משטרת רוסיה עצרה הבוקר (יום ג') תומכים של מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני, שהתאספו ליד בית משפט במוסקבה לקראת שימוע שנערך לו שם ושלאחריו הוא עלול להישלח לכלא לשלוש שנים וחצי. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה שכתביה ראו את השוטרים עוצרים כ-60 בני אדם, ואילו לפי ארגון OVD-Info מספר העצורים הגיע ל-237. זהו המשך למחאת הענק שפקדה יותר מ-100 ערים ברחבי רוסיה בשני סופי השבוע האחרונים, ושבה עצרו השלטונות קרוב ל-10,000 מפגינים שיצאו למחות על מעצרו של נבלני ולהביע התנגדות לשלטונו של הנשיא ולדימיר פוטין.
נבלני, נזכיר, הוא איש האופוזיציה הבכיר ביותר ברוסיה, וזה שנים שהוא ואנשיו מפרסמים תחקירים שבהם מואשמים פוטין ובכירי משטר אחרים במעשי שחיתות. בקיץ האחרון התמוטט במהלך טיסה מאומסק למוסקבה אחרי שהורעל, כנראה בחומר הכימי "נוביצ'וק", שלפי החשד כבר שימש בעבר את שלטונות רוסיה להרעלה של מתנגדי משטר. בלחץ המערב התירה רוסיה לפנות את נבלני לטיפול בגרמניה, ושם הוא התאושש. נבלני והמערב מאשימים את פוטין ואנשיו בהרעלתו.
בחודש שעבר, למרות איום המעצר המרחף מעליו, שב נבלני למוסקבה, ומיד עם נחיתתו נעצר בנמל התעופה. לדברי שלטונות רוסיה הוא נעצר משום שהפר את תנאי השחרור שנקבעו לו ב-2014, אז נגזרו עליו שלוש וחצי שנות מאסר על תנאי בגין הלבנת כספים לכאורה – האשמה שכבר אז טען נבלני כי היא נובעת ממניעים פוליטיים. כעת מבקשות הרשויות להפעיל נגדו את העונש שאז היה על-תנאי. נבלני מצדו מסביר כי בחודשים האחרונים לא יכול היה למלא את חובתו להתייצב ולעדכן את שירות בתי הסוהר על מקום הימצאו, משום שהתמסר לתהליך ההחלמה שלו בגרמניה.
מעצרו של נבלני עורר בשבועיים האחרונים את הפגנות המחאה הגדולות ביותר שנראו ברוסיה זה שנים, ועשרות אלפים יצאו להשתתף בהן, גם בקור כבד של מינוס 52 מעלות צלזיוס במזרח הרחוק של רוסיה. מפגינים התעמתו עם שוטרים, כינו את הנשיא פוטין "גנב" וקראו "שחררו אותו!", כשכוונתם לנבלני. בגל ההפגנות הראשון נעצרו קרוב ל-4,000 מפגינים, ובשני, שלשום, נעצרו יותר מ-5,000.
תומכיו של נבלני שהגיעו לבית המשפט היום נענו בכך לקריאת אנשיו של מנהיג האופוזיציה לבוא ולתמוך בו. המשטרה התפרסה במקום בכוחות גדולים מבעוד מועד וחסמה רחובות סמוכים. בין המפגינים ליד בית המשפט נצפתה גם רעייתו של נבלני, יוליה, שנעצרה שלשום במהלך ההפגנות, נקנסה, ואז שוחררה. נבלני עצמו צפה בדיון מתוך תא זכוכית, ולפני תחילתו אמר לרעייתו יוליה: "הם אמרו שהפרת באופן חמור את הסדר הציבורי ושהיית ילדה רעה. אני גאה בך".
לדיון בעניינו של נבלני בבית המשפט הגיעו הבוקר כמה דיפלומטים זרים, ודוברת משרד החוץ הרוסי, מריה זחרובה, אמרה כי זו עוד הוכחה לניסיונות של המערב להתערב בענייניה הפנימיים של רוסיה.
זאת גם הכלכלה: "מפגינה בשביל סבתא"
אף שהזרז להפגנות המחאה היה מעצרו של נבלני, רבים מהרוסים המשתתפים בהן הצטרפו בשל תסכולם מהמצב הכלכלי של רוסיה ומהירידה בתנאי חייהם בשנים האחרונות. רבים מהם חשים כי הפער בין השכבה הדקה של אליטה עשירה לבין שאר הציבור הולך וגדל. שיעור האבטלה ברוסיה הוא כעת הגבוה ביותר מאז 2011, ולפי הערכות בשנת 2020 ספגה הכלכלה – גם בצל משבר הקורונה – את ההתכווצות הגדולה ביותר שלה זה 11 שנים.
"המדינה שלנו בכאוס מוחלט, תראו באילו תנאים חיים הגמלאים", אמרה סוניה, אחת המפגינות שהתייצבו להפגנה במוסקבה שלשום. "אני כאן בשביל סבתא שלי. אני עצמי אחיה במדינה הזו עוד הרבה שנים, אבל אני רוצה שקרובי המשפחה שלי יחיו בתנאים טובים יותר כבר עכשיו".
ערכו של הרובל, המטבע הרוסי, צולל כעת בצל החשש שהמערב יטיל סנקציות נוספות על מוסקבה בגלל פרשת נבלני. פוטין עצמו הביע דאגה מהעלייה במחירי המזון, וממשלתו הטילה מיסי ייצוא על כמה מוצרים כאלה כדי להשאירם בתוך תחומי המדינה.
כשנבחר ב-2018 לכהונה רביעית כנשיא הבטיח פוטין ששכר הרוסים יעלה ושעד 2024 יירד שיעור העוני ל-6.5%, אבל כעת נדחה היעד הזה בשש שנים, עד 2030, וגורמי ממשל טוענים כי הסיבה לכך היא המגפה. 18.8 מיליון רוסים חיים מתחת לקו העוני – 12.8% מאוכלוסיית רוסיה.
למרות הביקורת עליו, סקרים מלמדים שפוטין הוא עדיין המנהיג הפופולרי ביותר בארצו. אף שבתמיכה בו, שבשיאה הגיעה ליותר מ-80%, חלה ירידה בשנים האחרונות, הוא עדיין נהנה משיעור תמיכה מרשים ביותר, של כ-60% מהרוסים.