עיירה בצפון קרואטיה שאוכלוסייתה התכווצה מוכרת את הבתים הנטושים בשטחה תמורת קונה אחת (כחצי שקל) במטרה למשוך תושבים חדשים.
אוכלוסיית לגראד הייתה בעבר השנייה בגודלה בשטח קרואטיה, אך מאז התפרקותה של האימפריה האוסטרו-הונגרית לפני כמאה שנה, האוכלוסייה בה מצטמצמת בעקביות, בעיקר בגלל הגבולות החדשים שהותירו אותה בשוליים. "הפכנו לעיירת גבול עם מעט דרכי תחבורה למקומות אחרים. מאז האוכלוסייה הולכת וקטנה בהדרגה", אמר ראש העיר, איוון סבוליק.
העיירה מוקפת בשדות ירוקים וביער, והיא נמצאת בסמוך לגבול עם הונגריה. כיום מתגוררים בה כ-2,250 תושבים, מחצית ממספר התושבים לפני 70 שנה.
סבוליק סיפר שעיירה הציעה למכירה בתור התחלה 19 בתים ריקים ואתרי בנייה נטושים במחיר של קונה אחת לכל בית. עד כה נמכרו 17 נכסים. הבתים המוצעים למכירה נמצאים במצבי ריקבון שונים. חלקם הפכו לחורבות, ללא חלונות ודלתות, וקירותיהם מכוסים עובש.
בנוסף למחיר הזול של הבתים, העירייה אמרה שתשלם 25 אלף קונות עבור כל השיפוצים הדרושים, ותושבים חדשים המעוניינים לקנות בית בבעלות פרטית, העירייה תכסה 20% מהמחיר או עד 35 אלף קונות.
ויש גם כמה תנאים עבור מי שרוצה להתיישב בלגראד. אנשים פרטיים או זוגות המעוניינים לגור שם חייבים להיות בעלי יכולת כלכלית ומתחת לגיל 40. הם גם צריכים להתחייב להישאר שם לפחות 15 שנה.
סבוליק אמר כי אנשים מחו"ל הביעו עניין בהצעה. "אחרי כמה דיווחים על כך בתקשורת, קיבלנו כמה פניות ממתעניינים לגבי בתים ממקומות רחוקים מאוד כמו רוסיה, אוקראינה, טורקיה, ארגנטינה וקולומביה", אמר סבוליק.
עם זאת, הגירה לקרואטיה היא עניין מורכב, כך שכרגע המעבר אפשרי רק עבור מקומיים. לדברי סבוליק, לתושבים החדשים יהיו כמה אפשרויות לתעסוקה, כולל משרות בתעשיית ייצור מזון, עיבוד עץ ועיבוד מתכות.
דניאל הרמניקר, צעיר מצפון קרואטיה, נשוי עם שני ילדים קטנים, קנה בית בלגראד עבור משפחתו. "הרבה יותר נחמד לגור בבית משלך מאשר להיות דייר", אמר הרמניקר. "להישאר כאן 15 שנה זו לא בעיה עבורנו, אנחנו לא מתכננים לעזוב".