בארצות הברית מדווחים על יותר מ-134 אלף נדבקים חדשים בנגיף הקורונה ביממה האחרונה – היום השביעי ברציפות שבו נרשמים שם יותר מ-100 אלף נדבקים ביום. כך מדווחת הבוקר (יום ד') סוכנות הידיעות רויטרס. מספר המתים היומי הגיע ל-1,450 – המספר הגבוה ביותר מאז אמצע אוגוסט. בשבוע האחרון מדווחת ארה"ב על כ-120 אלף נדבקים ביום בממוצע.
הקורונה בעולם - עוד עדכונים:
• קבלת הפנים לביידן: הקורונה משתוללת בארה"ב
• סיפור ההצלחה שמאחורי החיסון של פייזר
• התנפלות על מספרות ביוון, בלי משלוחי לילה בפריז
• סגר של חודש בכל אנגליה
הנתונים הקשים מארה"ב מגיעים בשעה שהנשיא הנבחר ג'ו ביידן וצוותו נערכים ליטול לידיהם את ניהולו של הטיפול במגפה עם כניסתם לבית הלבן ב-20 בינואר. הנשיא היוצא דונלד טראמפ אמנם אינו מכיר עדיין בתוצאות הבחירות, אולם ביידן כבר מינה צוות מיוחד של 12 מומחים כדי לגבש תוכנית מדויקת לטיפול במגפה.
ביידן כבר הודיע כי בכוונתו להגדיל מאוד את מספר הבדיקות, וכי בין השאר הוא מתכוון לפעול כדי לשכנע את האמריקנים להקפיד ביתר שאת לעטות מסכה. הוא מקווה לשכנע מושלי מדינות שעד כה סירבו להטיל חובת עטיית מסכות להטיל חובה שכזו, ואם לא יצליח לעשות זאת, הוא מקווה לשכנע ראשי ערים ורשויות מקומיות להטיל חובה כזו בשטחי השיפוט שלהם. כנשיא, נזכיר, לביידן לא תהיה סמכות פדרלית להטיל חובה כלל-ארצית לעטות מסכה.
אתמול הטילו כמה מדינות בארה"ב הגבלות חדשות בניסיון לעצור את התפשטות הקורונה. בקליפורניה, שבה חלה עלייה של 32% במספר המאושפזים נשאי הקורונה בשבועיים האחרונים, בוטלה ההחלטה לפתוח מחדש בתי עסק במחוזות סן דייגו, סקרמנטו וסטניסלאוס, שבהם גרים כ-5.5 מיליון בני אדם. במינסוטה נאסר על מסעדות לארח לקוחות בשטחן מ-22:00 עד 04:00, והתפוסה המותרת בהן כעת היא עד 50% בלבד.
3.4 מיליון מנות חיסון לאיטליה
באירופה, בינתיים, חצה מספר המתים מקורונה מאז תחילת המגפה את רף ה-300 אלף. בריטניה דיווחה אמש על מספר המתים הגבוה ביותר מקורונה בתחומיה מאז חודש מאי, 532, וצרפת דיווחה שלשום על מספר המתים היומי הגבוה ביותר שלה מאז תחילת הגל השני שם, 551.
איטליה, שבאביב האחרון הייתה הנפגעת האירופית הראשית מהמגפה ועיני כל העולם נישאו אליה בשעה שהתמודדה עם מאות מתים מדי יום, מתמודדת כעת שוב עם נתוני תמותה ותחלואה קשים: בשלושת השבועות האחרונים נרשמים בה יותר מ-320 מתים ביום. מספר הנדבקים החדשים שמתגלים מדי יום נע כעת סביב 30 אלף.
בינתיים נמשך המרוץ בין מדינות ברחבי העולם המנסות להבטיח לעצמן גישה לחיסון, אחרי שהשבוע אותתה חברת "פייזר" כי היא בדרך הנכונה להשלמת הפיתוח של חיסון כזה, כשמסרה כי מסתמן שהחיסון שפיתחה יעיל בכ-90% מהמקרים. באיחוד האירופי, שכבר חתם על חוזים עם החברה, ספרד ואיטליה צפויות להיות מהראשונות לקבל מנות של החיסון. איטליה תקבל 3.4 מיליון מנות ראשונות בינואר, וספרד תקבל מנות ראשונות בתחילת 2021. חיסונים ראשונים עשויים להינתן למטופלים בארה"ב כבר בדצמבר.
נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין הודיעה כי האיחוד האירופי יחתום בקרוב על חוזה לרכישת 300 מיליון מנות חיסון. עם זאת, מומחים מזכירים כל העת שגם כשיאושר חיסון מערבי ראשון לקורונה, לא יהיה זה פתרון קסם למגפה, בין השאר משום שיש לאחסנו בטמפרטורה של מינוס 70 מעלות צלזיוס. באזורים עניים בעולם, למשל בחלק ממדינות אסיה, אפריקה ואמריקה הלטינית, התשתיות עלולות להקשות את העברתו של חיסון כזה ממקום למקום.
ונואטו כבר לא נקייה
בינתיים ממשיכים בעולם לעקוב בחשש אחר סכנת ההדבקה הנשקפת מחורפנים, אחרי שדנמרק הודיעה על תוכנית להשמיד 17 מיליון חורפנים בשטחה משום שהתברר כי חלקם נושאים מוטציה של נגיף הקורונה החדש שיכולה לעבור לבני אדם. לפי דיווחים בארה"ב, יותר מ-15 אלף חורפנים מתו שם מקורונה מאז אוגוסט ביוטה, וויסקונסין ומישיגן, וכמה וכמה חוות נמצאות כעת בהסגר ונתונות לבדיקה.מזרח התיכון הודיעו ביממה האחרונה שתי מדינות על הטלת סגר לילי בניסיון לעצור את התפשטות הנגיף. איראן הודיעה על סגר כזה בטהרן וב-30 ערים אחרות, ובמסגרתו מסעדות ובתי עסק לא חיוניים ייסגרו בחודש הקרוב מדי ערב ב-18:00. זהו הצעד החריף ביותר שנקטה מאז אפריל. יותר מ-39 אלף בני אדם כבר מתו מקורונה באיראן, המספר הגבוה ביותר במזרח התיכון. גם לבנון תטיל סגר לילי, החל מיום שבת הקרוב ועד לסוף החודש.
ובתוך כך, כמעט שנה אחרי תחילת התפשטותו של הנגיף – עוד מעוז נופל: ונואטו הקטנטנה, אחת המדינות האחרונות שנותרו עד כה נקיות מקורונה, דיווחה על מקרה ראשון בשטחה. ראש הממשלה הודיע בנאום שנשא לאומה על גילוי נשא ראשון של הנגיף, אדם שהגיע לוונואטו מארה"ב אחרי שעבר באוסטרליה ובניו זילנד.