיר מילר והזמרת נועה קירל.
כמו כן הוצבה במקביל בבית הנשיא בירושלים ובבית ווילי ברנדט בברלין תערוכת צילומי דיוקן של ניצולי שואה מרחבי העולם. התערוכה מציגה צילומים שנאספו בשנתיים האחרונות ותרמו 250 צלמים מובילים מ-35 מדינות. התערוכה נאצרה במסגרת "פרויקט לונקה", לזכרה של ד"ר לונקה נס ששרדה חמישה מחנות ריכוז והשמדה, ונפטרה בישראל ב-2018.
את האירוע הווירטואלי הגדול ביותר ארגן איגוד הארגונים היהודים באירופה (EJA), וצפו בו יותר מ-25 אלף איש. השתתפו בו ראשי האיחוד האירופי, שרים ממדינות היבשת וחברי פרלמנטים שהתכנסו וירטואלית יחד עם מנהיגי קהילות וארגונים יהודיים ברחבי אירופה.
ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה קרו אמר: "לניצולים ולמשפחות הקורבנות אנו מבטיחים להמשיך להילחם נגד כל סוגי השנאה וניסיונות למזער את גודל השואה, בכל האמצעים הפוליטיים והמשפטיים העומדים לרשותנו".
יוזמה נוספת הייתה אירוע "זיכרון בסלון" שנערך במסגרת שיתוף פעולה בין עשרות ערים בישראל לערים התאומות שלהן ברחבי הגלובוס - בהן ערים מגרמניה ופולין. את האירוע יזם מרכז השלטון המקומי.
במחווה מצומצמת יותר, הקונסולית הכללית של ישראל במינכן סנדרה סימוביץ הדליקה נר זיכרון בכניסה לבניין שבו שכן משרדו של אדולף היטלר בעיר - שנמצא לא רחוק מהקונסוליה. הנר נושא את שמה של פנינה פרלשטיין שנרצחה בשואה.
במתחם עמותת "יד עזר לחבר" בחיפה נערך טקס מצומצם לציון יום השואה הבינלאומי. בימים כתיקונם משתתפים באירוע מאות מדיירי המתחם וניצולי שואה. בקריית מוצקין ערכו העירייה וקק"ל אירוע משולב לקראת ט"ו בשבט שבו נטעו ניצולי שואה עצים חדשים.
על אירועי היום העיב מאמר אנטישמי של חבר בפרלמנט הליטאי שהאשים את היהודים כי הם אחראים לגורלם המר בשואה, מכיוון ששיתפו פעולה עם הסובייטים. ולאדאס ראקוטיס, הכהן כיו"ר הוועדה למורשת, פרסם מאמר שבו נכתב: "צריך לשאול את עצמנו מה גרם ליהודים לשתף פעולה עם הסובייטים ולתפוס משרות בכירות במנגנון הסובייטי".
מנהיגי ליטא וכן שגרירי ישראל וארה"ב במדינה גינו את הדברים. "אני שמח שבכירי הממשל הליטאי (ראש הממשלה, יו"ר הפרלמנט ושר החוץ) יצאו מגדרם לציין בכבוד ובנימה אישית את יום השואה, הדליקו נר ויצאו נגד דברי חבר הפרלמנט", אמר השגריר הישראלי יוסי לוי. "מצער, מאכזב ומקומם לקרוא רשימה שניחוח אנטי-יהודי נודף ממנה, שנכתבה במיוחד ליום השואה בידי חבר פרלמנט שאמון על הזיכרון ההיסטורי".
פורסם לראשונה: 22:55, 27.01.21