צ'יליאנים יצאו הלילה לחגוג בכיכרות ברחבי המדינה, בעקבות משאל עם שבו הוחלט לבטל את החוקה שנקבעה בימי הרודן אוגוסטו פינושה. קרוב ל-80% מהמצביעים במשאל העם קבעו שיש לזנוח את החוקה שקיימת מעידן הדיקטטורה הצבאית, ולנסח חוקה חדשה בוועדה מיוחדת שתורכב מאזרחים בלבד – ללא פוליטיקאים.
עשרות אלפים נהרו לכיכר פלזה איטליה בסנטיאגו, שבה התקיימו בשנה שעברה הפגנות ענק נגד השלטון. באותן הפגנות דרשו ההמונים לנסח חוקה חדשה. ההצבעה הייתה אמורה להיערך באפריל, אך נדחתה בעקבות מגפת הקורונה. הקהל שחגג הלילה את הניצחון במשאל העם הדליק זיקוקים, נופף בדגלים ופצח בשירה. מגדל שסמוך לכיכר הואר בכיתוב "לידה מחדש".
החוקה הנוכחית בצ'ילה נוסחה על ידי המשטר הצבאי של הרודן פינושה, והוצגה למצביעים בתקופה של צנזורה קשה ודיקטטורה שאסרה על פעילות של מפלגות. היא אושרה ב-1980 ברוב של 66% מול 33%, אך מתנגדי המשטר טענו שצ'יליאנים רבים חששו שהמשטר יתנכל להם אם יצביעו נגד.
אותה חוקה דגלה בעקרונות השוק החופשי, שהביאו פריחה כלכלית שנמשכה גם אחרי חזרת הדמוקרטיה בשנת 1990. צ'יליאנים רבים לא נהנו מאותה פריחה כלכלית. לקראת משאל העם אזרחים רבים הביעו תקווה שחוקה חדשה תמתן את האתוס הקפיטליסטי, ותעגן בחוק הבטחות לשוויון זכויות בבריאות, בפנסיה ובחינוך.
"הניצחון שייך לעם, בזכות המאמצים של כולם אנחנו חוגגים עכשיו", אמר דניאל, בן 37 שיצא לחגוג ברחובות סנטיאגו. "מה שעושה אותי הכי שמח זה ההשתתפות של הצעירים, אנשים צעירים שרוצים לעשות שינוי". קרוב ל-7.5 מיליון צ'יליאנים (מתוך 14.97 מיליון בעלי זכות הצבעה) יצאו להצביע במשאל העם על שאלת החוקה החדשה.
נשיא צ'ילה סבסטיאן פיניירה אמר שאם לפני המשאל המדינה הייתה מפולגת סביב שאלת החוקה החדשה, הרי שכעת זה הזמן להתאחד מאחורי חוקה שתספק "בית לכולם". כתוצאה ממחאת הענק בשנה שעברה התמיכה בפיניירה, מנהיג מרכז-ימין, ירדה לשפל.
בדבריו פנה הנשיא גם למי שהצביעו בעד החוקה הנוכחית – שלה הם מייחסים את הפיכתה של צ'ילה לאחד מסיפורי ההצלחה הכלכליים של אמריקה הלטינית. לדברי הנשיא כל טיוטה חדשה חייבת לשלב "את מורשת הדורות הקודמים, רצון הדור הנוכחי והתקוות של הדורות הבאים". הוא התייחס לחשש שהחוקה החדשה לא תעמוד בציפיות הגבוהות של הציבור, ואמר: "משאל העם הוא לא הסוף, הוא ההתחלה של דרך שאנחנו חייבים לעבור בדרך לחוקה חדשה".
בזמן ספירת הקולות בשידור חי בטלוויזיה פרצו חגיגות ספונטניות ברחובות ובכיכרות ברחבי צ'ילה. נהגים צפרו במכוניות, וחלקם אף עלו על הגגות. תושבים יצאו מהבתים והיכו בסירים ומחבתות. לצד דגל צ'ילה הונף ברחובות גם הדגל של בני המפוצ'ה הילידיים, שדורשים שהחוקה החדשה תכיר בהם ובזכויותיהם.
כ-80% מהמצביעים במשאל העם מעוניינים שהחוקה החדשה תנוסח על ידי ועדה מיוחדת שתורכב מאזרחים בלבד, עם מספר זהה של נשים וגברים. הצ'יליאנים התנגדו להצעה שהוועדה תורכב מאזרחים ומפוליטיקאים - מה שמדגיש את חוסר האמון של הצ'יליאנים במערכת הפוליטית. 155 חברי הוועדה ייבחרו עד אפריל 2021. אחרי הקמת הוועדה יהיו לחברים שנה לנסח חוקה חדשה. הסעיפים דורשים אישור של שני שלישים מהחברים.
ב-2022 תתקיים הצבעה נוספת בצ'ילה, שבה יכריעו האזרחים אם לאמץ את החוקה החדשה או להחזיר את החוקה הקודמת. בין הנושאים שצפויים להיות על סדר היום בישיבות על ניסוח החוקה החדשה: ההכרה בבני המפוצ'ה, סמכויות מו"מ קיבוצי, זכויות בנושא מים וקרקעות והפרטת מערכות שמספקות שירותי בריאות, פנסיות וחינוך.