עכשיו זה רשמי: נפתלי בנט הוא ראש הממשלה, בנימין נתניהו הוא יו"ר האופוזיציה. חברי הכנסת אישרו הערב (יום א') את כינונה של ממשלת הרוטציה בראשותם של יו"ר ימינה ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד, ממשלה ששמה סוף ל-12 שנות שלטונו הרצופות של נתניהו.
הממשלה החדשה עברה על חודו של קול: 60 ח"כים תמכו בה מול 59 שהתנגדו. הקואליציה השברירית המורכבת משמונה סיעות - מימין ומשמאל - אמורה הייתה למנות 61 חברי כנסת, אך איבדה הערב קול אחד כאשר סעיד אלחרומי מרע"מ בראשות מנסור עבאס נמנע, אחרי האיום שלו הבוקר להתנגד לממשלה - בצל סוגיית הריסת הבתים בנגב.
בתום ההצבעה נשמעו צהלות שמחה בכנסת וח"כים רבים לחצו ידיים לבנט. גם נתניהו לחץ לו יד, ובהמשך התחלף עם לפיד בכיסא יו"ר האופוזיציה. בהמשך מסרה לשכת נתניהו כי מחר בצהריים הוא יערוך פגישת חפיפה עם בנט, אולם לא יתקיים טקס חילופים כפי שערך אהוד אולמרט לנתניהו ב-2009.
לא רק בכנסת נשמעו צהלות שמחה, ואלפים התכנסו לחגיגות בכיכר רבין בתל אביב וגם מול מעון ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מיהר לברך הערב את בנט ואת ממשלתו החדשה. "אני מצפה לעבוד עם ראש הממשלה בנט על חיזוק כל ההיבטים ביחסים הקרובים והמתמידים בין שתי האומות שלנו. לישראל אין חברה טובה יותר מארה"ב", מסר ביידן. בנט הודה לביידן על ברכתו, ומסר: "אני מצפה לעבוד איתך ביחד כדי לחזק את הקשרים בין שתי מדינותינו".
ראש הממשלה החדש בנט עלה לדוכן הנואמים בכנסת דקות ספורות לאחר אישור ממשלתו, והצהיר אמונים: "אני, נפתלי בנט, בן ג'ים ז"ל ומירנה תיבדל לחיים, מתחייב כראש הממשלה וכראש הממשלה החליפי לעתיד לשמור אמונים למדינת ישראל ולחוקיה, למלא באמונה את תפקידי כראש הממשלה וכראש הממשלה החליפי ולקיים את החלטות הכנסת". אחריו נשבע אמונים ראש הממשלה החליפי יאיר לפיד ושאר 25 חברי הממשלה, בהם גם חברי מרצ, שבמשך 20 שנה היו באופוזיציה. נתניהו יצא מהמליאה בשלב הצהרות האמונים.
במהלך ההצבעה על כינון הממשלה כמה מחברי כנסת מהרשימה המשותפת ובהם אחמד טיבי נשארו לזמן מה מחוץ למליאה, אולי כ"רשת ביטחון" עבור הממשלה החדשה, אך בסופו של דבר נכנסו פנימה והצביעו נגד הקמתה - כשהם יודעים כבר שההתנגדות הזו לא תפיל אותה. ח"כ ניר אורבך מימינה שגם התבלט הצביע בעד כפי שכבר הכריז לפני ימים אחדים. גם ח"כ אלי אבידר מישראל ביתנו שהודיע על מרד בראש מפלגתו אביגדור ליברמן הצביע בעד, כצפוי.
להשבעה קדמה הערב ההצבעה על יו"ר הכנסת החדש, שבמהלכה גבר כצפוי ח"כ מיקי לוי מיש עתיד על חבר הכנסת יעקב מרגי מש"ס. לוי נבחר ברוב של 67 ח"כים. בהצבעה לא השתתף ח"כ עמיחי שיקלי מימינה, שמרד בבנט בעקבות התנגדותו לממשלה החדשה. במיקי לוי תמכו גם חברי הרשימה המשותפת. ח"כ אלחרומי מרע"מ שנמנע בהצבעה על אישור הממשלה הצביע בעד לוי, וכך גם חברי הרשימה המשותפת.
לוי עלה מיד לאחר בחירתו לנהל את הצבעת האמון בממשלה, והתחבק עם יו"ר הכנסת היוצא יריב לוין מהליכוד. לוי ויתר על נאומו המתוכנן, על מנת שח"כ אמילי מואטי מהעבודה, שהגיעה להצבעה מאשפוז בבית החולים, תוכל לחזור לשם בהקדם. בהמשך הערב נערכה הרמת כוסית בטרקלין שאגאל בכנסת, ולאחר מכן תחל באולם ירושלים בכנסת ישיבת ממשלה חגיגית לרגל כינון ממשלת ישראל ה-36.
ההשבעה נערכה בתום יותר מארבע שעות של דיון סוער, שאותו סיכם יו"ר כחול לבן בני גנץ, שהמשיך בתפקידו כשר הביטחון גם בממשלה החדשה. "במהלך השנה האחרונה, במקום אחדות והתמקדות במאבק משותף במגפה נאלצנו אני וחבריי להתמודד מול תרגילים פוליטיים וקרבות בלימה נגד פגיעה בשלטון החוק ובמשרד המשפטים", נזכר גנץ בתקופת ממשלתו עם נתניהו, זו שכעת הסתיימה. "היום, הניצחון במאבק הזה בדמוקרטיה נושא את פרותיו, ואני גאה לעמוד כאן בפניכם כשותף לממשלת השינוי".
גנץ תקף את נתניהו על דבריו בדיון בנוגע לאיראן: ראש הממשלה היוצא טען בנאומו מוקדם יותר בכנסת כי בנט לא יתמודד היטב עם האיום הנשקף מטהרן, וכי האיראנים "חוגגים" כעת. "עם כל הכבוד לא אלמן ישראל", הגיב גנץ. "ביטחונה של ישראל מעולם לא היה תלוי באדם אחד ולעולם לא יהיה תלוי באדם אחד. יש לנו מערכת ביטחון מנוסה מיומנת וחזקה.
"אדוני רה"מ, שנינו יודעים היטב מי ניהל את מערכת הביטחון בשנה האחרונה", הוסיף גנץ. "שנינו יודעים היטב מי נסע לארה"ב לשמור על העליונות הביטחונית שלנו אחרי עסקת ה-F-35 שאותה ביקשת להסתיר. שנינו יודעים היטב מי פועל ביחד עם האמריקנים בכדי להשפיע על ההסכם המתחדש מול איראן. שום מהלך פוליטי לא מצדיק את שבירת השורות שלך והעימות הפומבי שאתה מייצר בשל צרכים פוליטיים מול ארה"ב, ידידתנו הטובה ביותר".
גנץ הדגיש כי הממשלה החדשה תתנגד להסכם "רע" או "רעוע" בין ארה"ב והמעצמות לאיראן, אך הוסיף כי הדבר ייעשה "בפורום המתאים ובאמצעים הנכונים ולא מעל בימת הכנסת". הוא אמר כי ידאג לכך "שלישראל תהיה את האופציה הצבאית להגן על עצמה, אופציה שתהיה בת הפעלה אם יהיה בכך צורך. אעשה זאת ביחד עם שותפיי לממשלה ומתוך אחריות לאומית מהמדרגה הראשונה".
שר הביטחון שלח גם מסר לאויביה של ישראל בצל חילופי השלטון: "כיוון שכבר בימים הקרובים נידרש למספר פעולות, המסר שנשדר לאויבינו הוא קריטי. כל אתגור של ישראל ייענה בעוצמה בזמן ובמקום שנוח לישראל - ואני מציע למי שבונה תוכניות להחזיר אותן למגירה".
את הדיון היום פתח אחר הצהריים בנט בהצגת קווי היסוד ותוכניותיה של הממשלה החדשה, אך התקשה מאוד לעשות זאת לאור אין-ספור קריאות ביניים, צעקות וגידופים שקראו לעברו חברי האופוזיציה החדשה. בין היתר נשמעו בדיון קריאות כמו "הנוכל מרעננה", "גנב קולות" ושקרן", וכמה ח"כים כמו יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' אף הניפו שלטי מחאה – וסולקו מהדיון. בניו של בנט שלחו לו סימן של "לב" מהיציע.
בנט תקף בנאומו את התנהגותם של מתנגדיו, אף שהדגיש כי הביקורת על הפרת הבטחות הבחירות שלו לגיטימית, ואמר בין היתר: "כגובה הצעקות כך גובה אובדן המשילות בתקופתכם". הוא הוסיף כי הקים ממשלה יחד עם סיעות מהשמאל ומפלגת רע"מ הערבית כיוון שהאפשרות האחרת של בחירות חמישיות אינה באה בחשבון, והזהיר מאובדן בית שלישי: "עם ישראל איבד את הבית הראשון והשני כי מנהיגים לא השכילו להתפשר". לדבריו, "עצרנו את הרכבת רגע לפני התהום, ואני רוצה להודות כאן לידידי, שר החוץ המיועד יאיר לפיד שגילה אחריות לאומית, נדיבות פוליטית וסבלנות - ובלעדיו לא היינו כאן היום".
ראש הממשלה החדש, ה-13 של מדינת ישראל, הודה בנאומו לראש הממשלה היוצא נתניהו וגם לרעייתו שרה על "ההקרבה" שלהם למדינה, אך הוסיף כי כעת "נטל הנהגת העם והמדינה עובר לדור הבא". בנט הודה לנתניהו גם על ש"סלל את הדרך" לשיתוף הפעולה בינו לבין יו"ר רע"מ מנסור עבאס. בנט פירט בנוסף את תוכניותיה של הממשלה החדשה, והצהיר כי "באנו לעבוד". לדבריו, "קווי היסוד הם לא מילים בעלמא אלא תוכנית עבודה מעשית. אחרי שנתיים וחצי של תקיעות נוראה, נסיר חסמים, נשחרר פקקים ונביא את המדינה סוף סוף אל מה שהיא יכולה להיות".
בנט הבטיח להקים ועדת חקירה לאסון במירון, לקדם שורה של תוכניות כלכליות והתייחס גם לשורה של נושאים מדינים וביטחוניים. בין היתר הבטיח שחמאס "ייתקל בקיר ברזל" אם יפר את הפסקת האש, לפעול להשבת גופות החיילים אורון שאול והדר גולדין ושני האזרחים החיים השבויים בעזה אברה מנגיסטו והישאם א-סייד. הוא הביע התנגדות להסכם הגרעין עם איראן ולניסיונותיו של הממשל האמריקני של ג'ו ביידן לחדשו, אך שלח גם מסר של שיתוף פעולה לביידן והודה לו על תמיכתו האיתנה בישראל.
לאור הצעקות והקריאות הבלתי פוסקות, הנואם הבא בדיון, ראש הממשלה החליפי ושר החוץ יאיר לפיד, הודיע כשעלה לדוכן שהוא מוותר על נאומו ו"מבקש סליחה" מאמו על שנאלצה להיות עדה להתנהגות המבישה הזו, כלשונו. "רציתי שהיא תהיה גאה בהליך הדמוקרטי הישראלי ובמקום זה היא וכל אזרחי ישראל מתביישים בכם וגם נזכרים למה צריך להחליף אתכם", אמר.
בהמשך נאם נתניהו בכובעו החדש כיו"ר האופוזיציה. הוא השתלח בחריפות בבנט וכינה את הממשלה הבאה "ממשלת רעננה-מראענה", בהתייחסות לחברת הכנסת הערבייה ממפלגת העבודה. נתניהו שב וטען כי בנט הונה את בוחריו וכי הוא "תמיד עושה הפוך ממה שהבטיח".
נתניהו אמר שהוא "מודאג" מיכולתו של בנט להתמודד עם האיום האיראני, וכי לבנט אין את "המעמד הבינלאומי" הנדרש לשם כך. לדברי נתניהו, באיראן "חוגגים" כעת בעקבות חילופי השלטון בישראל. הוא הבטיח להמשיך ב"שליחות" שלו, חזה כי הממשלה החדשה "תיפול הרבה יותר ממה שאתם חושבים" והוסיף באנגלית: "We'll be back soon (אנחנו נחזור בקרוב)".
הממשלה החדשה שהושבעה הערב הביאה לסיום 4,456 ימים רצופים של נתניהו כראש ממשלה, שיחד עם כהונתו הראשונה בשנות ה-90 עקף את דוד בן גוריון כראש הממשלה בעל הכהונה הארוכה ביותר. בממשלה החדשה של בנט ולפיד מכהנים בסך הכל 27 חברים, בניגוד להבטחתו של לפיד להקמת ממשלה מצומצמת.
ממשלת האחדות היא הראשונה מאז 2013 שלא חברות בה סיעות חרדיות, והראשונה אי פעם שחברה בה מפלגה ערבית (שאינה מפלגת לוויין של מפא"י כפי שהיה בראשית המדינה). לפי ההסכמים הקואליציוניים, בנט ישמש כראש הממשלה עד 27 באוגוסט 2023, אז ייכנס לתפקיד ראש הממשלה החליפי לפיד.
פורסם לראשונה: 20:00, 13.06.21