בית המשפט המחוזי בלוד הכריע בצהריים (יום א') בערעור הפרקליטות שביקשה להחמיר את עונשו של רונן ביטי, אביה של הזמרת עדי ביטי, שהורשע בשורה של עבירות מין בשבע מתלוננות - מעריצות של בתו - שהיו בנות 14-13 בעת ביצוע המעשים. הרכב השופטים, בראשותו של השופט אברהם טל, החליט לגזור על ביטי 20 חודשי מאסר בפועל.
באוגוסט 2019 נגזרו על ביטי תשעה חודשי עבודות שירות, בנוסף למאסר על תנאי, צו מבחן למשך שנתיים במסגרת תכנית לטיפול מונע לעברייני מין ופיצוי לנפגעות העבירה בסך כולל של 100 אלף שקלים. העונש הקל גרר ביקורת ציבורית - והפרקליטות ביקשה להחמיר עמו ולגזור עליו מאסר ממושך.
השופטים אברהם טל, אברהם יעקב ושמואל בורנשטיין, ציינו בפסק הדין כי "מתחמי הענישה שקבע בית משפט השלום לכל אחת מהעבירות וממילא עונש ראוי של 15 חודש אינם משקפים באופן הולם את הנסיבות החמורות של ביצוע העבירות, את הנזקים שנגרמו לקטינות ובני משפחותיהן כמתואר בתסקירים ובהצהרת הנפגע. איננו מקלים ראש בפגיעת הפרסומים בכלי התקשורת בביטי ובבני משפחתו אך הפרסומים החיוביים גרמו לקטינות רבות שמעריצות את בתו של ביטי להצטרף לקבוצות בניהולו שנחשב בעיניהן למייצג של בתו".
השופטים הוסיפו: "אין מחלוקת שקבוצת הוואטסאפ העיקרית שבה בוצעו העבירות לא נפתחה במטרה לבצען והנפגעות היו חלק קטן מהנערות המעריצות את בתו של המשיב, שהיו חברות בקבוצה. עם זאת, המשיב ניצל לרעה את השתתפות הנפגעות בקבוצה לשם ביצוע העבירות בשיחות אינטנסיביות, בעיקר בשעות הלילה, במשך חצי שנה, כאשר השיחות לא היו מילוליות אלא כללו גם משלוח תמונות וסרטונים והציע להן לעשות מעשים כפי שנראים בתמונות ובסרטונים ששלח".
בפרקליטות אמרו בתגובה להחמרת העונש כי "הנאשם ניצל את האמון שנתנו בו הקטינות, מעריצות בתו, על מנת לבצע בהן עבירות מין שונות. מעשיו הינם בעלי חומרה יתרה, וזאת הן בשל ניצול פערי כוחות חריגים בינו לבין הקטינות והן בשל ריבוי הקטינות בהן פגע, למשך זמן רב ובהזדמנויות רבות. פסיקת ביהמ"ש מהיום מעבירה מסר כפול: ראשית, מסר ברור ומרתיע לעברייני מין פוטנציאליים הבוחרים לבצע עבירות מין בקטינות. שנית, מסר לנפגעות העבירה, בתיק זה ובכלל, לפיו ישנה חשיבות מכרעת לשיתוף הפעולה שלהן עם רשויות האכיפה על מנת שיתאפשר מיצוי הדין עם מבצעי עבירות אלו".
סנגורו של ביטי, עו"ד אבי חימי, אמר: "תם ולא נשלם, נדמה לי שערכאת הערעור שגתה בפסק דינה. פסק הדין של בית משפט השלום היה מנומק באופן יסודי ואני אמליץ למר ביטי להגיש בקשת ערעור לבית המשפט העליון. יחד עם זאת דווקא ביום זה יש לנו מערכת משפט בין הטובות בעולם ויחד עם זאת כשצריך לבקר עושים זאת בבית המשפט. קשה לקבל את תוצאות פסק הדין".
אמה של אחת הנפגעות, שנכחה בדיון, אמרה: "אנחנו בתחושה של הקלה ראשונית, אנחנו פה בגלל הבת שלנו. היא לא ישנה טוב כבר כמה שנים אבל במיוחד לאחר שהפוגע בה קיבל עונש של כלום. זה קודם כל תיקון, בפועל הוא קיבל פחות מחודש על כל עבירה אז זה קצת קשה, אבל לבת שלנו יש תחושת הקלה וגם לנו.
"עוד לא כל כך שוחחנו איתה, רק התכתבנו אבל היא מרגישה שהיא עשתה משהו חשוב. לה זה כבר קרה אבל היא אולי סייעה לבנות אחרות. אני נמנעתי להגיע לכאן עד היום, אני מחשיבה עצמי חזקה אבל זה קשה, זה לא עובר לידי. אמרו לי מקודם שהבושה זה לטובים לא לרעים".
עו"ד ועו"ס לירון אשל, מנהלת מרכז ליווי ילדים נפגעי עבירה במועצה לשלום הילד אשר ליוותה את אחת הקטינות הנפגעות, אמרה: "בית המשפט התבונן היום לנפגעות בעיניים ותיקן את המסר הקשה שהועבר לנפגעות ונפגעי עבירה, לעברייני מין, ולחברה בכללותה עם גזר הדין המקל שניתן על ידי בית משפט השלום בכפר סבא.
"ההחלטה להחמיר את הענישה ולשלוח מאחורי סורג ובריח את מי שפגע מינית במספר קטינות, במספר הזדמנויות, היא ההחלטה הנכונה והמתבקשת ואנחנו מברכים את בית המשפט על כך. לבית המשפט תפקיד חשוב בהובלת מסר חד משמעי וברור ביחס לחומרתן של עבירות מין בקטינים ובקטינות ולענישה הכרחית ובלתי מתפשרת שיש להטיל במקרים כאלה".
פרופ' עו"ד דנה פוגץ' ועו"ד ענבר קידר-ברוך, שמייצגות את אחת הנפגעות, אמרו: "עבירות המין הווירטואליות הפכו למכת מדינה, ופגיעתן לא פחות קשה לעיתים מזו של פגיעה פנים-אל-פנים, במיוחד כשמדובר בילדות. בית המשפט המחוזי תיקן היום את עמדתו השגויה של שופט השלום ואמר את דברו בקול ברור - עברייני מין צריכים לרצות עונש מאסר בגין מעשיהם, גם כשמדובר בעבירות מין המתבצעות במרחב הווירטואלי.
"נציין כי גם עכשיו העונש אינו חמור כלל, בהתחשב בעובדות הקשות של העבירות שביצע ביטי: שבע ילדות נפגעו, תוך ניצול הערצתן לבתו, במשך זמן, תוך שביטי מעלים את העבירות כאחד העבריינים המתוחכמים. אין בעונש שנגזר כדי להביא מזור למרשתנו הקטינה, אך אנו מקוות כי יהיה בו כדי להרתיע עברייני מין, גם את אלו הפועלים במרחב הווירטואלי בלבד, ולעודד נפגעים קטינים להתלונן".
"מעשים מכוערים מאוד"
נציגת פרקליטות מחוז מרכז אמרה בדיון האחרון כי "יש נערות שנושאות תחושות אשמה, בושה וחרדות כבדים, כולל חרדה להיחשף. בכל פעם שהיה סיקור תקשורתי זה גרם להן לטלטלה וזעזוע נוסף. גזר הדין הקודם מעביר מסר - במקום להרתיע הוא מקל עם העבריינים ומוציא אותם במידה מסוימת עם ידם על העליונה. אנחנו למדים על מי שחרף העובדה שעבר טיפול, מחזיק במידות מחפיצות כלפי המין השני. המעשים המתוארים בכתב האישום מכוערים מאוד".
מנגד, עורך הדין חימי שייצג את ביטי עם עורכת הדין רותם טובול אמר אז: "יש לשים על כפות המאזניים את היות ביטי בן 50 ונעדר עבר פלילי, ואת הנזקים שהוא ומשפחתו ספגו עד כה ואת הנזק העצום שעוד ילווה אותם שנים לבוא, ולשקול גם את המלצות תסקיר שירות המבחן לגבי הערכת המסוכנות המינית הנמוכה ואת הפיצוי של 100 אלף שקל שיזמנו. אני יודע שההרכב הזה לא לוקח בחשבון סיקור תקשורתי, אבל יש הבדל בין ביקורת ציבורית לגיטימית להשתלחות חסרת רסן בשופט של בית משפט כאילו מדובר באדם שעיניו לא בראשו".
לדבריו, "אם זה לא היה רונן ביטי, לא היינו פה בערעור. במה בית משפט טעה כשליווה את התיק והגענו להסדר מוסכם? כל העבירות היו במישור הווירטואלי. אם ניתן לציבור לקבוע את פסקי הדין, לא נצטרך מערכת משפט - נחזור לכיכר העיר. אמרנו: אנחנו מצטערים, אנחנו מתביישים. אף אחד לא מקל ראש. אדם בן 50 לא צריך להגיע לשיח כזה, אבל יש מדרג לעבירות כאלו".
בהודעת הערעור, שנכתבה על ידי עו"ד בן אסולין, דובר על "קיומם של פערי כוחות 'חריגים' בין ביטי למתלוננות". על פי הנטען, "העובדה שהמעשים בוצעו לאורך תקופה של כחצי שנה וכלפי שבע מתלוננות שונות בגילאים 14-13 שנים בלבד, חומרת המעשים בדגש על מהות התכנים המיניים וההצעות המיניות הבוטות שהציע המשיב למתלוננות, העובדה כי המשיב פעל בתחכום ותוך שימוש באמצעים להסוואת המעשים המדוברים ואף פעל להטיל מורא על המתלוננות לאחר שגילו לזוגתו על המעשים.
בהכנת הכתבה השתתפה הדר גיל-עד