משרד החוץ של איחוד האמירויות הודיע היום (ב') למשרד החוץ בירושלים על השהיית הסכם הפטור מוויזה לישראלים עד 1 ביולי. הפטור היה אמור להיכנס לתוקף בעוד כחודש. גורמים מדיניים בישראל אמרו שלא מדובר בנקמה של האמירתים על הבידוד המיידי במלוניות לשבים לנתב"ג אלא בגלל נתוני הקורונה הגבוהים מאוד שם ובישראל.
ההודעה של איחוד האמירויות הגיעה שעות ספורות לאחר ההודעה הישראלית על בידוד במלוניות לשבים מאיחוד האמירויות ומברזיל.
"בהתאם להסכם הפטור מאשרות שנחתם ואושרר על-ידי שתי המדינות, ולנוכח המאמצים לרסן את התפשטות נגיף הקורונה, הסכם הפטור מאשרות כניסה יושהה עד ל-1 ביולי", נאמר בהודעת האמירויות, "השהיית ההסכם נעשתה בהתאם לסעיף 12(2) להסכם, שלפיו, כל צד רשאי להשהות את יישומו של ההסכם, בין היתר מטעמי בריאות הציבור".
בשלב זה ועד לתאריך האמור, כל עוד לא תתקבל הודעה אחרת, אזרחים ישראלים יידרשו להצטייד באשרת כניסה בטרם יטוסו לאיחוד האמירויות, ואזרחי איחוד האמירויות יידרשו להצטייד מראש באשרת כניסה, בטרם יטוסו לישראל. ממשרד החוץ האמירתי נמסר כי צעד דומה ננקט מול מדינות נוספות, בהן מרבית מדינות אירופה, הודו ופקיסטאן.
בעקבות החתימה על הסכם הפטור מוויזות באוקטובר הביעו גורמים במערכת הביטחון חשש בשל העובדה שלא ניתן לתחקר מראש את אזרחי האמירויות שיגיעו לישראל.
כשאדם מגיש בקשה לאשרת כניסה לישראל יש לגופי הביטחון הישראלים זמן לבחון את זהותו ועברו. כאשר יש פטור מחובת אשרה – המקום היחיד שבו ישראל יכולה למנוע את כניסת האזרח הוא רק בנתב"ג, לאחר הנחיתה.
אם אדם מגיע לנתב"ג בלי שיידרש לאשרה לגורמי הביטחון יש אפשרות לתשאל אותו ולראות אם הוא מזוהה ברשימות פוטנציאליות של חשודים, אך הדבר עלול לגרום לתקלות, עיכובים ואפילו גירוש מהארץ.
בדיונים הסגורים שנערכו לקראת החתימה על ההסכם הציג שב"כ עמדה שמסתייגת ממתן הפטור, והצביע על הבעיות הביטחוניות שטמונות בו. גורמים מדיניים שהיו בדיון הביעו חשש מהבדיקות הביטחוניות שיעברו תושבי האמירויות בנתב"ג, שעלולים לפגוע בחוויית הביקור שלהם בארץ.