שלושה ימים לעימות האחרון: ועדת העימותים הנשיאותיים הודיעה הלילה (בין שני לשלישי) שבעימות הקרוב המיקרופונים של כל מועמד יושתקו למשך שתי דקות בזמן שיריבו מדבר - כך שכל אחד מהם יקבל זמן להביע את עמדתו ללא הפרעות, בניגוד לכאוס בעימות הקודם. במקביל, קמפיין טראמפ דרש הלילה לשנות את הנושאים שעליהם יישאלו המועמדים, כך שהעימות יתמקד בנושא מדיניות החוץ שבו קצר הנשיא הישגים בחודשים האחרונים.
העימותים במערכת הבחירות הנוכחית בארה"ב, נזכיר, הפכו לפארסה גדולה. העימות הראשון בין ביידן לטראמפ הוגדר ככאוס מוחלט, לאחר שהנשיא התפרץ ללא הרף לדברי ביידן והמנחה כריס וואלאס, סירב לציית לכללים שנקבעו מראש, וגרר גם את יריבו הדמוקרטי לשפת ביבים ועלבונות ילדותיים. זכור במיוחד הרגע שבו ביידן הפסיק את דבריו ופנה ליריבו: "אולי תשתוק כבר, בן אדם?". העימות השני בוטל לאחר שטראמפ חלה בקורונה וסירב לקיים אותו וירטואלית, ובמקומו המועמדים השיבו לשאלות הבוחרים בשידורים נפרדים בשעה מקבילה.
כמו העימות הקודם, העימות הקרוב יימשך 90 דקות ויחולק למקטעים של 15 דקות לכל נושא. הוא ייערך בנאשוויל שבטנסי בלילה שבין חמישי לשישי בשעה 04:00 לפנות בוקר, ויועבר בשידור ישיר ב-ynet. מנחת העימות, קריסטן וולקר מרשת NBC, הודיעה לפני כמה ימים כי הנושאים שעליהם יישאלו המועמדים בעימות יהיו המאבק במגפת הקורונה, משפחות אמריקניות, גזע, שינויי אקלים, ביטחון לאומי ומנהיגות.
לפי הכללים החדשים שעליהם הכריזה הלילה הוועדה הא-פוליטית המארגנת את העימותים הנשיאותיים, המיקרופון של כל מועמד יושתק בחלקים מהעימות כדי לאפשר ליריבו לדבר ללא הפרעה. הוועדה אמרה כי השינוי נחוץ בעקבות הכאוס בעימות הראשון.
ההשתקה תעבוד כך: בתחילת כל אחד מששת קטעי העימות, כל מועמד יקבל שתי דקות לענות על שאלה ראשונית. במהלך אותו חלק, המיקרופון של היריב יושתק. לאחר מכן יתקיים דיון פתוח, שבמהלכו שני המיקרופונים יהיו פתוחים. לפי הוועדה, "שני הקמפיינים נתנו את הסכמתם לכלל זה".
"לאחר שיחות עם שני הקמפיינים, אנחנו מבינים שאף אחד מהם לא יכול להיות מרוצה מהצעדים שהוכרזו היום", הוסיפה הוועדה. "אנחנו בטוחים שכך ניצור את האיזון הנכון ונשרת את האינטרסים של העם האמריקני, שעימותים אלה מתקיימים עבורו".
לאחר שינוי הכללים פרסם קמפיין טראמפ הודעה שלפיה הנשיא מתכנן להשתתף בעימות בכל מקרה, למרות שהשינויים לא מוסכמים עליו. לדברי מנהל הקמפיין ביל סטפיין, "טראמפ מחויב לעימות עם ג'ו ביידן חרף השינויים של הדקה האחרונה, שמגיעים מהוועדה המוטה שמנסה לתת יתרון למועמד שמועדף עליה".
טראמפ עצמו אמר הלילה לעיתונאים כי "אני אשתתף בעימות, אבל אני פשוט חושב שהוא יהיה מאוד לא הוגן. זה לא הוגן ששינו את הנושאים, ומאוד לא הוגן ששוב יש לנו מנחה מוטה לחלוטין".
ביידן הבהיר לאחר העימות הראשון שהוא רוצה שהוועדה תשנה את הכללים, וכינה את התנהגותו של טראמפ "מבוכה לאומית". יום לאחר העימות אמר ביידן כי "אני רק מקווה שיש דרך שהוועדה תוכל לשלוט ביכולת שלנו להשיב לשאלות ללא הפרעות".
בינתיים מעלה קמפיין טראמפ דרישה נוספת - להוסיף את מדיניות החוץ לרשימת הנושאים שיידונו בעימות - אך לא ברור כמה בכוונתו להתעקש עליה. מנהל הקמפיין ביל סטפיין שלח מכתב לוועדת העימותים ובו תקף את המנחה וולקר, שבחרה כאמור את הנושאים, וטען כי "הוועדה צריכה לקיים את המנהג רב-השנים ולהפוך את מדיניות החוץ למוקד המרכזי של הדיון".
סטפיין טען גם כי הקמפיינים הסכימו מבעוד מועד שהדיון השלישי יתמקד במדיניות החוץ. "ביידן נואש להימנע משיחות על הרקורד שלו במדיניות חוץ, והוועדה מנסה לשנות את נושאי העימות כדי 'לבודד' אותו מההיסטוריה שלו".
"התעלולים הפרו-ביידנים של הוועדה הפכו את כל עונת העימותים לפיאסקו", הוסיף סטפיין. "אין פלא שהציבור איבד אמון באובייקטיביות שלה". סטפיין אמנם לא איים שהנשיא לא יופיע לדיון, אך מכתבו העלה שאלות בנוגע לתוכניותיו של טראמפ למקרה שבו הוועדה לא תאשר את דרישתו.
בקמפיין ביידן אמרו, מנגד, שהייתה הסכמה מוקדמת שהמנחה תבחר את הנושאים - וטענו שטראמפ מנסה להתחמק משאלות על טיפולו הכושל במגפת הקורונה. לדבריהם, "הקמפיינים והוועדה הסכימו לפני כמה חודשים שמנחת העימות תבחר את הנושאים".
"קמפיין טראמפ משקר כעת מכיוון שדונלד טראמפ חושש להתמודד עם שאלות נוספות על תגובתו הנוראית לקורונה", הוסיפו. "כרגיל, הנשיא מתעסק יותר בכללים של עימות מאשר בלתת לאומה במשבר את העזרה שלה היא זקוקה".
טראמפ רשם לאחרונה הישגים מרשימים בתחום מדיניות החוץ, בעיקר בכל הנוגע להסכמי השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות ובחריין. אתמול אף אמרו גורמים אמריקניים כי ישראל וסודן עשויות לנרמל את היחסים בימים הקרובים. עם זאת, ארה"ב נכשלה בניסיון לגייס את מדינות העולם לתמיכה במאבקה באיראן, וביידן תוקף את הנשיא על כך ש"ארה"ב תחתיו מבודדת יותר מאי פעם".
"הוא יקשיב למדענים ולד"ר פאוצ'י". ביידן מאמץ את ההתקפות של טראמפ:
הקמפיין של טראמפ טוען בעקביות כי ועדת העימותים הנשיאותיים, שאיננה מפלגתית או מוטה לצד כלשהו, פועלת כדי לסייע לביידן. טראמפ, מצידו, כבר החל לתקוף את המנחה - כפי שעשה גם בעימות הקודם - וכינה אותה הלילה בעצרת בחירות בטוסון שבאריזונה "דמוקרטית רדיקלית", והוסיף שהיא תהיה "לא טובה". לאורך העצרת הוא תקף את ביידן, לעג לו שוב על תמיכתו במדענים והמשיך להפחית בחומרתו של נגיף הקורונה.
הקרב על הדואר: מכה לטראמפ בעליון
בינתיים, כששבועיים בדיוק נותרו ליום הבחירות ב-3 בנובמבר, נמשכת במלוא עוזה ההצבעה המוקדמת במדינות רבות ברחבי ארה"ב, בין אם בקלפיות מיוחדות או בהצבעה דרך הדואר. לפי נתוני US Elections Project, שיעור ההשתתפות בשלב זה של ההצבעה המוקדמת שובר שיאים: יותר מ-31 מיליון אמריקנים כבר הצביעו - 22.5% מכלל הקולות שנספרו בכל מערכת הבחירות של 2016. ההערכה היא ששיעורי הצבעה הגבוהים הללו בהצבעה המוקדמת נובעים גם מהתלהבות הבוחרים אך גם בשל מגפת הקורונה וחשש של בוחרים להידבק בנגיף בתורים המשתרכים לרוב בקלפיות ביום הבחירות.
על רקע ההערכה שהצבעה בדואר צפויה להטיב עם הדמוקרטים, והנתונים עד כה מאששים את ההערכה הזו - 53% מהמצביעים עד כה בהצבעה המוקדמת רשומים כדמוקרטים ורק 25% רשומים כרפובליקנים - הרפובליקנים ובראשם הנשיא טראמפ מטילים ספק בנוגע לאמינות השיטה הזו, וטוענים שתאפשר זיופים נרחבים.
המאבק על ההצבעה בדואר באחת ממדינות המפתח החשובות ביותר לטראמפ, פנסילבניה, הגיע הלילה לבית המשפט העליון - אך שם הוא נחל כישלון. הרפובליקנים עתרו לעליון נגד החלטת בית המשפט העליון של פנסילבניה, שהתירה לספור פתקי הצבעה שיגיעו בדואר גם שלושה ימים לאחר הבחירות, אפילו אם החותמת על הפתק אינה ברורה דיה ואינה עונה על הכללים.
העליון למעשה לא הכריע בסוגיה, והיה חצוי בדעתו אם יש להתערב בהחלטת בית המשפט של פנסילבניה. ארבעה מהשופטים הנחשבים שמרנים גרסו שיש לבטל את אותה החלטה, בעוד שלושה שופטים ליברלים שאליהם הצטרף נשיא בית המשפט העליון ג'ון רוברטס, הנחשב לרוב לשמרן, גרסו שאין להתערב בהחלטה. כיוון שכעת, עם מותה של השופטת רות ביידר גינסבורג, יש רק שמונה שופטים ולא תשעה - נוצר תיקו שמנע את התערבות בית המשפט, והחלטת הערכאה המקומית של פנסילבניה נותרה בעינה.
הצטרפותו של רוברטס לשופטים הליברלים בסוגיית ההצבעה בדואר, באופן שעשוי להשפיע על התוצאות הסופיות בפנסילבניה - מדינה שמחלקת 20 אלקטורים ושבלעדיה סיכוייו של טראמפ להיבחר מחדש נחשבים לנמוכים למדי - מעלה עבור הרפובליקנים את חשיבות אישורה המהיר של השופטת איימי קוני בארט למילוי המושב של ביידר גינסבורג בעליון. ההצבעה הסופית על אישור המינוי צפויה לפי שעה להתקיים במליאת הסנאט בתחילת השבוע הבא. לרפובליקנים יש שם רוב מוצק לאישור המינוי.
אם יאושר מינויה של בארט לעליון, היא עשויה לפיכך להפוך לקול המכריע בקרבות משפטיים שעלולים לפרוץ לאחר יום הבחירות. בעבר העריך טראמפ עצמו שהמרוץ כולו יוכרע בסופו של דבר בעליון, ולכן אמר שיש לאשר את המינוי של בארט בזריזות.
פורסם לראשונה: 04:41, 20.10.20