בכירים בחברה הערבית תוקפים את המשטרה בעקבות פיזור ההפגנה שהתקיימה אתמול (יום שישי) באום אל פחם, וראשי רשויות, עמותות וגופים אחרים אף הוציאו הודעות גינוי למשטרה וקראו לתושבים להשתתף במאבק נגד הפשיעה - ונגד משטרת ישראל. חלקם אמרו כי "זו משטרה של פשע ושנאה". חבר הכנסת אחמד טיבי תקף את התמונות שבהן נראים שוטרים חמושים בנשק חי וכתב: "למה כינון ישיר, ולמה נשק אוטומטי בהפגנה אזרחית נגד הפשיעה ובעד החיים?".
המפגינים באום אל פחם מחו נגד האלימות בעירם ובחברה הערבית כולה, וכעת דורשים את התפטרות מפקד תחנת המשטרה המקומית. בעקבות המהומות, היום יתקיימו כמה הפגנות בעקבות ההפגנה באום אל פחם, אחת מהן סמוך לבית משפט השלום בחיפה - שם ייערך דיון בהארכת מעצרם של העצורים מההפגנה. במשטרה טוענים מנגד כי המהומות החלו לאחר שהמפגינים הפרו את הסדר ויידו אבנים לעבר השוטרים.
בהפגנה נפצעו כ-35 בני אדם, אך רובם לא נדרשו להתפנות לבית חולים. מוהנד מחאמיד, בעל מסעדת אל-טאזג', נפצע באורח קשה - כנראה מרימון הלם שפגע בראשו - והוא פונה לבית החולים רמב"ם שבחיפה, שם עבר ניתוח. מצבו עדיין מוגדר קשה ויציב.
עודי אבו קייס, גיסו של מחאמיד, אמר כי "הוא מאושפז במחלקת טיפול נמרץ. אמרו לנו שהוא נפגע מרימון שגרם לו לחבלות קשות בראש".
הוא הוסיף: "המשטרה התנהגה אלינו אתמול כאילו אנחנו לא בני אדם. זאת משטרת פשע. הם זרקו רימונים, השתמשו בגז מדמיע וירו כדורי גומי. אני לא מבין איך הם מרשים לעצמם להתנהג בצורה כזו. אלה לא שוטרים, הם עוד ארגון פשע שפוגע בנו. מוהנד בכלל היה רחוק מההפגנה, הוא עמד מול הבניין של העירייה, ובכל זאת פגעו בו. אנחנו מחכים שהוא יתעורר ושהכול יהיה בסדר, זה הכי חשוב לנו כרגע. לא יודעים מה יקרה אחר כך".
עבד אל-רחים מחאמיד, תושב אום אל פחם, אמר כי "המשטרה משחקת באש. הם חושבים שהפיזור האלים והתקיפות יעצרו את המאבק, אבל להפך. המאבק יגדל והאלימות של השוטרים תגרום לפיצוץ בכל החברה הערבית. זאת משטרה שיודעת לפגוע בחפים מפשע, אבל לא מצליחה להגיע אל העבריינים שרוצחים קורבנות וכולם יודעים איפה הם נמצאים. המשטרה נכשלה והכישלון הזה גורם לעלייה בכמות הרציחות".
אישה אחרת מאום אל פחם אמרה כי "אנחנו, הנשים והילדים, נצא לרחובות ונזעק בקול רם. לא נאפשר למשטרה העבריינית להכתיב לנו מה לעשות. מפקד תחנת אום אל פחם צריך להתפטר מתפקידו, כי מפקד שלא יודע איך לאפשר לאנשים להפגין עדיף שיעוף. הוא וכל הצוות שלו נכשלו בפיענוח תיקי רצח בעיר. מאז שפתחו כאן תחנת משטרה הפשע משתולל ואין עליו שליטה, אז למה אנחנו צריכים תחנה שמזלזלת בחיינו?".
בשנים האחרונות נרצחו באום אל פחם קרוב ל-20 בני אדם, אך ברוב המקרים המשטרה לא הצליחה להגיע לרוצחים. בין הנרצחים היו גם ארבעה קורבנות ממשפחת ג'עו, שנרצחו תוך שנה וחצי - ללא עצורים.
סעיד אגבאריה, תושב אום אל פחם, אמר כי "אתמול הייתי בהפגנה יחד עם הילדים שלי, ולא ציפיתי שהמשטרה תפעל באלימות. כל הלילה הילדים שלי בכו ואמרו לי 'המשטרה רוצה להרוג אותנו'. הדרישה שלנו עכשיו היא שהמשטרה תעזוב את התחנה באום אל פחם. הם פגעו בראש העיר, בחבר כנסת, בנשים ובמנהיגים ללא שום סיבה. מספיק לנו שהעבריינים מסתובבים חופשי, אנחנו לא צריכים גם שוטרים פושעים שמסכנים את חיינו".
גורם בכיר בשטרה אמר בתגובה לטענות הקשות כי "אני מאחל החלמה מהירה לפצוע הקשה. אנחנו לא יודעים בשלב זה מה גרם לפציעתו. האווירה הייתה מתוחה, והשוטרים גם ניסו למנוע את חסימת כביש 65 ונתקלו בזריקת אבנים".
במשטרה טענו גם אתמול כי האלימות החלה בשל הפרות סדר ויידוי אבנים לעבר שוטרים במקום. לדברי המשטרה, בעימותים נפצעו באורח קל שמונה שוטרים. מנגד, בין 35 המפגינים הפצועים נמנים גם חבר הכנסת יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת), שלא נזקק לפינוי, וראש העיר אום אל פחם, סמיר מחאמיד, שנדחף ופונה לבית החולים.
יו"ר הרשימה המשותפת, חבר הכנסת איימן עודה, אמר אתמול כי "אני מחזק את יוסף ג'בארין ואת תושבי אום אל פחם האמיצים, שיוצאים להפגין מדי שבוע נגד האלימות ונתקלים באלימות משטרתית קשה. זוהי התוצאה של ממשלה גזענית ומשטרה אכזרית שמתייחסות לאזרחים כאל אויבים".
ג'בארין עצמו אמר אתמול כי "קיבלנו עוד תזכורת שהמשטרה מוכנה להשקיע אנרגיה רק בדיכוי אלים של מחאה ובהפצת שקרים גסים על מפגינים. במדינה מתוקנת השר לביטחון פנים ומפקד משטרת אום אל פחם מתפטרים עוד הערב".