תחת הגבלות קורונה מחמירות התכנס הערב (יום א') הקונגרס ה-117 של ארצות הברית, כדי להשביע את החברים בשני בתיו – הסנאט ובית הנבחרים. בכך יצא לדרך שבוע פוליטי סוער, שבעיצומו תכריע מדינת ג'ורג'יה לאיזו מפלגה להעניק את שני המושבים שלה בסנאט, ולפיכך גם את הרוב בו. יום אחד לאחר מכן ינהל סגן הנשיא מייק פנס, ברגע מביך מבחינתו, את הישיבה שבה תאושר הבחירה בג'ו ביידן לנשיא החדש של ארה"ב למרות טענותיו של הנשיא היוצא דונלד טראמפ, בעל בריתו של פנס, כי הבחירות נגנבו ממנו.
בדרך להשבעת ביידן – כותרות אחרונות:
• ראש-חזיר ודם מלאכותי בבית של פלוסי
• 12 סנאטורים רפובליקנים יתנגדו לבחירת ביידן
• הקרב על הסנאט: שיא מצביעים בג'ורג'יה
• סוכל וטו של טראמפ, בעזרת הרפובליקנים
הקונגרס, נזכיר, מחולק לבית הנבחרים, שהוא הבית התחתון ובו 435 מושבים (כל מדינה בארה"ב מקבלת בו מספר מושבים לפי גודל אוכלוסייתה), ולסנאט, שהוא הבית העליון ובו 100 מושבים (כל מדינה בארה"ב מקבלת בו שני מושבים, בלי קשר לגודלה). בבחירות שנערכו בנובמבר, במקביל לבחירות לנשיאות, הבטיחו לעצמם הדמוקרטים רוב בבית הנבחרים, עם לפחות 222 חברים, והרפובליקנים זכו שם ב-211 מושבים. בסנאט הבטיחו לעצמם הרפובליקנים 50 מושבים והדמוקרטים 48, והסיבוב השני שיסתיים ביום שלישי בשני המרוצים לסנאט בג'ורג'יה יקבע אם הרפובליקנים ישמרו על הרוב הקטן שלהם בסנאט, או שייווצר תיקו שכולו ניצחון לדמוקרטים. זאת משום שבמקרה של תיקו 50-50 הקול המכריע בסנאט יהיה של סגנית הנשיא, הדמוקרטית קמלה האריס.
עם התכנסות הקונגרס הערב פנו חברי בית הנבחרים לבחור את האדם שיכהן כיו"ר הבית, וגם הפעם המנצחת הייתה הדמוקרטית ננסי פלוסי בת ה-80, שכיהנה כיו"ר בשנתיים האחרונות. המשימה של פלוסי הערב הייתה פשוטה פחות מאשר לפני שנתיים: העובדה שהרוב של הדמוקרטים בבית הנבחרים הצטמצם הפעם פירושה היה שלפלוסי יש מרחב תמרון קטן יותר בהצבעה, ותרחיש האימים מבחינת הדמוקרטים היה שפיצול קולות של חברי מפלגתם יאפשר למנהיג הרפובליקנים בבית, קווין מקארתי, לזכות ברוב ולנצח. בבחירות לתפקיד היו"ר לפני שנתיים הצביעו 15 מחוקקים דמוקרטים נגד פלוסי, בטענה שהמפלגה הדמוקרטית זקוקה לדם חדש וצריכה להעמיד בראש הבית דמות צעירה ופרוגרסיבית יותר, ו-10 מהמחוקקים שהצביעו כך אז השתתפו בהצבעה גם הפעם.
בסופו של דבר, כפי שחזו פלוסי ואנשיה, היא צלחה את ההצבעה ונבחרה לכהונה נוספת, בפער קטן של 209-216. יו"ר בית הנבחרים, נזכיר, הוא התפקיד הפוליטי השלישי בחשיבותו בארה"ב, והוא זה שממלא את תפקיד הנשיא אם הנשיא וסגנו אינם יכולים למלאו.
נציגה ל-QAnon בקונגרס
מגפת הקורונה נותנת את אותותיה גם בכינוס הקונגרס הערב, והוא נערך תחת הגבלות קפדניות. המחוקקים ואנשיהם נדרשים להימנע מהתקהלויות ומקבלות פנים ארוכות כמו אלה שנערכות בדרך כלל ביום ההשבעה, והם נדרשים לעטות מסכה כל העת. לכל מחוקק הותר להביא איתו אורח אחד בלבד, ולצורך ההצבעה על זהותו של יו"ר בית הנבחרים חולקו החברים לקבוצות, כך שבכל עת ישהו במליאה לא יותר מ-72 מחוקקים. כמה חברי קונגרס, נזכיר, כבר נדבקו בנגיף, ולפני כשבוע מת ממנו לוק לטלואו, רפובליקני בן 41 מלואיזיאנה, שרק בחודש שעבר ניצח בבחירות לבית הנבחרים והיה אמור להיות מושבע היום לתפקיד.
בית הנבחרים החדש יזמן, כמדי מחזור, כמה דמויות מעניינות ושנויות במחלוקת. אחת מהן היא מרג'ורי טיילור גרין, אשת עסקים מג'ורג'יה ובעלת בריתו של טראמפ, שהפכה מזוהה עם תומכי תיאוריית הקונספירציה QAnon, אשר לפיה טראמפ ודמות עלומה בשם Q נלחמים בחשאי ברשת פדופיליה עולמית שבה חברים ברק אובמה, הילרי קלינטון, טום הנקס ובית חב"ד. לחברה בבית הנבחרים תושבע גם לורן בוברט מקולורדו, פעילה למען הזכות לשאת נשק שאף הפיצה מכתב הקורא לאפשר לחברי הקונגרס לשאת נשק בבניין הקפיטול.
יצוין כי בבחירות שנערכו בנובמבר הרפובליקנים לא רק הגדילו את כוחם בבית הנבחרים, אלא גם ניפקו ניצחונות רבים מאי פעם לנשים ובני מיעוטים משורות המחנה הרפובליקני. חלק מחברי הקונגרס החדשים מטעם המפלגה הרפובליקנית כבר מכונים "כוח החירות", ומוצגים כתשובה לקבוצת המחוקקות הדמוקרטיות המכונות "היחידה" – אלכסנדרייה אוקסיו קורטז, אילהאן עומאר, רשידה טאליב ואיאנה פרסלי – פוליטיקאיות פרוגרסיביות הנחשבות בעיני מבקריהן לנשות שמאל רדיקלי. עם זאת, גם חברות "היחידה" הצליחו כולן לזכות בכהונה נוספת, והמחנה הדמוקרטי שולח לקונגרס גם כמה חברים פרוגרסיבים חדשים, למשל הכוכב הדמוקרטי העולה ג'מאל בוומן מניו יורק.
טראמפ: נתראה ברביעי ב-18:00
טקסי ההשבעה בקונגרס נערכים כשברקע ההכנות לשתי הדרמות המרכזיות של השבוע – הבחירות של ג'ורג'יה לסנאט ביום שלישי, שיקבעו איזו מפלגה תשלוט בבית העליון בשנתיים הקרובות, וכינוס הקונגרס ביום רביעי, שבו אמורים המחוקקים לאשר את תוצאות הצבעת האלקטורים בכל אחת ממדינות ארה"ב ולהכריז רשמית וסופית על ניצחונו של המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן בבחירות לנשיאות. ביידן, נזכיר, גרף בבחירות 306 אלקטורים ואילו טראמפ רק 232, כשלניצחון דרושים 270 אלקטורים.
אישור התוצאה בקונגרס הוא בדרך כלל הליך פורמלי בלבד, אבל בצל ניסיונו של טראמפ לערער על אמינות הבחירות וטענותיו שהן זויפו, הפעם מתכוונים 12 חברים רפובליקנים בסנאט וכ-100 חברים רפובליקנים בבית הנבחרים להביע התנגדות לאישור התוצאות בכמה מן המדינות, וכך לכפות על הקונגרס שעות ארוכות של דיונים והצבעות, שיאריכו את הישיבה – הטקסית בדרך כלל – ליומיים לפחות.
יצוין כי למורדים הרפובליקנים אין סיכוי של ממש למנוע את אישור הניצחון של ביידן, משום שלדמוקרטים יש רוב בבית הנבחרים, ובסנאט הרוב הדחוק של הרפובליקנים לא יספיק לנאמני טראמפ היות שקבוצה גדולה של מחוקקים רפובליקנים מתכוונת להצביע בעד אישור ניצחונו של ביידן. טראמפ, על כל פנים, קורא לתומכיו להתכנס בוושינגטון להפגנת ענק ביום רביעי ב-18:00 שעון ישראל, במקביל לישיבה בקונגרס, כדי ללחוץ על המחוקקים לבטל את הצבעת האלקטורים ואת ניצחון ביידן.
ישיבת אישור התוצאות שתיערך ביום רביעי מציבה את סגן הנשיא מייק פנס בעמדה מביכה, משום שהחוק מחייב אותו, כמי שינהל את ישיבת הקונגרס, לנהל את ספירת קולות האלקטורים מהמדינות השונות ולהכריז על התוצאה – כלומר על הפסדו של טראמפ, הבוס שלו שמסרב להכיר בהכרעת העם. אתמול מסר דוברו של פנס כי סגן הנשיא "מקבל בברכה" את מאמציהם של חברים רפובליקנים בקונגרס לערער על אישור התוצאות, אבל בה בעת עורכי דינו הביעו התנגדות לעתירה שהוגשה לבית המשפט בדרישה לתת לפנס את הסמכות להכריז בעצמו על ביטול ניצחונו של ביידן.