מפגינים הציבו אמש (שישי) פסל בשם "גיבור ישראל" בכיכר פריז בירושלים, מוקד ההפגנות הראשי נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בחודשים האחרונים, ובו נראית דמותו של המפגין שצולם בשיא המחאה כשהוא מחזיק דגל ישראל בזמן שזרם מים אדיר מתותח מים של המשטרה פוגע בו. הפסל עשוי ברונזה במשקל 6 טונות ומתנשא לגובה של 5.5 מטרים.
בשעת לילה מאוחרת הגיעו שוטרים למקום כדי לפנות את הפסל בעזרת מנוף. האמן שיצר אותו, איתי זלאיט, קשר עצמו לפסל בניסיון למנוע זאת - אך פונה בכוח על ידי השוטרים. הוא עוכב ובהמשך שוחרר.
הפסל הוסר גם הוא, אך במשטרה ובעירייה הייתה מחלוקת באשר לגורם שעמד מאחורי הפינוי. במשטרה אמרו כי העירייה היא זו שפינתה את הפסל, בעוד גורמים בעירייה טענו שהייתה זו המשטרה. לדברי הגורמים בעירייה, הפסל הוצב ללא אישור והיווה סכנה בטיחותית. הם אמרו כי המשטרה פינתה אותו בדחיפות, באמצעות חברה ייעודית.
כשעתיים לפני פינוי הפסל, בסביבות השעה 01:00, הופיעו במקום כמה תומכים של נתניהו שקראו קריאות נגד המפגינים והתעמתו איתם. לבסוף התפנו משם, בעקבות הודעה על פינוי הפסל.
הפסל מבוסס על תמונתו המפורסמת של המפגין נמרוד גרוס שצולמה באחת מהפגנות ליל שבת בחודש יולי האחרון - ונוצר בהשראתו של פסל "השור המסתער" שהוצב בחשאי בשנת 1989 מול בורסת ניו יורק. כעת מנסה יוצר הפסל, זלאיט, לגייס כספים להמשך פעילותו באמצעות מימון המונים.
זלאיט, אשר משתתף במחאות באופן קבוע, יצר בעבר מספר מיצגים מפורסמים שעוררו סערה - בהם הפסל "קינג ביבי" שהציב בדצמבר 2016 בכיכר רבין, פסל מוזהב בדמותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו שהתנשא לגובה 4.5 מטרים. ב-נובמבר 2018 הציב זלאיט את המיצג "בלב האומה", פסל בדמות שרת התרבות והספורט דאז מירי רגב, ומולו מראה גדולה ולבנה.
הפסל האחרון של זלאיט הוצב ב-29 ביולי 2020 במסגרת המחאה נגד ראש הממשלה בכיכר רבין כחלק ממיצג "הסעודה האחרונה", שכלל פסל של נתניהו לצד שולחן ועליו מונחים שמפניות, בקבוקי יין, מאכלים שונים ועוגה בצורת דגל ישראל שבה הוא אוחז.
זלאיט סיפר ל-ynet כי יצר את הפסל "כהומאז' למחאה, למפגינים ולכל מי שמממש את הזכות הדמוקרטית שלו ויוצא כבר חודשים מהבית להילחם נגד השחיתות. אני רואה את האנשים האלה כגיבורים, לא פחות מכל גיבורי ישראל לדורותיהם. בעיניי מי שמגן על הבית ואכפת לו מהדמוקרטיה הוא גיבור ישראל, והפסל הגיע במחווה למפגינים אל מול הקריאות הקשות וכינויי הגנאי שהודבקו להם כמפיצי מחלות וחייזרים".
התמונה שבה הופיע גרוס ועליה מבוסס הפסל צולמה על ידי זוכה פרס פוליצר עודד בלילטי מסוכנות איי-פי, והופצה ברחבי העולם. תמונה נוספת של גרוס צולמה על ידי הצלם עמאר עוואד מסוכנות רויטרס. גרוס (34), תושב גבעת אולגה שגדל במושב עולש שבעמק חפר, סיפר אז שלא עבד מאז חודש מרץ. "המצב גרם לי לצאת להפגנה", אמר. "גם לפני הקורונה היו דברים שנראו לי לא בסדר, אבל המגפה רק חידדה אותם. הנהגת המדינה לא מובילה אותנו למקום טוב".
בעברו שירת כלוחם וחובש בסיירת צנחנים וכיום הוא מלמד מדעים ומדריך טיולים. בנוסף, בשנתיים האחרונות הוא עוסק בצילום. "ראיתי כבר שדה קרב בחיי", סיפר, "רציתי להפיץ מסר שאנחנו לא במלחמת אחים".
מוקדם יותר אתמול, עשרות בני אדם הפגינו נגד נתניהו סמוך לביתו בקיסריה. המפגינים הניפו שלטים שבהם נכתב "לך", "לא מאמינים למנהיג נאשם בפלילים" ו-"נפלתם על הדור הלא נכון".
רענן בן צור השתתף בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 23:07, 04.12.20