סין ציינה לפנות בוקר (יום ה') 100 שנה לייסוד המפלגה הקומוניסטית השולטת בה, והנשיא הסיני שי ג'ינפינג ניצל את המעמד כדי להבטיח "לאחד", כלשונו, את סין באופן מלא עם טייוואן, ו"לרסק" כל ניסיון של טייוואן לזכות בעצמאות רשמית ובהכרה בינלאומית כמדינה עצמאית. הצהרותיו של הנשיא שי גררו מיד מחאה חריפה מטייוואן, וזו תיארה את המפלגה הקומוניסטית הסינית כדיקטטורה.
סין, הרואה בטייוואן, שהיא ישות דמוקרטית, חלק בלתי נפרד משטחה, הגבירה בשנים האחרונות, תחת כהונתו של שי, את תביעות הבעלות שלה על טייוואן, והיא נוהגת כדבר שבשגרה לשגר מטוסי קרב ומפציצים לגיחות בסמוך לאי.
טייוואן, נזכיר, הוא האי שאליו נמלטה ממשלת "הרפובליקה של סין" אחרי שנחלה תבוסה ב-1949 במלחמת האזרחים מול המפלגה הקומוניסטית של מאו דזה-דונג. רוב תושבי טייוואן מביעים מאז התנגדות לחיים תחת שלטון המפלגה הקומוניסטית של סין. ממשלת טייוואן מדגישה כי רק לתושבי האי יש הזכות לקבוע את עתידם, והיא דוחה בתוקף את הלחצים שמפעיל עליה המשטר בבייג'ינג. סין מצדה רואה בנשיאת טייוואן צאי אינג-וון נשיאה בדלנית התומכת בעצמאות.
"פתרון בעיית טייוואן ואיחוד מלא של המולדת הם משימותיה ההיסטוריות הקבועות של המפלגה הקומוניסטית הסינית ושאיפתו של כלל העם הסיני", אמר שי בנאום לרגל 100 שנה להיווסדה של המפלגה. "כל בני סין ובנותיה, משני צדיו של מצר טייוואן, חייבים לפעול יחד, להתקדם מתוך סולידריות, ולרסק בנחישות כל מזימה של 'עצמאות לטיוואן'".
הממשלה בטייוואן, מצדה, מיהרה להשיב לא רק שהמפלגה הקומוניסטית היא גוף דיקטטורי, אלא גם שתושבי טייוואן דחו את רעיון "סין האחת", שלפיו האי הוא חלק מסין. לדברי טייוואן, בייג'ינג חייבת לזנוח את דרך ההפחדות הצבאיות שהיא נוקטת נגד טייוואן ובמקום זאת לנהל איתה שיח שוויוני.
המשטר הקומוניסטי בסין מעולם לא זנח רשמית את האפשרות שבייג'ינג תשתלט על טייוואן בכוח הזרוע, אבל בנאומו הלילה קרא שי לנהל תהליך של "איחוד בדרכי שלום". כך או כך הוא הוסיף כי אל לאיש לזלזל בנחישותה, ברצונה וביכולתה האיתנה של סין "להגן על הריבונות הלאומית והשלמות הטריטוריאלית שלה".
70 אלף איש בכיכר
את נאומו הלילה, שנמשך כשעה, נשא שי ג'ינפינג מכיכר טיאננמן בבייג'ינג, אותה כיכר שבה התחוללה ב-1988 מחאת ענק למען הדמוקרטיה, מחאה שלפי דיווחים בין מאות לאלפים נהרגו בה על-ידי המשטר הסיני. את נאומו ניצל הנשיא הסיני כדי לשגר איומים גם למערב: הוא הזהיר כי כוחות זרים שיטרידו את ארצו – "ראשם יספוג מהלומה". הוא שיבח את "העולם החדש", כלשונו, שיצרו הסינים. "העם הסיני טוב לא רק בהרס העולם הישן – הוא גם יצר עולם חדש", אמר שי, הנחשב למנהיג החזק ביותר שידעה סין הקומוניסטית מאז מייסדה מאו דזה דונג. "רק הסוציאליזם יכול לשמור על סין".
שי והמפלגה הקומוניסטית, שבשנים האחרונות מגדילה ארצם את כוחה המדיני, הכלכלי והצבאי, ונעשית למעצמה של ממש, מתמודדים עם ביקורת בינלאומית חריפה, בעיקר מצד המערב, על שורה של עניינים, בהם חיסול הדמוקרטיה בהונג קונג ומחנות העבודה שבהם כלואים בני מיעוטים בחבל שינג'יאנג. סין מתמודדת גם עם קשיים דמוגרפיים המסכנים את עתיד הצמיחה הכלכלית שלה, ובניסיון להפחית את הנזק היא מסירה עוד ועוד הגבלות ילודה שהטילה בעשורים האחרונים על אזרחיה.
בנאומו הלילה אמר שי כי הסינים לעולם לא יאפשרו לשום כוח זר להטריד, לדכא או להשפיט אותם. "כל מי שיעז לעשות זאת – ראשו יוטח בחומת הברזל הגדולה שיצרו יותר מ-1.4 מיליארד תושבי סין", הצהיר נשיא סין. הוא זכה לתשואות מהקהל – יותר מ-70 אלף איש שהוזמנו במיוחד לחגיגה בכיכר. בשעות שלאחר מכן הפכה ההצהרה של שי לנושא חם ברשת החברתית "ווייבו", המקבילה הסינית לטוויטר.
בשנותיה הראשונות גייסה המפלגה הקומוניסטית הסינית איכרים ופועלים, אבל במרוצת השנים היא החלה לאמץ לחיקה גם יזמים ופעילים בתחומים שאינם מזוהים עם קומוניזם מובהק, וזאת במסגרת התוכנית שלה לקדם "סוציאליזם עם מאפיינים סיניים" תוך שמירה על מודל אוטוריטרי-לניניסטי. בשנת 2020 קלטה המפלגה עוד 2.43 מיליון חברים – הגידול החד ביותר מאז עלייתו של שי לשלטון ב-2013. כעת מונה המפלגה 95.15 מיליון חברים.
במהלך החגיגה הלילה צילם מורה בן 60 – שמסר רק את שם משפחתו, וואנג – תמונות של מטוסי קרב החגים מעל פארק בבייג'ינג, וסיפר כי הוא רוחש הערצה למפלגה הקומוניסטית. "בין שזה מאו או המנהיגים הנוכחיים, לא קל להם. אם היית מביא לכאן מנהיגים זרים ומראה להם איך לנהל 1.4 מיליארד בני אדם ולוודא שלכולם יש מזון לאכול וחיים טובים – זה באמת לא קל".