באיראן כלי התקשורת המזוהים עם המחנה השמרני חוגגים היום (א') את ניצחונו של הפוליטיקאי הניצי איברהים ראיסי לנשיא בבחירות שנערכו בסוף השבוע. "שחר של עידן חדש", נכתב בעמוד השער של העיתון השמרני "ריסלאת". במחנה הרפורמיסטי, שמוצא עצמו חבול ומדוכא מאי-פעם, עורכים מנגד חשבון נפש.
ראיסי, ראש מערכת המשפט האיראנית, זכה בבחירות ביום שישי ב-62% מהקולות, בעוד שלושת היריבים האחרונים שנותרו מולו במרוץ – שני שמרנים ומתון אחד – זכו כל אחד לכל היותר בכמה אחוזים בודדים. ראיסי סומן כבר לפני שבועות כמנצח הוודאי, אחרי שהמשטר פסל מאות מועמדים אחרים, בהם כמה מועמדים שהיו עשויים לרשום הצלחה נאה ולהפחית את סיכוייו לנצח. במערב יש החושדים כי המנהיג העליון בן ה-82 עלי חמינאי, בעל המילה האחרונה באיראן, סימן את ראיסי כמועמד המוביל לרשת אותו אחרי שילך לעולמו.
ב"ריסלאת" בירכו הבוקר על החלפת ממשלתו של הנשיא בשמונה השנים האחרונות, איש המחנה המתון-יחסית חסן רוחאני. לדברי העיתון השנים האלה התאפיינו במאבקים פוליטיים מרים וב"אתגרים חסרי טעם מבפנים ומבחוץ".
העיתון "ג'ומהוריה איסלאמי", המזוהה עם המחנה המתון, הדגיש מנגד את העובדה שכעת ביצרו השמרנים את אחיזתם בכל מוסדות השלטון של איראן, בכלל זה הפרלמנט, בתי המשפט, מועצת שומרי החוקה והכוחות המזוינים. בנימה אירונית-משהו נכתב במאמר המערכת של העיתון: "אנחנו, העם של איראן, היינו חייבים למחנה השמרני ממשלה הומוגנית, והעם קיים את חובתו".
החיוך של ראיסי: "בחירות ללא מפסידים"
על בחירתו של ראיסי מעיב מבחינת המשטר השפל ההיסטורי בשיעור ההצבעה – רק 48.8% מבעלי זכות הבחירה הטריחו את עצמם לקלפיות. לשם השוואה, בכל שלוש מערכות הבחירות הקודמות לנשיאות עמד שיעור ההצבעה באיראן על יותר מ-70%. כעת, בצל התחושה שהמשטר הבטיח מראש את ניצחון ראיסי ובצל המצב הכלכלי הקשה והייאוש של איראנים רבים, המונים הדירו את רגליהם מהקלפיות.
העיתון "קייהאן", שהקפיד לאורך השנים למתוח ביקורת חריפה על הנשיא המתון-יחסית רוחאני, התעקש היום כי שיעור ההצבעה היה דווקא "כביר" בהתחשב בקשיים הכלכליים שאיתם מתמודדת איראן וב"תעמולה של האויב" – ביטוי שבו כוונת העיתון לקריאות של ארגוני אופוזיציה גולים להחרים את הבחירות.
בעמוד השער של העיתון השמרני-למדי "ג'וואן" פורסמה תמונה ענקית של ראיסי מחייך, והעיתון הכתיר את ההצבעה כ"בחירות ללא מפסידים". את שיעור ההצבעה הוא כינה "הגיוני ומתקבל על הדעת בהתחשב באי-שביעות הרצון מהמצב הכלכלי ובמגפת הקורונה". הנגיף, נזכיר, פגע באיראן קשה יותר מבכל מדינה אחרת במזרח התיכון.
קריאה למנהיגי הרפורמיסטים: "תחזרו אל העם"
העיתון הרפורמיסטי "ארמאן א-מלי" קרא הבוקר לראיסי "לבנות אמון" בקרב "70 האחוזים מהציבור שהצביעו נגדו, שנמנעו או ששלשלו במתכוון פתקים פסולים". העיתון קרא לו לתת עדיפות עליונה למדיניות החוץ ולהשקיע מאמצים מיוחדים בהסרת הסנקציות האמריקניות, החונקות את כלכלת איראן.
בעיתון הרפורמיסטי "שרק" הקדישו היום תשומת לב מיוחדת להישגיו העלובים של המועמד היחיד מהמחנה הרפורמיסטי שנותר במרוץ, נגיד הבנק המרכזי של איראן לשעבר עבד אל-נאסר המתי, שקיבל רק 8.4% מהקולות. בעיתון האשימו את מנהיגי הרפורמיסטים – מחנה התומך ברפורמות חברתיות ובקשרים קרובים יותר עם המערב – כי הזניחו את בסיס המצביעים שלהם. העיתון קרא להם "לחזור אל העם".
ההישג הגדול ביותר של רוחאני במהלך שמונה שנותיו בתפקיד, לפחות בעיני תומכיו, היה הסכם הגרעין שעליו חתמה איראן ב-2015 עם המעצמות. במסגרת ההסכם ההוא נאותה איראן לצמצם משמעותית את תוכנית הגרעין שלה, ובתמורה זכתה להקלה גדולה בסנקציות. ההסכם הזה החל לקרוס ב-2018 אחרי שארה"ב בהנהגת דונלד טראמפ פרשה ממנו בטענה שמדובר בהסכם גרוע שמאפשר לאיראן להשתקם כלכלית במקביל להמשך פעולות הטרור שלה בעולם. בשנה האחרונה מתירה גם טהרן עוד ועוד מההתחייבויות שלה כלפיו, וכעת מתנהל בווינה משא ומתן בין איראן לארה"ב של ממשל ג'ו ביידן על חזרה להסכם.
היום ייפתח בבירה האוסטרית סבב נוסף במשא ומתן, והוא יהיה הראשון מאז הבחירה בראיסי לנשיא. הסבב ייערך בהשתתפות דיפלומטים בכירים מסין, גרמניה, צרפת, רוסיה ובריטניה. הנציג הבכיר של הרוסים בשיחות, מיכאיל אוליאנוב, אמר אתמול שסיכום על חזרה להסכם הגרעין הוא דבר בר השגה, אך הוסיף שטרם הושגו הסכמות סופיות. אף שבמערב מדגישים כי הזמן אינו משחק לטובת אף אחד מהצדדים, ראש סוכנות הגרעין הבינלאומית העריך בשבוע שעבר כי חזרה להסכם לא תיעשה לפני הקמת ממשלה חדשה באיראן – הקמה שתיעשה רק באמצע אוגוסט.