במערב מביעים בשעות האחרונות זעם רב כלפי השלטונות בבלארוס, בעקבות מה שנראה כמזימה ללכידת מתנגד בולט למשטרו של הרודן אלכסדר לוקשנקו. איש האופוזיציה שנעצר, רומן פרוטסביץ', שהה על טיסה שעברה לזמן קצר בלבד בשמי בלארוס בדרכה מיוון לליטא, אך דקות ספורות לפני הנחיתה השלטונות בבלארוס הורו למטוס לשנות בפתאומיות את דרכו ולנחות במינסק – לכאורה בגלל דיווח על פצצה. כשהמטוס נחת שם אף פצצה לא נמצאה בו, אבל מתנגד המשטר כן – והוא נעצר.
מנהיגים באיחוד האירופי אמרו כי הסטת המטוס ממסלולו היא בגדר "חטיפה" של ממש, וקוראים כעת לנקוט יד קשה במשטרו של לוקשנקו, שעליו כבר הוטלו סנקציות בעקבות דיכוי מחאת הענק שפרצה בבלארוס בשנה שעברה, בשל טענות לזיוף תוצאות הבחירות. פולין וגורמים נוספים אף קראו להימנע מעתה והלאה מטיסות מעל בלארוס.
איש האופוזיציה שנעצר, רומן פרוטסביץ' בן ה-26, חי בגלות בפולין והינו ממייסדי NEXTA – ערוץ טלגרם שמשמש ככלי תקשורת מרכזי של האופוזיציה בבלארוס. הערוץ סייע בארגון ההפגנות נגד לוקשנקו, שמכונה "הרודן האחרון באירופה" ושולט בארצו ביד ברזל כבר 26 שנה.
לפי NEXTA, פרוטסביץ' דיווח שהיה במעקב לפני שעלה על טיסה 4978 של חברת "ריינאייר" מאתונה לווילנה, בירת ליטא. בבלארוס אמרו שהמטוס ביצע נחיתת חירום בעקבות התרעה על פצצה במטוס, שהתקבלה כשהמטוס היה בשמי המדינה. Belta, סוכנות הידיעות הממלכתית של בלארוס, מסרה שהנשיא לוקשנקו הוא שהורה להנחית את המטוס במינסק ושמטוס קרב מסוג מיג-29 המריא כדי "ללוות" את מטוס הנוסעים בנחיתת החירום.
עדי ראייה שהיו במטוס דיווחו כי כבר ברגע שהטייס הודיע על נחיתת החירום במינסק פרוטסיץ' נעמד בבהלה, והחל לשלוף חפצים מכבודתו ולשים את חלקם בתיק של חברתו. אחד מעדי הראייה טען בפני סוכנות הידיעות רויטרס כי גם החברה נעצרה בהמשך על ידי השלטונות הבלארוסיים, אך מעבר לעדות הזו לא דווח לפי שעה על מעצרה של האישה.
נוסע אחר סיפר כי פרוטסביץ' נראה "מפוחד מאוד". הוא סיפר: "הסתכלתי לו ישר בעיניים, זה היה עצוב". נוסעת נוספת שדיברה עם סוכנות הידיעות AFP אמרה כי פרוטסביץ' "הסתובב בין האנשים ואמר שהוא עומד בפני עונש מוות".
שינוי המסלול הפתאומי:
כשהמטוס נחת החלו השלטונות במינסק לבצע בו בדיקות קפדניות בעקבות הדיווח לכאורה על פצצה. הבדיקות שבהן לקחו חלק גם כלבים ארכו שבע שעות שלמות. רק לאחר שכל הכבודה נבדקה ודבר חשוד לא נמצא, המטוס הורשה להמשיך בדרכו לווילנה – בלי פרוטסביץ' כמובן, שמופיע ברשימת המבוקשים של בלארוס בעקבות הפגנות הענק אשתקד.
בחברת ריינאייר אמרו כי הרשויות בבלארוס הן אלו שהורו למטוס לשנות את מסלולו למינסק, בעוד בבלארוס טענו כי לאחר שהודיעו לטייס על החשד לפצצה הוא זה שביקש לנחות שם. הטענה הזו נראית לא סבירה לאור העובדה שבשעה שהמטוס שינה את מסלולו הוא היה קרוב הרבה יותר לווילנה מאשר למינסק, כך שהיה הגיוני יותר שינחת כבר ביעדו המקורי.
ואכן, במערב ישנה הסכמה גורפת שמדובר במזימה של המשטר של לוקשנקו לעצור את איש האופוזיציה, וכי הדיווח על פצצה היה מפוברק לחלוטין. באיחוד האירופי קראו הבוקר לפתוח בחקירה בינלאומית של מה שכינו "נחיתה כפויה" ושר החוץ האירופי ג'וזפ בורל אמר כי בלארוס סיכנה במעשיה את 170 הנוסעים על המטוס. נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין הייתה חריפה הרבה יותר בהודעתה, וכינתה את מעשי בלארוס "חטיפה". היא קראה להטיל סנקציות על האחראים לכך, וציינה כי מנהיגי מדינות אירופה ידונו בכך בפגישתם היום בבריסל.
בבריטניה נשמעו הבוקר קולות גינוי חריפים גם כן. טום טוגנהט, יו"ר הוועדה לענייני חוץ בפרלמנט בלונדון, אמר כי במעשיה מינסק התנהגה כמו "שודדי אוויר" וקרא לממשלת בריטניה להגיב בחומרה. הוא הצטרף לקריאה שהשמיעה מוקדם יותר פולין, למנוע ממטוסי נוסעים לחלוף מעתה והלאה בשטחה האווירי של בלארוס, לאור הסכנה שלדבריו קיימת עבורם. בהמשך, בריאיון לרשת BBC, אמר טוגנהט כי ה"חטיפה" של המטוס היא מעשה הדומה לפעולת מלחמה: "זו הייתה טיסה בין שתי חברות נאט"ו ובין שתי חברות באיחוד האירופי. אם זו לא פעולת מלחמה, זו בהחלט פעולה שדומה לאחת כזו".
מדינות נוספות באירופה הביעו תרעומת בעקבות התקרית, וראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי האשים את לוקשנקו ב"טרור מדינתי". הוא הוסיף כי במפגש של ראשי מדינות אירופה היום הוא ידרוש להטיל סנקציות חדשות על בלארוס. באירלנד צייץ שר החוץ סיימון קובני: "אי-פעולה של האיחוד האירופי תיראה בעיני בלארוס כחולשה".
גם בארה"ב הצטרפו לגינויים. שגרירת ארה"ב בבלארוס, ג'ולי פישר, צייצה בטוויטר: "לזייף התרעה על פצצה ולשלוח מטוס קרב כדי לכפות על המטוס של ריינאייר לנחות במינסק במטרה לעצור עיתונאי בגלל אישומים פוליטיים – זה מעשה מסוכן ומתועב". מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, אמר כי מדובר ב"מעשה מזעזע" והוסיף כי ממשלו של הנשיא ג'ו ביידן בוחן כעת את צעדיו הבאים יחד עם שותפותיה של ארה"ב בעולם.
גם בארגון העולמי לתעופה אזרחית (ICAO) הגיבו הבוקר לאירוע, והביעו "דאגה רבה" ממה שאמרו כי נראה כמו נחיתה כפויה. בארגון מסרו כי ייתכן שבכך הפרו הרשויות בבלארוס את אמנת שיקגו, אמנה בינלאומית שנחתמה ב-1944 ומסדירה את כללי ההתנהגות במרחב האווירי, את הרישום של כלי טיס ואת כללי הבטיחות בתחום התעופה.
בעקבות הביקורת החריפה דחו היום השלטונות בבלארוס פעם נוספת את ההאשמות שלפיהן הם כפו על המטוס לנחות במינסק. סוכנות התעופה הבלארוסית טענה הבוקר כי פקחי הטיסה במינסק בסך הכול "ייעצו" לצוות המטוס לנחות שם ולא כפו עליו לעשות זאת – חרף העובדה שמטוס קרב נשלח ללוות אותו. במשרד החוץ במינסק מסרו במקביל כי יהיו מוכנים שמומחי תעופה יגיעו למדינה על מנת לבחון את התקרית ואת הנסיבות שהובילו אליה.
המחאה נגד לוקשנקו פרצה כאמור בעקבות אותן בחירות בשנה שעברה שבהן לפי האופוזיציה הוא הפסיד בפועל, אף שלפי התוצאות הרשמיות הוא זכה בניצחון גורף. באותן בחירות התמודדה נגדו סבטלנה טיחנובסקאיה, שעם פרוץ המחאה ברחה מהמדינה ושוהה כעת בליטא השכנה.
בשיחה עם רשת CNN האמריקנית הביעה טיחנובסקאיה דאגה לשלומו של עמיתה פטרוסביץ', לאור "האכזריות" של משטר לוקשנקו. היא חשפה כי היא עצמה טסה בטיסה דומה מאתונה לווילנה בשבוע שעבר. טיחנובסקאיה קראה לדמוקרטיות במערב להגביר את הלחץ והסנקציות שלהן כלפי לוקשנקו ואנשיו, ואמרה כי בתקופה האחרונה גבר הדיכוי בתוך בלארוס – בגלל שלדבריה עד עתה משטר לוקשנקו הצליח לחמוק כמעט ללא עונש על מעשיו.