את יוון מסעירה מאז סוף השבוע רציחתו של גיורגוס קראיוואז, אחד מכתבי הפלילים המפורסמים ביותר במדינה: שני חמושים רכובים על אופנוע ירו בו למוות ליד ביתו באתונה ביום שישי ונעלמו. ראש ממשלת יוון, קיריאקוס מיצוטקיס, דרש חקירה מהירה, ודוברת הממשלה אריסטוטליה פלוני, מסרה: "הרצח מזעזע את כולנו". היא הבטיחה לפעול להעמיד לדין את האחראים לו.
קראיוואז, בן 50 במותו, היה כתב ותיק של ערוץ הטלוויזיה הפרטי STAR TV, והוא היה מוכר מאוד לצופים היוונים מכתבות הפשע והמשטרה שלו. לפי שעה לא ברור לגמרי מה המניע לרצח, אבל המשטרה מסרה כי אין ספק שהוא תוכנן בקפידה. גורמים ביוון תיארו את האופן שבו נרצח כ"הוצאה להורג".
קראיוואז, שבמהלך עשרות שנים של קריירה עבד בכמה עיתונים וערוצי טלוויזיה, נרצח שלשום אחר הצהריים, בשעה שחזר מהעבודה ויצא ממכוניתו ליד ביתו. לפחות 12 קליעים נורו לעברו, כנראה מאקדח עם משתיק קול, ושישה מהם פגעו בו. שעות אחר כך נמצא בכביש מהיר סמוך אופנוע נטוש שלדברי עדי ראייה דומה לאופנוע שאותו ראו בזירת הרצח. ברשויות אומרים כי קראיוואז לא התלונן על איומים כלשהם על חייו, וכי בניגוד לעיתונאים אחרים ביוון הוא לא ביקש אבטחה. "זו הייתה התנקשות מקצועית", מסרה המשטרה. קראיוואז הותיר אחריו אישה ובן, בן 21.
העובדה שהנרצח הוא כתב היכתה גלים לא רק ביוון, אלא גם מעבר לה. "רצח עיתונאי הוא מעשה בזוי ופחדני", מסרה נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין. "אירופה ניצבת לצד החופש, וחופש העיתונות צריך להיות המקודש מכול". דוניה מיאטוביץ', נציבת המועצה האירופית לזכויות אדם, קראה לשלטונות יוון לתפוס את המרצחים: "רצח גיורגוס קראיוואז היום ביוון הוא תזכורת טראגית לכך שעיתונות היא מקצוע מסוכן באירופה", כתבה, והוסיפה את ההשטאג "#ביטחון_העיתונאים". יצוין כי רצח קראיוואז בא בשעה שהרשויות ביוון סופגות ביקורת, בטענה שהמשטרה מקצה מאבטחים רבים מדי מטעמה למנחה טלוויזיה שנוי במחלוקת.
גם מפלגות האופוזיציה ביוון והתאחדות העיתונאים הגדולה ביותר במדינה גינו את הרצח. מריה אנטוניאדו, יו"ר ההתאחדות, אמרה בזירת האירוע: "מי שחושב שבדרך הזו הוא יוכל להשתיק עיתונאים צריך לדעת – יש עוד 6,099 עיתונאים שיחקרו וידרשו תשובות על מה שקרה". עמיתיו של קראיוואז מצאו עצמם נאלצים להודיע על רציחתו במבזק החדשות בערוץ שלהם: "זהו גיורגוס קראיוואז שלנו, שהקהל רואה מדי יום, שכל השנים האלה עבד על הרבה נושאים קשים שיחד כיסינו בסיקור הפלילים שלנו", אמרה מנחת הערוץ קטיה מקרי. "זו ידיעה חדשותית שפשוט זעזעה אותנו".
משרדים של כלי תקשורת ביוון כבר הותקפו בעבר, בין השאר בבקבוקי תבערה, אבל רצח עיתונאים במדינה הוא דבר נדיר יחסית. הרצח הבולט האחרון של עיתונאי יווני היה בשנת 2010, אז נורה למוות כתב התחקירים סוקרטיס גיוליאס על-ידי חמושים בפתח ביתו. הם רצחו אותו מול אשתו ההרה, ימים אחדים לפני המועד שבו הייתה אמורה להתפרסם סדרת תחקירים שלו בענייני שחיתות. איש לא נעצר מעולם בפרשת הרצח הזו. ביולי שעבר ניצל סטפנוס קיוס, הבעלים של צהובון יווני, מניסיון התנקשות, אחרי שאדם רעול פנים ירה בצווארו ליד ביתו. גם ניסיון הרצח הזה טרם פוענח.
העובדה שהאיחוד האירופי חרת על דגלו את חופש הביטוי הופכת כל רצח של עיתונאי בשטחו לאירוע המעורר סערה. שתי ההתנקשויות האחרונות שעוררו זעזוע כזה בבריסל היו רצח העיתונאים החוקרים יאן קוצ'יאק בסלובקיה ב-2018 ודפני קארואנה גאליציה במלטה ב-2017.