אחרי שאלפי המפגינים שמחו אמש (יום חמישי) בעד ונגד הממשלה והעומד בראשה התפזרו סמוך ל-23:00, נותרו במקום כמה מאות מוחים שניסו לצעוד לכיוון מרכז ירושלים. שוטרים חסמו את דרכם בכוח, והם נותרו מרוכזים באזור כיכר פריז. 55 בני אדם נעצרו בחשד להפרת הסדר הציבורי, תקיפת שוטרים ותקיפת מפגינים אחרים. בין העצורים: היזם ישי גרין, ממארגני המחאה נגד נתניהו, ושלושה פעילים בארגון הימין "לה פמיליה".
הבוקר הודיעה המשטרה כי 20 מהעצורים במחאות יובאו לבית משפט השלום בעיר. המשטרה תבקש לשחרר 19 מהם בתנאים מגבילים ולהאריך את מעצרו של אחד החשודים.
המשטרה ניסתה תחילה להודיע למפגינים שעליהם להתפזר באמצעות קריאות ברמקולים. משהקריאות לא הועילו, החלו השוטרים לעצור חלק מהמפגינים. בהמשך השתמשו השוטרים גם במכת"זית כדי להתיז מים על המוחים, וחסמו את הגישה לגן העצמאות כדי למנוע ממפגינים להקים בו מאהל. העימותים הסתיימו בשעה 01:30 לערך.
מפקד תחנת מוריה, ניצב-משנה קובי יעקובי שפיקד על האירוע, מסר לאחר המחאה: "כמה מאות מפגינים נותרו באזור לאחר השעה 23:00 ורצו לצאת בתהלוכות ברחבי העיר. חסמנו להם את המעבר. ביקשנו שוב ושוב שיעזבו את המקום בשקט ובצורה נאותה, ואף שחלקם החליטו לשמור על השקט, אחרים ניסו בכל זאת לצאת בתהלוכות - שאותן מנענו. כדי לאזן בין הזכות להפגין לבין הזכות של תושבי האזור לשמור על חיי שגרה נורמליים, החלטנו לפזר את המפגינים".
"במהלך הפרות הסדר שהתרחשו בזמן הפיזור נעצרו 34 מפגינים בסך הכל", הוסיף. "היו לא מעט שוטרים בתוך קהל המפגינים, וברגע שהבנו שיש כוונה לצאת בתהלוכות חסמנו אותם ואפשרנו לבודדים לצאת מכיוונים אחרים".
על האירוע שבו לכאורה פעילי ימין תקפו צעירים שישבו בבר היין שליד מעון ראש הממשלה אמר יעקובי: "נערכנו בכל המבואות למנוע חיכוכים. כל חיכוך קיבל טיפול מיד. היו ניסיונות של מפגינים מימין ומשמאל להתעמת עם המחאה שבצד השני, אבל מנענו את זה".
כשנשאל אם המשטרה שוקלת להתנהל בדרך אחרת מול המפגינים, השיב: "במסגרת הפקת הלקחים ובתיאום עם המארגנים, החלטנו לחלק פליירים למי שהגיע, תלינו שלטים, דיברנו עם המפגינים וביקשנו מהם לסיים את ההפגנה בצורה יפה בשעה 23:00 ללא אלימות. וככה מהפגנה של כמה אלפים נשארנו עם מאות בלבד - שבאו במטרה להפר את הסדר".
מארגני ההפגנה ממחאת "הדגלים השחורים" מסרו במהלך העימותים: "משטרת ישראל אינה פועלת בשיקול דעת, אלא מלבה את היצרים ללא סיבה. מדינת ישראל קורסת תחת שלטונו של המושחת מבלפור שעדיין אינו דיקטטור. יש לאפשר למפגינים להפגין, לפזר את המכת"זית והסוסים - לא את המפגינים".
בזמן העימותים המשטרה מסרה כי אחד המשתתפים בהפגנה היה חולה קורונה מאומת ללא מסכה, אך כעבור זמן קצר תיקנה את עצמה והודיעה שמבדיקה מול משרד הבריאות עלה שאותו אדם השלים את תקופת הבידוד שנדרשת בחוק.
לפי המשטרה, בהפגנות בעד ונגד נתניהו מול מעון ראש הממשלה, שהתקיימו לפני העימותים, השתתפו כ-4,000 בני אדם. מרבית המפגינים היו מתנגדים לנתניהו. לפי ההיתר של המשטרה, ההפגנות היו אמורות להסתיים עד לשעה 23:00, אך כמה מאות מפגינים סירבו להתפנות מהמקום. עם זאת, הם הפסיקו לקרוא קריאות בקול רם ולהשתמש בצפצפות.
מהמשטרה נמסר במהלך המחאה כי "כוחות המשטרה פועלים לשמירה על שלומם, ביטחונם ובריאותם של המפגינים. כחלק מהשמירה על בריאות הציבור, עוברים השוטרים בין המפגינים ומחלקים מסיכות לאלו שאינם עוטים מסיכות כנדרש, ובכמה מקרים ביצעו אכיפה".
במהלך ההפגנות אמש כמה מוחות התפשטו באופן חלקי ועמדו בכיכר פריז חשופות חזה. פעילי "לה פמיליה" שוטטו ברחובות הסמוכים וצעקו, בין היתר, "שמאלנים זונות" ו"בוגדים". לוחמי מג"ב בסיוע פרשים חסמו את דרכם.
ממלא מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, הגיע אמש לאזור ההפגנות בטרם העימותים ואמר: "תפקידנו הוא לאפשר את חופש המחאה לכל אזרח באשר הוא בהתאם להוראות החוק. מחובתנו לפעול למימוש זכויותיו האזרחיות של כל אזרח, מכל קצוות הקשת של החברה, וכך אנו עושים מזה תקופה ממשוכת, כמעט מדי יום. מנגד, שלום הציבור וביטחונו עומדים מעל לכל, ולכן לא נאפשר אלימות, ונדליזם או פגיעה בשוטרים ואזרחים".
ניצב כהן קרא למפגינים "לשמור על המחאה נקייה מאלימות והפרות סדר, להישמע להוראות השוטרים ולא לתת למחאה להידרדר למפגן אלימות והפרת חוק". כהן, נזכיר, התעמת עם השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה על הדרך שבה מטפלת המשטרה במחאות מול מעונו של נתניהו.
במקביל להפגנה, מסר נתניהו הצהרה בנושא המאבק בנגיף הקורונה, והתייחס למחאות: "אל תבזו את סמלי המדינה, כפי שראינו במופע המביש הזה, במנורה בכנסת. אל תובילו לאנרכיה. אל תתקפו שוטרים".
פורסם לראשונה: 23:58, 23.07.20