טורקיה סירבה להצעת הסיוע הישראלית בעקבות רעש האדמה שפקד אתמול (שישי) את איזמיר והורגש היטב גם באי סאמוס שביוון. הרשויות בטורקיה מסרו לכל המדינות שהציעו להשתתף במאמצי הסיוע כי עזרתם אינה נדרשת - וכי כוחות החילוץ המקומיים השתלטו על האירוע בעצמם.
רעידת האדמה בטורקיה - כתבות נוספות
ההצעה הישראלית הועברה בהנחייתו של שר הביטחון בני גנץ, שהורה להיערך למתן סיוע חירום לטורקיה. נציגי צה"ל שוחחו עם הנספח הצבאי בטורקיה שהעביר את ההצעה לשלטונות הטורקיים, ומסר את השתתפותה של ישראל בצער הקורבנות. כמו כן, הנספח הצבאי הודיע לטורקים כי ישראל נכונה להוציא באופן מיידי משלחת שתסייע לחילוץ הלכודים במבנים שנהרסו, ושתקים בית חולים שדה עבור הפצועים הרבים.
"מדינת ישראל וכוחות הביטחון תמיד יושיטו את ידם לסיוע הומניטרי לאזרחים שנפגעים בכל מקום, תוך שימוש ביכולות ובניסיון שנצברו בצה"ל לאורך שנים להתמודדות עם מצבי חירום", אמר אתמול גנץ.
בתוך כך, במשרד החוץ אמרו שלא ידוע על ישראלים שנפגעו ברעידת האדמה באיזמיר, שהיא העיר התאומה של תל אביב. הקהילה היהודית באיזמיר הודיעה לשגרירות בטורקיה שלכל חברי הקהילה שלום, והשגרירות הישראלית בטורקיה פרסמה ציוץ שהביע את תנחומי ישראל למשפחות הקורבנות. "ישראל מוכנה לשלוח סיוע הומניטרי לטורקיה במקרה הצורך", הודיעה השגרירות.
זוהי לא הפעם הראשונה שישראל מציעה את עזרתה לטורקיה בעקבות אסונות טבע. למרות המתיחות הדיפלומטית בין המדינות, ישראל שלחה מטוסי כיבוי שהתגייסו למאמצי הסיוע בשריפות הענק בטורקיה ב-2016 וב-2010.
בשנת 1999 צה"ל שיגר משלחת סיוע גדולה בעקבות רעידת האדמה באיזמיט, שכללה כוחות מיומנים של חיפוש והצלה וצוותים רפואיים. חיל האוויר הטיס משלחת תגבור שכללה גם בית חולים שדה שהוקם בעיר אדאפזרי, ובו טיפלו כ-100 רופאים, אחיות ואנשי צוות אחרים בפצועים שחולצו במקום.
במהלך פעילותם חילצו הישראלים 12 ניצולים, בהם הילדה הישראלית שירן פרנקו שהייתה קבורה מתחת להריסות במשך כמעט 100 שעות. כמו כן, הצליחו הישראלים לחלץ 140 גופות, בהם 11 תיירים ישראלים ששהו במקום. בית החולים הישראלי טיפל ב-1200 פצועים, ביצע כ-40 ניתוחים ו-15 לידות.