נשיא ארה"ב ג'ו ביידן קיווה לנצל את הימים הקרובים על מנת לקדם תמיכה עבור תוכנית התשתיות הגרנדיוזית שלו, אך הלחימה בין ישראל לחמאס שיבשה לו את התוכניות. המציאות טפחה על פניו גם אמש (יום ג'), כאשר הגיע לבקר במפעל חדש למכוניות חשמליות של פורד במישיגן: כבר בשדה התעופה בדטריוט התעמתה איתו חברת הקונגרס רשידה טליב, מהדמויות הבכירות באגף השמאלי-פרוגרסיבי של המפלגה הדמוקרטית.
טליב, בת למהגרים פלסטינים והמחוקקת הפלסטינית הראשונה בקונגרס, מתחה ביקורת קשה על ביידן בשל הגיבוי שהעניק לישראל מאז החל מבצע "שומר החומות" של צה"ל ברצועת עזה, ולמרות זאת היא קיבלה אמש את פניו של הנשיא כאשר הגיע לדטרויט, המחוז שאותו היא מייצגת בבית הנבחרים. היא לחצה את ידו והמפגש ביניהם ארך כמה דקות. לפי הדיווחים השיחה ביניהם הייתה טעונה מעט, וב"ניו יורק טיימס" דווח כי טליב חזרה במהלכה על עיקרי הנאום שלה בקונגרס בשבוע שעבר, נאום סוער שבמהלכו בכתה וטענה כי מההצהרות של ביידן ואנשיו בנוגע לישראל ועזה לא ניתן להבחין בכך שהפלסטינים "קיימים בכלל". באותו נאום גם קראה להפסיק להעביר כספים ל"מדינת האפרטהייד".
מבצע "שומר החומות" והתגובות בעולם – עוד כותרות:
• ארה"ב נגד ארדואן: "אמירות אנטישמיות"
• עיתונאית ביקשה לשאול על ישראל – ביידן התלוצץ שידרוס אותה
• "ביידן הבהיר לנתניהו: לא אהדוף את הלחץ העולמי לאורך זמן"
• לצד ישראל: הונגריה טרפדה הצהרה משותפת של האיחוד האירופי
לפי ה"טיימס", בשיחה ביניהם אמש אמרה טליב לביידן כי הסטטוס-קוו רק מאפשר את מותם של פלסטינים רבים יותר, וכי התמיכה הבלתי-מסויגת שהוא מעניק לכאורה לישראל אינה עובדת. חברת בית הנבחרים דבי דינגל, שמייצגת גם היא את מישיגן ונכחה במפגש, אמרה עליו: "זה היה דיון עם כנות וסימפתיה. אבל הנשיא ביידן לא מתעסק עם סוגיות כאלו בפומבי, והוא לא מנהל משא ומתן בפומבי".
למרות המפגש הטעון, ביידן שיבח את טליב בנאום שנשא בהמשך במפעל המכוניות החשמליות של פורד. "אני מעריץ את האינטלקט שלך, אני מעריץ את התשוקה שלך ואני מעריץ את הדאגה שלך לכל כך הרבה אנשים", הוא אמר לה. ביידן התייחס גם לעובדה שסבתה של טליב מתגוררת בגדה המערבית. "אני מתפלל שסבתך ומשפחתך בסדר. אני מבטיח לך, אני אעשה הכול על מנת שזה יהיה כך".
ביידן מתמודד בימים האחרונים עם לחץ הולך וגובר מצד המחנה השמאלי של המפלגה הדמוקרטית לנקוט יד קשה יותר כלפי ישראל, ולדרוש ממנה לחדול מהתקיפות הנרחבות שלה בעזה, בצל הדיווחים על הסבל וההרס הנרחב ברצועה. בממשל עומדים לפי שעה בפרץ, אך לפי ה"טיימס" בשיחה האחרונה בין ביידן לראש הממשלה בנימין נתניהו הוא הבהיר לו כי לא יוכל להדוף עוד זמן רב את הלחץ הבינלאומי לקידום הפסקת אש.
בממשל ביידן אומרים כי הם מעדיפים לנהל מה שהם מכנים "דיפלומטיה שקטה", במקום לנפק הצהרות פומביות שלדבריהם לא יפיקו תועלת אמיתית. עם זאת, גורמים בממשל האמריקני עודדו בשיחות פרטיות את הישראלים לחדול מהאש או לכל הפחות להפחית את עוצמת התקיפות. בישראל, על רקע הלחץ הבינלאומי הגובר, מבהירים כי המבצע עשוי להסתיים כבר בימים הקרובים.
המשבר הנוכחי משבש כעת את התוכניות של ביידן, שבארבעת חודשיו הראשונים כנשיא קיווה להתמקד בעיקר בנושאי פנים. הנשיא הדגיש את הצורך לבלום תחילה את מגפת הקורונה, משימה שלפי שעה נראה שהצליח בה, ולשקם את הכלכלה שנפגעה קשות בשנה וחצי האחרונות. גם במדיניות החוץ שבה כן עסק, ביידן העדיף להעביר את עיקר עיסוקו מזרחה, להתמודדות עם השפעתה הגוברת של סין.
אולם כעת התקשורת בעולם ובארה"ב ממוקדת כל כולה בסכסוך שהתלקח מחדש בין ישראל לפלסטינים. בדרך לביקור אמש במישיגן, במטוס האייר פורס 1, דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי הוצפה בשאלות בנוגע לתגובה של הממשל ללחימה, וכמעט שלא נשאלה על תוכנית התשתיות שביידן מקווה להעביר בקונגרס, בעלות של 2.3 טריליון דולר. סאקי הגנה על הגישה הזהירה שנוקט ביידן: "הוא עושה את זה כבר מספיק זמן כדי לדעת שהדרך הטובה ביותר להפסיק עימות בינלאומי היא בדרך כלל לא להתווכח בפומבי. לפעמים הדיפלומטיה צריכה להתרחש מאחורי הקלעים".
גם הביקור במפעל במישיגן לווה בהפגנות מצד פעילים פרו-פלסטיניים. המפעל של פורד שוכן בעיר דירבורן, שבה שיעור האוכלוסייה הערבית-אמריקנית הוא הגבוה ביותר בארה"ב – 47%. קילומטרים ספורים מהיכן שביידן דיבר, מחוץ לתחנת המשטרה המקומית, מאות מפגינים ערבים הפגינו נגד ישראל ומדיניותו של ביידן. הם קראו "לשחרר את פלסטין" והניפו דגלי פלסטין. עמר זהר, שעומד בראש ארגון בשם "הדור החדש למען פלסטין", אמר כי ביידן "אינו רצוי בדירבורן היום". בשיחה עם סוכנות הידיעות AP אמר: "ביידן מממן את רצח המשפחות שלנו, זה טיהור אתני, פשוט כל כך. זה לא מאוד מסובך".
הפגנות נגד ישראל נערכו אמש והלילה בשורה של ערים ברחבי ארה"ב, כהזדהות עם יום הזעם ברשות הפלסטינית והשביתה הכללית במגזר הערבי בישראל אתמול. בניו יורק, מאות מפגינים צעדו ברחובות מנהטן ליד הקונסוליה הישראלית וקראו גם הם "לשחרר את פלסטין". המפגינים בניו יורק הניפו דגלי פלסטין גם מול מגדל טראמפ העולמי, וכמה מהם ערכו יחד תפילה מוסלמית. בתמונות מההפגנה בניו יורק נראה לפחות אחד המפגינים חוסם מכוניות עם אופניו. עימות פרץ בין כמה מהם לבין תומכי ישראל, ושני הצדדים תועדו בעיצומו של קרב אגרופים. המשטרה הפרידה ביניהם.
גם בוושינגטון הבירה מאות פרו-פלסטינים הפגינו מול השגרירות הישראלית, וקראו בין היתר: "די לכסף עבור הפשעים הישראליים!". הם קראו בשמותיהם של תינוקות פלסטינים שנהרגו בלחימה והציגו ארונות סמליים עטופים בדגלי פלסטין.
הפגנות נערכו גם מול הקונסוליה הישראלית ביוסטון שבטקסס ובלוס אנג'לס שבקליפורניה. "זו לא סוגיה ערבית, זו לא סוגיה של שחורים ולבנים, זו סוגיה של בני אדם", אמר מוחמד מחפוז, צעיר בן 24 שהפגין בלוס אנג'לס. "זו סוגיה של זכויות אדם שצריכה להיפתר בהקדם האפשרי". סאמר עדי, פלסטינית-אמריקנית בת 20, אמרה בהפגנה לסוכנות הידיעות רויטרס: "ארה"ב לא צריכה יותר לממן את ישראל. הם מממנים רצח וטבח נגד משפחות פלסטיניות. אלו בני אדם, משפחות, הם אנשים. אנחנו קיימים. מגיעה לנו הזכות להתקיים על האדמה שלנו".
בסיאטל שבמדינת וושינגטון נראו מפגינים מדליקים נרות זיכרון מתחת לתמונותיהם של ההרוגים הפלסטינים. "התפללו עבור פלסטין", נכתב על תמונתו של אחד ההרוגים. גם בפורט לודרדייל שבפלורידה נראו מפגינים מעטים מתקבצים מול בית משפט פדרלי, וחלקם התפללו יחדיו. אחת המפגינות שם נשאה שלט שבו הושווה נתניהו להיטלר.
לביקורת על ישראל בעולם הצטרף אתמול גם ראש ממשלת צרפת ז'אן קסטקס, שנשא נאום פרו-פלסטיני בפרלמנט בפריז – והטיל את האחריות למצב על ישראל. חבר הפרלמנט היהודי-צרפתי מאיר חביב עזב את המליאה במחאה ותקף את קסטקס בחריפות: "אלו היו שלוש דקות של נאום נגד ישראל, וחצי משפט של תמיכה כמעט בכוח. איזו אכזבה! מצד אחד הוא מודאג מגורל האזרחים בעזה, אבל לא אמר דבר על התוקפנות של חמאס נגד ישראל. שום דבר על מאות הקורבנות הישראלים שנפגעו, ומיליוני האזרחים, מתוכם 120,000 צרפתים, החיים בקצב האזעקות וההפצצות".