מדינות באירופה הביעו בסוף השבוע דאגה הולכת וגוברת מהעיכובים בקבלת החיסונים שהבטיחו להן חברות התרופות. אחרי שבשבוע שעבר הודיעה פייזר כי תיאלץ לעכב משלוחי חיסונים בעד חודש בשל עבודות לשיפור הייצור במפעל שלה בבלגיה, אתמול הודיעה גם אסטרה-זניקה כי מספר החיסונים שתוכל לספק בקרוב למדינות היבשת נמוך משהעריכה. החברה הודיעה לאיחוד שברבעון הראשון תוכל למסור לידיו רק 31 מיליון מנות – 40% בלבד מהצפי.
הודעותיהן של שתי החברות גורמות לכמה מדינות להתחיל לאבד סבלנות, והתגובה החריפה ביותר יצאה הערב (שבת) מאיטליה, שם מתים מדי יום מאות בני אדם מהנגיף – רק ביממה האחרונה מתו 488. בפוסט שפרסם בפייסבוק אמר ראש הממשלה ג'וזפה קונטה כי העיכוב במשלוח החיסונים בלתי מתקבל על הדעת וכי הוא הפרה חמורה של החוזה שנחתם עם שתי החברות. לדבריו, רומא מתכוונת לנקוט צעדים משפטיים אם לא יסופקו לה החיסונים שהובטחו.
ההודעה של שתי החברות על העיכובים המסתמנים באה בשעה שאירופה מתמודדת עם התפשטות וריאנטים של נגיף הקורונה, ובמיוחד הווריאנט הבריטי, שהתברר כמידבק הרבה יותר מהנגיף המקורי, וכעת יש גם סימנים ראשונים שהוא קטלני יותר. בסך הכול נרשמו עד כה באירופה יותר מ-692 אלף מתים מקורונה וכ-32 מיליון נדבקים.
"מורת רוח": נורבגיה תקבל רק 18% מהמנות
האיחוד האירופי אישר עד כה להשתמש בשטחו בחיסונים של פייזר ומודרנה בלבד, אבל ב-29 בינואר הוא צפוי לאשר גם את השימוש בחיסון של אסטרה-זניקה, ולכן הוא כבר הזמין ממנה כ-400 מיליון מנות חיסון, ש-31 מיליון מהן היו אמורות להיות מסופקות ברבעון הראשון של השנה. באיחוד חיים כ-450 מיליון בני אדם, ובסך הכול הוא הזמין מחברות התרופות יותר משני מיליארד מנות חיסון.
בסוף השבוע כאמור הודיעה אסטרה-זניקה כי אף שתתחיל לספק לאיחוד את המנות במועד שאליו התחייבה, מספרן של המנות יהיה נמוך יותר בתחילה, משום שאחד המפעלים הכלולים בשרשרת האספקה האירופית שלה סובל מתפוקה נמוכה. היא טענה כי הייצור יוגבר בפברואר ובמרץ. החיסון של אסטרה-זניקה, נזכיר, זול יותר לייצור מאשר החיסון של חברות אחרות, כמו פייזר, וגם קל יותר לאחסן ולשנע אותו.
נציבת הבריאות של האיחוד האירופי, סטלה קיריאקידס, הודתה כי הודעת אסטרה-זניקה על העיכוב הצפוי עוררה "מורת רוח עמוקה" בקרב מדינות האיחוד. שר הבריאות של אוסטריה רודולף אנשובר אמר כי מדובר ב"חדשות רעות מאוד, מאוד", וכי בעוד אסטרה-זניקה הייתה אמורה להעביר לארצו 650 אלף מנות חיסון בפברואר, כעת מסתמן שהיא תעביר לה רק קצת יותר מחצי מהכמות הזו. ליטא מעריכה כעת שברבעון הראשון של השנה תקבל רק 20% מהחיסונים שהבטיחה לה אסטרה-זניקה.
נורבגיה, שאמנם איננה חברה באיחוד האירופי אבל פועלת לפי ההמלצות הרפואיות שלו, הביעה גם היא אכזבה, אחרי שהתברר כי בפברואר היא תקבל רק 18% ממנות החיסון שהייתה אמורה לקבל מאסטרה-זניקה – 200 אלף במקום 1.12 מיליון. בנורבגיה, מדינת בת 5.4 מיליון תושבים, קיבלו נכון ליום חמישי השבוע 72 אלף איש מנת חיסון ראשונה וכ-1,900 איש מנת חיסון שנייה. בצל הידיעה על העיכוב הידקה היום נורבגיה את הגבלות הקורונה באוסלו ובתשע רשויות מקומיות סמוכות, וכעת היא סוגרת שם חנויות לא חיוניות, לראשונה מאז תחילת המגפה.
ירידה חדה בקצב החיסונים באיטליה
גם העיכוב באספקת החיסונים של פייזר ממשיך לעורר ביקורת. החברה, נזכיר, הודיעה בשבוע שעבר כי תיאלץ לעכב משלוחים משום שבאחד ממפעליה נדרשות עבודות התאמה שיאפשרו להגביר את הייצור החל מאמצע החודש הבא. הנציב המיוחד של איטליה לענייני המגפה, דמוניקו ארוקי, אמר היום שארצו מתכוונת לתבוע את החברה. "בריאותם של האיטלקים אינה נתונה למשא ומתן", אמר.
ראש המועצה הרפואית העליונה של איטליה, פרנקו לוקטלי, הודה היום כי ארצו נאלצה לקצץ ביותר משני שלישים את מספר החיסונים שהיא מחלקת מדי יום, וכי היא תיאלץ לתכנן מחדש את כל תוכנית החיסונים שלה אם בעיות האספקה יימשכו. לדבריו אם בשיא, לפני שבועיים, עמד מספר החיסונים היומי באיטליה על יותר מ-90 אלף, בעקבות עיכוב המשלוחים של פייזר הואט כעת הקצב לכ-25-20 אלף ביום.
עד כה השתמשה איטליה ב-1.312 מיליון מנות חיסון – כ-70% מהאספקה שניתנה לה, והיא השנייה באירופה במספר החיסונים, כשרק גרמניה מקדימה אותה. כ-40,300 איש באיטליה קיבלו את החיסון השני.
כמעט 100 אלף מתים בבריטניה
בבריטניה קרא היום ארגון רופאים גדול לממשלה למהר לבחון מחדש את החלטתה ליצור מרווחים של עד 12 שבועות בין מתן מנת החיסון הראשון של פייזר למתחסנים לבין מתן מנת החיסון השנייה. בניסיון להחיש את מבצע החיסונים, נזכיר, בחרה הממשלה הבריטית לחסן ראשית כמה שיותר אנשים במנה ראשונה כדי לספק להם מידה מסוימת של הגנה, גם אם פירוש הדבר שהחיסון השני לא יינתן בטווח של שלושה שבועות כמומלץ או בטווח המקסימלי לפי המלצת היצרן – 6 שבועות. מספר המתים מהנגיף בבריטניה הוא הגבוה ביותר באירופה, ואף שהחלה את מבצע החיסונים כבר בתחילת דצמבר, עד כה היא הספיקה לתת מנת חיסון ראשונה רק ל-5.8 מיליון בני אדם.
ההתאחדות הרפואית הבריטית כתבה היום לקצין הרפואה הראשי של אנגליה כי מנקודת מבט רפואית גוברת הדאגה מהעיכוב במתן מנת החיסון השנייה למתחסנים בחיסון של פייזר: "שום מדינה אחרת לא אימצה את הגישה הבריטית", הסביר היו"ר צ'אד נגפאול בשיחה עם BBC. הוא הדגיש כי גם ארגון הבריאות העולמי ממליץ שבשימוש בחיסון של פייזר לא ייווצר פער של יותר משישה שבועות בין המנה הראשונה לשנייה, למעט במקרים חריגים. "אני לא מבין את הרציונל, אבל אם הגישה הבריטית הייתה הגישה הנכונה – היינו רואים עוד מדינות נוקטות אותה", אמר.
היום הגיע מספר החיסונים היומי בבריטניה לשיא – 478,248 איש ב-24 שעות. עם זאת, גם מספר המתים ממשיך לעלות בקצב מדאיג, והמדינה קרובה להיות הראשונה באירופה שחוצה את רף 100 אלף המתים: עד כה מתו בממלכה 97,329 מהנגיף, אחרי שהיום נמנו עוד 1,348 מתים.