משרד הבריאות פרסם הבוקר (יום א') את נתוני התחלואה בקורונה המעודכנים, שמהם עולה כי ביממה החולפת אובחנו 5,000 בני אדם כחיוביים לנגיף. כ-69,500 בדיקות בוצעו. שיעור החיוביים - 7.2%. בבתי החולים מאושפזים 1,155 במצב קשה, מתוכם 246 מונשמים. אתמול נפטרו 27 בני אדם ומתחילת החודש מתו מהמחלה 602 בני אדם.
הסגר המלא השלישי צפוי להסתיים ביום חמישי הקרוב בתום שבועיים, אולם במשרד הבריאות צפויים לבקש להאריך אותו בשבוע נוסף. קבינט הקורונה ידון בנושא כפי הנראה ביום שלישי או רביעי. לפי שעה, ראש הממשלה בנימין נתניהו טרם הודיע אם הוא תומך בדרישת משרד הבריאות, והוא ממתין לנתונים טרם יגבש את החלטתו.
במקביל, שר הבריאות יולי אדלשטיין ביקש מהיועץ המשפטי של משרדו לבחון אם ניתן לסגור את השמיים ולצמצם למינימום את מספר החוזרים לארץ דרך נמל התעופה בן גוריון, ברקע הדאגה בישראל מהמוטציה הדרום אפריקנית. עד כה אותרו 12 מקרים כאלה - ארבעת האחרונים היו של נוסעים שהגיעו מאיחוד האמירויות הערביות.
"ברור לנו שאתה לא יכול להגיע לאפס כי תמיד יש מקרים הומניטריים ודיפלומטים זרים, אבל הרעיון הוא לבדוק מה הכי מצמצם יציאה וכניסה", אמר אדלשטיין. "אנחנו גאים במבצע החיסונים אבל אם באותו זמן נהיה במוטציה שמדביקה בקצב של פי שניים ממה שהורגלנו – נהיה עם עשרת אלפים נדבקים תוך כמה ימים. המקרים האחרונים של מוטציית דרום אפריקה לא היו בדרום אפריקה אלא בדובאי".
השר אדלשטיין יבקש מקבינט הקורונה להאריך את הסגר בשבוע. "אנחנו עומדים על 9,000 מאומתים כבר כמה ימים ברצף ואחוזים חיוביים שנעים בין ל-8 ל-9. אני מקווה שתוך יומיים-שלושה נראה ירידה. אין בזה הפתעה. יש אומנם ירידה ב-R אבל אני התרעתי מפני זה כל הזמן שדחו את ההחלטה על הסגר. הזהרתי שאם נגיע לשיא במספרים כאלה ייקח הרבה זמן להוריד אותם".
אדלשטיין מזהיר שאם בקשת משרד הבריאות להארכת הסגר בעוד שבוע לא תתקבל – המשמעות היא שישראל תצטרך להיות בסגר רביעי בתוך שבועיים-שלושה.
הנתון העיקרי שלפיו תתקבל ההחלטה הוא מקדם ההדבקה (R), ולא מספר המאומתים (N) - זאת בשל מבצע החיסונים שנמשך ביתר שאת. אחד הנתונים המשמעותיים שישפיעו על ההחלטה אם להאריך את הסגר הוא מגמת ירידה במספר החולים הקשים. אם המגמה תישאר כפי שהיא או תצביע על עלייה - נתניהו צפוי לתמוך בהארכת הסגר בשבוע נוסף.
שר הביטחון בני גנץ ושרי כחול לבן יתנגדו להארכת הסגר אם יתברר שלא מתבצעת אכיפה במגזרים שבהם יש נתונים בעייתיים. לפי הנתונים מסוף השבוע, במגזר החרדי יש 19.5% מאומתים, בחברה הערבית 15% ובאוכלוסייה הכללית 5.5%.
"אנחנו לא רואים לא תוכנית הסברה ולא תוכנית אכיפה, ולכן אנחנו נדרוש לראות שיש באמת אכיפה וסגר אמיתי, לפני שנדבר על הרחבה שלו. עם כל הכבוד למשרד הבריאות – לא יימשך הסגר לפני שיראו לנו איך הם אוכפים אותו", אמרו בכחול לבן.
היישובים שבהם שיעור החיוביים הגבוה ביותר בבדיקות קורונה הם חרדיים או כאלה שחלק גדול מהאוכלוסייה בהם משתייך למגזר החרדי. כך למשל, בביתר עילית 29% מהבדיקות שנערכו לתושבי העיר בשבוע החולף היו חיוביות, זאת לעומת 28% בשבוע שבין 3 ל-9 בינואר. מאז יום ראשון שעבר אובחנו בעיר 1,274 נדבקים חדשים. באלעד 23% מהבדיקות הן חיוביות, זאת לעומת 18.4% בשבוע שלפני כן.