ברחבי העולם כבר מדברים על חלוקת החיסונים הראשונים, אבל הנתונים המגיעים הערב (יום ה') מאירופה ומאמריקה הם עוד עדות לכך שקצה המנהרה עדיין רחוק מאוד, וחורף קשה צפוי במדינות רבות. ארצות הברית דיווחה היום על יותר מ-3,100 מתים בתוך יממה, המספר הגבוה ביותר שנרשם בה מאז פרוץ המגפה, ואיטליה דיווחה על 993 מתים בתוך 24 שעות, נתון שכמותו לא היה בארץ המגף אפילו בימים הקשים ביותר של הגל הראשון, אז היא נחשבה למוקד החמור ביותר של קורונה בעולם.
בארה"ב התפרצות הנגיף חמורה בכל המדדים: מספר נשאי הקורונה המאושפזים בבתי החולים שם חצה לראשונה את הרף של 100 אלף, ומספר הנדבקים החדשים המתגלים שם מדי יום עומד כעת כבר על יותר מ-200 אלף, שיעור בלתי נתפס. ברחבי ארה"ב מדווחים בתי חולים על עומס כבד ביותר על הצוותים הרפואיים, ובחלקם הרופאים והאחיות קרובים לקרוס תחת הנטל.
ארה"ב סובלת מגל קורונה חמור כבר כמה שבועות, אבל ההתפרצות של הימים האחרונים חריפה עוד יותר. מומחי בריאות הזהירו כבר בשבוע שעבר כי בימים ובשבועות הקרובים צפויה עלייה דרמטית במספר החולים והמתים, משום שרבים מהאמריקנים לא נשמעו לאזהרות והעדיפו לנסוע לחגוג את חג ההודיה בסוף השבוע האחרון עם משפחתם.
עד כה מתו מקורונה בארה"ב יותר מ-270 אלף בני אדם וזוהו יותר מ-14 מיליון נדבקים. ד"ר רוברט רדפילד, ראש המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן, הסוכנות האמונה על בריאות הציבור בארה"ב, הזהיר: "דצמבר, ינואר ופברואר הולכים להיות התקופה הקשה ביותר בתולדות ארה"ב בכל מה שנוגע לבריאות הציבור".
הערב ייפגש הנשיא הנבחר ג'ו ביידן עם ראש המכון האמריקני למחלות זיהומיות, ד"ר אנתוני פאוצ'י, כדי להתחיל לתאם איתו את הפעולות הנדרשות מממשלו החדש במסגרת המלחמה בקורונה. הנשיא היוצא דונלד טראמפ הרבה לתקוף במהלך ימי המגפה את ד"ר פאוצ'י בשל אזהרותיו החמורות מפני הנגיף, ובשל קריאתו לעטות מסכות ולנקוט צעדים חריפים כדי לעצור את הקורונה.
אתר Airbnb נגד מסיבות סילבסטר
באיטליה היו מי שחשבו שהטראומה שהותיר באיטלקים הגל הראשון של הקורונה – אז דיווחה המדינה מדי יום על מאות רבות של מתים והתושבים נדרשו להישאר בבתיהם במשך שבועות ארוכים – תמנע התפרצות חמורה נוספת. אלא שבימים האחרונים הולך ומתחוור לרשויות שם כי לא רק שהמצב כעת לא טוב משהיה במרץ ובאפריל השנה, הוא אף חמור יותר.
איטליה מדווחת כעת שוב מדי יום על מאות מתים, והערב הגיע המספר הזה לראשונה כמעט לאלף – 993 מתו בתוך 24 שעות. שיא המתים היומי הקודם באיטליה היה 919, ב-27 במרץ. עוד 23,225 נדבקים חדשים התגלו שם ביממה האחרונה.
מאז הגעת הנגיף לאיטליה מתו בה בסך הכול יותר מ-58 אלף בני אדם מקורונה, וזהו המספר השני בגובהו באירופה, אחרי בריטניה. נרשמו בה גם יותר מ-1.6 מיליון נדבקים. בריטניה, שמתכוונת להתחיל לחסן תושבים כבר בשבוע הבא, דיווחה הערב על עוד 414 מתים, וחצתה בכך את רף 60 אלף המתים מקורונה.
בינתיים, גם ענקיות טכנולוגיה מגבירות את ההיערכות שלהן להגעת חיסוני הקורונה, והערב הודיעה פייסבוק כי תפעל להסיר מעמודיה טענות שקריות בנוגע לחיסונים נגד הנגיף. לפי הודעתה, היא תסיר טענות שהופרכו על-ידי מומחי בריאות. יוטיוב הודיעה על צעד דומה באוקטובר.
אתר השכרת הדירות Airbnb, מצדו, הודיע כי יצמצם את האפשרויות לשכור דירות בפריז, ניו יורק, לונדון ויעדי תיירות מובילים אחרים בערב השנה האזרחית החדשה, כדי להפחית את הסיכון שמשתמשיו יארגנו מסיבות בלתי חוקיות בשעה שהמדינות והערים הרלוונטיות אוסרות התכנסויות גדולות, ודאי במקומות סגורים.
בירה לצהריים, ועוד 3 אחר כך
בצ'כיה, שהצטיינה בטיפול בגל הראשון אבל ספגה מכה קשה בגל השני, נפתחו היום חנויות, מסעדות ופאבים לראשונה מאז אוקטובר, וצ'כים רבים פקדו את בתי העסק כדי לנסות לחזור לשגרה, אף שמספר הנדבקים והמתים היומי עדיין מעורר דאגה.
"העובדה שאנשים יכולים ליהנות שוב מטיול בחנויות תורמת לאווירת חג המולד", אמרה מרסלה יודלובה, שערכה קניות בכיכר במרכז פראג. מנהל פאב מקומי סיפר שאנשים חיכו בתור לפאב שלו לפני שעת הפתיחה. "זה דבר שחיכינו לו חודשיים", סיפר יאן קוצ'י, מרצה באוניברסיטה, אחרי יציאה לפאב עם חברים. "שתינו בירה אחת לארוחת צהריים ועוד שלוש אחר כך".
שיעור התמותה מקורונה בצ'כיה בשבועות האחרונים הוא אחד הגבוהים באירופה, ומאז תחילת אוקטובר זינק מספר המתים שם פי 12, ל-8,515. שכנותיה של צ'כיה דווקא דבקות לפי שעה בהגבלות הנוקשות שהטילו, וגרמניה הודיעה אתמול כי תאריך את ההגבלות, בכלל זה סגירת המסעדות, עד 10 בינואר.
שבדיה בלי מסכה: "יותר חשוב לשמור מרחק"
גם שבדיה, בינתיים, ממשיכה לנקוט גישה משלה: היום הכריז האפידמיולוג הראשי שלה, אנדרס טגנל, כי עדיין אין צורך שהשבדים יעטו מסכות באופן גורף, אף שרק אתמול הרחיב ארגון הבריאות העולמי את הנחיותיו בכל הקשור לשאלה מתי כדאי לחבוש מסכה.
בתחילת המגפה, נזכיר, נמנעה שבדיה מהטלת סגרים והגבלות נוקשות. יש הטוענים כי החלטה זו לא החמירה את המצב, ושלפיכך מתן האפשרות לשבדים לשמור על חיי שגרה היה החלטה נכונה, אבל מנגד יש האומרים כי ההחלטה גרמה להתפרצויות הקשות שנרשמו בבתי אבות בשבדיה, התפרצויות שתרמו למותם של אלפים.
הרשויות לבריאות הציבור בשבדיה נמנעו עד כה מהמלצה גורפת לעטות מסכות, בטענה שלפי שעה יש ראיות מעטות בלבד ליעילותן. עוד טענו כי יש חשש שאנשים ישתמשו בעטיית מסכות כתירוץ שלא לבודד את עצמם כשהם סובלים מתסמינים. היום אמר האפידמיולוג טגנל כי מבחינת שבדיה לא חל שינוי בהערכת המצב: "כל המחקרים עד כה מלמדים שהרבה יותר חשוב להקפיד על ריחוק מאשר לעטות מסכה".
בניסיון למנוע גל שני חמור הכריז היום ראש ממשלת שבדיה סטפן לופבן כי בתי הספר התיכוניים יעברו ללימודים מרחוק עד לסוף השנה. ביממה האחרונה מתו בשבדיה עוד 35 בני אדם מקורונה, ובכך עלה מספר המתים שם ל-7,007. מספר המתים לנפש מקורונה בשבדיה גבוה פי כמה מבמדינות נורדיות אחרות, אבל נמוך מזה של כמה מדינות אירופיות שבחרו להטיל סגרים.