נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נקט היום צעד היסטורי, כשהצהיר שארה"ב מכירה בהרג הארמנים על ידי האימפריה העותמנית במלחמת העולם הראשונה כרצח עם. לקראת ההצהרה טורקיה הזהירה את ארה"ב, ואמרה שתגיב בחריפות. לאחר פרסום ההצהרה אנקרה מסרה שהיא מתנגדת לחלוטין לדברים. שר החוץ הטורקי, מבלוט צ'בושולו, אמר בתגובתו: "אף אחד לא ילמד אותנו על ההיסטוריה שלנו. אופורטוניזם פוליטי זו הבגידה הגדולה ביותר בשלום ובצדק. אנחנו דוחים לחלוטין את ההצהרה הזאת, שמבוססת אך ורק על פופוליזם".
נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, הביע הערב תסכול מ"פוליטיזציה" בדיון על הרג הארמנים. ארדואן טען שמי שצריכים לדון באירועים הם היסטוריונים – ולא "צד שלישי" שמנצל את הוויכוח למטרות פוליטיות ומנסה להתערב בענייניה של טורקיה. בתוך כך, שר החוץ הטורקי זימן את השגריר האמריקני במדינה לשיחה בנושא.
לקראת הצהרת ביידן שני המנהיגים שוחחו, לראשונה מאז כניסתו לבית הלבן. גורם אמריקני אמר לרויטרס שהשיחה בין הנשיאים הייתה "ישירה ומקצועית מאוד".
הארמנים ברחבי העולם מציינים היום, ה-24 באפריל, את יום הזיכרון להרג בני עמם על ידי הטורקים העותמנים. מדי שנה נשיאי ארה"ב מפרסמים הודעה רשמית בעניין. ביידן בחר היום להשתמש במילה "ג'נוסייד" לתיאור האירועים – למרות החשש לפגיעה ביחסים בין ארה"ב לטורקיה, שתי חברות בברית נאט"ו. ביידן מסר הערב בהצהרתו: "אנחנו לא עושים את זה כדי להטיל אשמה, אלא כדי לוודא שמה שקרה לא יקרה שוב".
"העם האמריקני מכבד את כל הארמנים שנרצחו ברצח העם שהחל היום, לפני 106 שנה", אמר ביידן. "במשך עשרות שנים מהגרים ארמנים העשירו את ארה"ב באינספור דרכים, אך הם מעולם לא שכחו את ההיסטוריה הטרגית. אנחנו מכבדים את הסיפור שלהם. אנחנו רואים את הכאב שלהם. אנחנו מאשררים את ההיסטוריה שלהם", נכתב בהצהרת ביידן.
כמיליון וחצי גברים, נשים וילדים ארמנים נהרגו בידי הטורקים בשנותיה האחרונות של האימפריה העותמנית, בין השאר בצעדות מוות אכזריות. ממשלת טורקיה טענה לאורך השנים כי מספר המתים נופח וכי בפועל הוא נמוך יותר, ולדבריה הארמנים לא נהרגו כתוצאה ממבצע שיטתי שנועד להשמידם – ולפיכך כינוי המעשים "רצח עם" חוטא לאמת.
טורקיה מאיימת בסנקציות על כל מדינה שתעז להכיר במעשים כרצח עם, וכתוצאה מכך מדינות רבות אכן נמנעו במשך עשורים מהכרה שכזו. עם זאת, בשנים האחרונות הצטרפו עוד ועוד פרלמנטים ונשיאים בעולם לרשימת המכירים ברצח הארמנים כג'נוסייד, ובשנת 2019 אישר גם הסנאט האמריקני החלטה – אם כי לא-מחייבת – המכירה במעשים כרצח עם. הצעד ההוא עורר את חמתה של טורקיה.
בשנה שעברה, כשעדיין היה רק מועמד לנשיאות, הצהיר ביידן כי אם ייבחר לנשיא – הוא יתמוך ביוזמה להכיר בהרג הארמנים כרצח עם. "היום אנו זוכרים את הזוועות שאיתן התמודד העם הארמני", אמר אז ביידן. "אם אבּחר, אני מבטיח לתמוך בהחלטה שתכיר ברצח העם הארמני ושתקבע שזכויות אדם אוניברסליות יזכו לעדיפות עליונה". 100 חברים בקונגרס האמריקני שלחו השבוע לביידן מכתב שבו קראו לו לממש את הבטחת הבחירות שלו ו"לתקן את הטעויות שנעשו במשך עשרות שנים". "השתיקה המבישה של ממשלת ארה"ב בנוגע לרצח העם הארמני, שהוא עובדה היסטורית, נמשכה זמן רב מדי, והיא חייבת להיפסק", כתבו המחוקקים. "אנו מפצירים בכך לממש את התחייבויותיך ולומר את האמת".