הסכמי הנורמליזציה בין ישראל למרוקו נחתמו הערב (שלישי) בארמון המלך במעמד חברי המשלחת האמריקנית-ישראלית, שהמריאה הבוקר בטיסה ישירה של חברת אל על - הראשונה מישראל לבירה רבאט - בראשות ג'ארד קושנר, יועצו של נשיא ארצות הברית היוצא דונלד טראמפ. בכך הצטרפה מרוקו לאיחוד האמירויות, בחריין וסודן וכוננה יחסים דיפלומטיים עם ישראל.
היועץ לביטחון לאומי וראש המל"ל, מאיר בן שבת, דן עם מלך מרוקו מוחמד השישי ביחסים הנרקמים בין המדינות. מטעם בן שבת נמסר כי הוא הזמין את מלך מרוקו, בשם ראש הממשלה בנימין נתניהו, לבקר בישראל. המלך ציין כי פניו לבניית יחסים עמוקים, מלאים וארוכי טווח בין שתי המדינות.
כמו כן, חתמו נציגי שתי המדינות על מספר הסכמים בנושאים שונים: פטור מוויזות לנושאי דרכונים דיפלומטיים ודרכוני שירות, שיתוף פעולה בתחום המים, שיתוף פעולה בתחומי הפיננסים וההשקעות והסכם נוסף לשיתוף פעולה בתחום התעופה האזרחית וטיסות ישירות בין המדינות.
במסגרת ההסכם בתחום המים, שעליו חתם מנכ"ל משרד משאבי המים יחזקאל ליפשיץ עם מקבילו, הוחלט כי המדינות ישתפו פעולה במחקר משותף לקידום טכנולוגיות ושירותים חדשניים, ויחלקו ביניהן ידע. בין הנושאים שעליהם יעבדו בשיתוף: ניהול משק מים, ייעול השימוש במים, תכנון עירוני חכם ורגיש למים, טכנולוגיות התפלה, שימוש חוזר במים, ביטחון מים והשפעות שינויי אקלים על משק המים.
שר משאבי המים זאב אלקין בירך על כך: "הדבר יביא הזדמנויות עסקיות לאלפי ישראלים, ויתרום תרומה כלכלית משמעותית למשק המדינה".
"אני מבקש להודות לראש הממשלה בנימין נתניהו על הזכות שנפלה בחלקינו להימנות על המשלחת הישראלית שבידה הופקדה המשימה לפרוט את ההישג המדיני לצעדים מעשיים", אמר הערב בן שבת. "ליחסים עם מרוקו משמעות מיוחדת, מעבר להיבטים המדיניים והכלכליים. רבים מאזרחי ישראל, בני העדה המרוקנית ייחלו לרגע הזה. כמוני, רבים מבני הדור השני והשלישי של העולים ממרוקו, החיים בישראל, שומרים אמונים למורשת אבותינו וממשיכים אותה״.
שר החוץ המרוקני נאסר בוריטה הודיע בפגישה עם ראש המל"ל מאיר בן שבת ועם היועץ קושנר כי בעוד שבועיים ייפתחו המשרדים הדיפלומטיים בשתי המדינות. באופן יוצא דופן פתח מלך מרוקו מוחמד השישי את ארמונו לשיחות עם המשלחת הישראלית שהתקבלה בשטיח אדום - ושם נחתמו ההסכמים.
בן שבת בירך במרוקנית: "אחינו המרוקנים, שלום עליכם ואלוהים יוסיף לברכה שלכם. אנחנו ואתם שמחים, כולנו שמחים. הגענו לכאן בטיסה ישירה וזה ביקור היסטורי בכל מובן המתרגם חזון למציאות". הוא הוסיף כי "ראש הממשלה בנימין נתניהו מביע את הערכתו הגדולה למלך מוחמד השישי. היחסים החמים בין הארמון לבין היהודים מוכרים בכל העולם. הם יהיו גשר בין שתי ארצות ויסוד לשלום".
השר בוריטה אמר במעמד האירוע: "המלך קיבל את פניהם של בן שבת וקושנר, והם חתמו על שיתוף פעולה עם ישראל. ארצות הברית הכירה בריבונות מרוקו בסהרה המערבית שזה הדבר הכי חשוב לאזור. המלך חידש את עמדת המדינה שמתיישבת עם העמדה הפלסטינית ותומכת בשלום במזרח התיכון. היחסים הדיפלומטיים יתרמו לחיזוק השלום האזורי ולפתיחת אופקים חדשים". הוא ציין כי ארה"ב תפתח קונסוליה בסהרה המערבית.
קושנר אמר: "אנחנו פותחים את הדלת לעידן חדש של שיתופי פעולה. שתי המדינות הסכימו על חידוש מלא של היחסים הדיפלומטיים ופתיחת משרדים, הן יחתמו על מספר הסכמים ועוד הסכמים יגובשו. אני בטוח שמרוקו תתחרה באיחוד האמירויות על היעד הכי מבוקש לישראלים", הוסיף בחיוך.
עוד לפני ההמראה אמר קושנר שהוא מקווה כי "הטיסה למרוקו תיצור את אותו מומנטום בדומה לאיחוד האמירויות, היות שלשתי המדינות יש "היסטוריה ותרבות, והאנשים משתוקקים להכיר זה את זה. הייתי פה לפני כמה חודשים בטיסה הראשונה לאיחוד האמירויות אחרי פריצת הדרך ההיסטורית הזאת, ועכשיו אנחנו רואים טיסות, תיירות, אנשים עושים עסקים. השלום חם מאוד".
קושנר הזכיר כיצד במסע הראשון של טראמפ לסעודיה וישראל, לפני כארבע שנים, "הבית הלבן עבד קשה מאוד כדי לשכנע את הסעודים להתיר למטוס הנשיא לטוס מריאד לבן גוריון", לדבריו. "בראייה לאחור, מדהים לחשוב איך זה שבר מחסומים ותרם לשלום. המצב שבו יהודים ומוסלמים חיים בנפרד הוא לא טבעי, במשך מאות שנים הם חיו ביחד, מה שאנחנו רואים הוא בעצם החייאה של הנורמה הזאת", אמר קושנר.
עוגיות מרוקניות, מסכות ממותגות וברכות בערבית
בנמל התעופה בו גוריון הוצבו דגלי ישראל, מרוקו וארצות הברית, ברקע התנגנו שירים מרוקניים, ועל מטוס חברת אל על הודבק הסמל 'חמסה'. מספר הטיסה הוא LY555. בחברת התעופה התאמצו לספק לנוסעים חוויה מרוקנית חגיגית: הוכנו מסכות ממותגות עם דגלי מרוקו, ישראל וארצות הברית, עם המילה 'שלום' בערבית, עברית ואנגלית. גם האוכל שהוגש היה בסימן מרוקני.
היועץ לביטחון לאומי מאיר בן שבת בירך בשפה העברית, אולם דבריו לא תורגמו לאנגלית. "אני נרגש לעמוד בראש המשלחת הישראלית ומודה על הזכות שנפלה בזכותי", אמר בן שבת - בן להורים ילידי מרוקו. "ההיסטוריה נכתבת לנגד עינינו. אנחנו רואים בהתגשמות נבואתו של הנביא ישעיה - שלום שלום לרחוק ולקרוב".
בן שבת לא היה היחיד - במשלחת הישראלית היו עוד כמה פקידים שהוריהם עלו ממרוקו, כמו היועץ המשפטי של משרד החוץ טל בקר, שעליו הוטל לנסח את הסכמי הנורמליזציה בין המדינות.
פתיחת משרדי קישור: "לשפץ ולהתחיל לעבוד"
נושא נוסף שבו דנים חברי המשלחת הוא פתיחת משרדי הקישור הדיפלומטי שנסגרו בשנת 2000. מתברר שמרוקו ממשיכה להחזיק בנכס בתל-אביב וישראל ממשיכה להחזיק בנכס ברבאט, ולכן כל שיידרש הוא לשפץ אותם - ולהתחיל לעבוד. עם זאת, הנכס הישראלי התיישן מאוד אחרי 20 שנים שבהן עמד ריק, כך שייתכן ויאלצו למצוא נכס חדש.
שתי המדינות דנות גם על הסכם אשרות. פטור מוויזה לתיירים ישראלים בדומה לאיחוד האמירויות אינו צפוי, אך מסתמן מהלך שיכלול ויזה אלקטרונית מהירה ופשוטה. יש לציין כי המרוקנים מעוניינים מאוד בהגעתם של תיירים ישראלים לאחר משבר הקורונה, כמו גם חברות התעופה הישראליות. בהקשר זה, בביקור דנו על הסכם תעופה שיאפשר טיסות ישירות של חברות ישראליות למרוקו.
צוות השלום של טראמפ שהיה על הטיסה ההיסטורית ממשיך לעבוד במרץ על עוד הסכמים. אף שיש להם רק עוד 29 יום בתפקיד עד מועד ההשבעה של הנשיא הנבחר ג'ו ביידן, ב-20 בינואר 2021, הם מקווים שאפשר יהיה להגיע להסכם עם עוד מדינה ערבית או מוסלמית אחת.
הם מאמינים שההסכם עם מרוקו חזק ויציב, ויימשך גם תחת ממשל ביידן. לדעתם אין מקום לחשוש כי הנשיא הנבחר יבטל את ההכרה האמריקנית בריבונות מרוקו על סהרה המערבית, מה שיגרום להקפאת הנורמליזציה עם ישראל.
למה המרוקנים לא הסכימו מיד לפתיחת שגרירויות וביקשו להתחיל במשרדי קישור, שהם רמה אחת נמוכה יותר? ההסבר האמריקני לכך הוא שהדברים לוקחים זמן. כשם שלקח זמן להסדיר את הטיסה הישירה הראשונה מרגע ששתי המדינות הצהירו על חידוש היחסים, בסופו של דבר - שגרירויות יקומו.
בינתיים, האמריקנים עמלים על הסכם השלום בין ישראל לסודן ובוחנים אפשרות לזמן את נתניהו ומנהיג סודן לטקס חתימה בבית הלבן – עוד לפני סיום ממשל טראמפ. לא בטוח אם יספיקו, אך הם לא מפסיקים לנסות. הם מאמינים שהתהליך שנוצר מהסכמי אברהם יימשך גם בתקופת ביידן, שאי אפשר יהיה להחזיר את הגלגל אחורנית.
זמן קצר לאחר החתימה על ההסכמים בתוניסיה מסרו כי הם אינם מתכוונים לנרמל את היחסים עם ישראל: "עמדתנו לא תושפע מהשינויים הבינלאומיים".
דניאל סלאמה השתתף בהכנת הכתבה