העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק התכנסה הערב (יום ה') לדיון במלחמה בין ישראל לבין ארגוני הטרור ברצועת עזה, ביומו ה-11 של מבצע "שומר החומות". סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי הדיון נערך לבקשתן של אלג'יריה וניז'ר, "לאור חומרת המצב וההידרדרות המהירה" לדבריהן ברצועה. הדיון נערך על רקע המאמצים להביא להפסקת אש.
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש מתח ביקורת גם על ישראל וגם על חמאס וקרא להפסקת אש מיידית. "אני מזועזע מהתקיפות האוויריות ומההפצצות של ישראל בעזה", אמר גוטרש בנאומו. "הירי של חמאס והפגיעה באזרחים אינם מקובלים".
גוטרש ציין את הפגיעה בתשתיות ובמתקני האו"ם בעזה ואת המצב ההומניטרי הקשה שם. "אם יש גיהינום עלי אדמות הוא חייהם של הילדים בעזה כיום", אמר מזכ"ל האו"ם. הוא הוסיף כי ישראל צריכה לאפשר גישה של סיוע הומניטרי לרצועה ואמר כי פגיעת טרוריסטים בהעברת הסיוע "בלתי נסבלת".
מזכ"ל האו"ם האשים את ישראל ואת חמאס בהפרת דיני המלחמה והאיץ בממשלת ישראל "לנהוג באיפוק ולכבד את החוקים". הוא קרא לחמאס להפסיק בירי ללא הבחנה של רקטות. "אלימות מובילה לעוד אלימות ומרחיקה את פתרון שתי המדינות", אמר גוטרש, שקרא לצדדים לסיים את הלחימה. "האו"ם מחויב לעבוד עם הפלסטינים, הישראלים והשותפים האזוריים למען מטרה זו".
שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן עזב במחאה את הדיון במהלך נאומו של שר החוץ של הרשות הפלסטינית ריאד אל-מאלכי. זאת לאחר ששר החוץ הפלסטיני האשים את ישראל ב"טבח מכוון בילדים בשנתם" ובפשעי מלחמה ברצועת עזה.
"הכיבוש הוא הסיבה לסכסוך. ישראל חוזרת על פשעיה בשייח ג'ראח בירושלים ומנסה לגרש משפחות פלסטיניות כדי למחוק את הנוכחות הפלסטינית בעיר", אמר אל-מאלכי בנאומו. הוא טען כי "פעלנו על פי החוק הבינלאומי ובדרכים לא אלימות לסיום הסכסוך והכיבוש. ישראל ממשיכה מאז אוסלו במדיניות הסיפוח והקולוניזציה, מחוקקת חוקים גזעניים, מבודדת את רצועת עזה ומפרה את ההסכמים הבינלאומיים".
גם שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושולו האשים את ישראל בפשעי מלחמה. "דיכוי הפלסטינים והפרת זכויות אדם וחירויותיהם לא יעברו בשתיקה. שתיקה לנוכח אי-צדק היא חמורה כמו הפשע עצמו", אמר השר הטורקי. "הפרובוקציות הישראליות המתמשכות הציתו את המשבר הנוכחי. בעזה, בתי חולים, מבנים של הצלב האדום ומבני תקשורת הותקפו. התוקפנות הזאת היא פשע מלחמה". לדברי צ'בושולו, "תוכנית הסיפוח הישראלית כוללת טיהור אתני במטרה לשחוק את פתרון שתי המדינות. לקהילה הבינלאומית יש אחריות להגן על הפלסטינים".
שגרירת ארה"ב באו"ם לינדה תומס גרינפילד השיבה לטענותיו של שר החוץ הטורקי וציינה את המאמצים האמריקניים להביא להפסקת אש. "ארה"ב לא שתקה. אנחנו פועלים ומחויבים לעבוד עם ישראל, עם הפלסטינים ועם השותפים באזור", אמרה תומס גרינפילד. "ביידן שוחח אתמול עם נתניהו ואמר שארה"ב תומכת בזכותה של ישראל להגנה עצמית אך חושבת שעכשיו הזמן לסיים את הקונפליקט. מועצת הביטחון התכנסה ארבע פעמים כדי לדון במצב האזרחים".
השגרירה הוסיפה כי "אנו מגנים את ירי הטילים על ידי חמאס וקבוצות טרור אחרות ומשבחים את עבודת האו"ם בשטח. ארה"ב תעשה הכול כדי להשיג שלום. יש לעבוד לפתרון שתי מדינות שחיות בשלום ובביטחון". השגרירה קראה "לכל אחד שנמצא פה לראות איך הם פועלים באזור. יש צרכים הומניטריים בעזה. יש לסייע לאזרחים ולא לחמאס, שמאכזב את הפלסטינים פעם אחר פעם".
אחרי שנטש, ארדן שב לאולם כדי לנאום. "אהיה ברור: זו לא מלחמה בין ישראל לתושבי עזה. זו לא מלחמה בין ישראל לפלסטינים. זו מלחמה אך ורק בין ישראל לחמאס. לעולם לא נתנצל על כך שאנו מגינים על אזרחינו, גם אם יש כאן מדינות שהיו מעדיפות לראות יותר יהודים מתים", אמר ארדן. "כל מי שמדבר כאן היום ולא מגנה את חמאס באופן ברור ולא מצליח להבחין בין פשעי מלחמה של ארגון טרור לזכות ההגנה העצמית של ישראל – מחזק את הכוחות הקיצוניים, מעודד ארגוני טרור בעולם להשתמש באזרחים כמגנים אנושיים ופוגע בסיכויים לשלום".
ארדן הציג תמונה של המתפרעים שהתבצרו במסגד אל-אקצא והתעמתו עם המשטרה, ואמר כי "הם אלו שחיללו את קדושת המסגד". בהמשך תקף ארדן את המדינות החברות באו"ם. "הצביעות במקום הזה לא יודעת גבולות", אמר ארדן. "נדרשו לעצרת האו"ם חודשים כדי לקיים דיון על המאבק הנדרש בקורונה, מגפה שגבתה את חייהם של מיליונים ברחבי העולם. אבל ברגע שמדובר בכינוס דיון למטרת לחץ על ישראל ועידוד ארגון טרור, נדרשו לכם רק 11 ימים. איזו בושה. בשביל זה האו"ם נוסד? אלו העדיפויות שלו?".
לקראת הדיון שוחח ארדן עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, שביקש שישראל תסכים להפסקת אש. גוטרש טען שהמצב בעזה היה קשה עוד טרם המבצע - וכעת הוחרף. ארדן הדגיש את אכזבתו מההשוואה שהאו"ם עושה בין הצדדים, את זכותה של ישראל להגן על אזרחיה ואת הצורך בהשבת ההרתעה מול טרור החמאס לפני הגעה להפסקת אש.
בשיחתם דרש ארדן מגוטרש לגנות את הטרור של חמאס ואת ירי הטילים לעבר אזרחים בנאומו בעצרת. ארדן הזכיר גם את הירי של חמאס לעבר מעבר כרם שלום בזמן הכנסת סיוע הומניטרי של האו"ם לרצועה - ודרש מהמזכ"ל לגנות אותו.
גורמים בירושלים טוענים כי טורקיה, המכהנת כיום כנשיאת העצרת הכללית, היא זו שיזמה את הדיון. מתחילת המבצע מנסה טורקיה להגביר את הלחץ הבינלאומי על ישראל לסיים את המערכה. בשבוע שעבר אמר הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן לעמיתו הרוסי ולדימיר פוטין, כי צריך "ללמד את ישראל לקח".
ארדואן שוחח גם עם האפיפיור פרנסיסקוס, ואמר לו כי "הקהילה הבינלאומית צריכה להטיל סנקציות על ישראל בגלל יחסה לפלסטינים". ארדואן טען כי ישראל מאיימת על ביטחון האזור כולו - ולכן על הקהילה הבינלאומית להעניש אותה.
במועצת הביטחון, ארה"ב איימה בזכות הווטו שלה וסיכלה בימים האחרונים הצהרה שהגישו סין, תוניסיה ונורבגיה שקוראת לסיים את הלחימה ומבקרת את ישראל. גם צרפת מקדמת הצעת החלטה שקוראת לשים סוף לעוינות ולשפר את הסיוע ההומניטרי לרצועה. המשלחת האמריקנית לאו"ם הבהירה שהיא לא מתכוונת לתמוך במעשים שלדעתה "יחלישו את המאמצים לרגיעה באלימות בין ישראל לפלסטינים". הדיפלומטים האמריקנים הוסיפו: "היינו ברורים ועקביים – אנחנו מתמקדים במאמצים דיפלומטיים אינטנסיביים כדי לשים סוף לאלימות".
תמיכה אירופית: "לישראל הזכות להגן על עצמה"
שרי החוץ של גרמניה, צ'כיה וסלובקיה נחתו היום בישראל וביקרו בבניין בפתח תקווה שניזוק קשות בפגיעה ישירה של רקטה שנורתה על ידי חמאס. השלושה קיבלו סקירה מפי גורמים ביטחוניים בליווי שר החוץ גבי אשכנזי.
בפגישה שנערכה בין השרים האירופים לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו בהמשך, הדגיש שר החוץ הגרמני הייקו מאס כי הגיע "מתוך סולידריות עם ישראל". מאס הוסיף כי "לישראל הזכות להגן על עצמה", אך ציין גם כי בגרמניה תומכים במאמצים להפסקת אש בהקדם. בג'יהאד האיסלאמי הגיבו לדבריו ואמרו כי "הצהרותיו גזעניות ורואות את האמת מזווית קולוניאליסטית".
באותה פגישה אמר נתניהו כי "הכוחות האיראניים שיגרו מל"ט חמוש, שכוחותינו יירטו בגבול בין ישראל לירדן. אני חושב שזה אומר הכול על הפטרון האמיתי של הטרור במזרח התיכון ובעולם - איראן".
פורסם לראשונה: 18:31, 20.05.21