קירגיזסטן מתמודדת בימים האחרונים עם מהומות ומשבר פוליטי חריף, בעקבות ביטול תוצאות הבחירות לפרלמנט שהתקיימו ביום ראשון. רוסיה הזהירה היום שקירגיזסטן נמצאת בכאוס ושמוסקבה מחויבת – לאור הברית הביטחונית בין המדינות – למנוע את קריסתה המוחלטת.
בעלת הברית רוסיה מעוניינת לשמור על היציבות במדינה המרכז-אסייתית, באזור שהוגדר בסוכנות הידיעות רויטרס "החצר האחורית של ולדימיר פוטין". בקירגיזסטן נמצא בסיס חיל אוויר של רוסיה. מוסקבה תגברה את אבטחת הבסיס, שסמוך לבירת קירגיזסטן בישקק.
מדובר במשבר נוסף שמתרחש לאחרונה במדינה שהייתה בעבר חלק מברית המועצות: בתחילת אוגוסט פרצה מחאה חסרת תקדים בבלארוס בעקבות הטענות שהנשיא אלכסנדר לוקשנקו זייף את תוצאות הבחירות. בסוף ספטמבר חודשו הקרבות באזרבייג'ן, בקרב על השליטה במובלעת הארמנית נגורנו-קרבאך. רוסיה הבהירה שתסייע ללוקשנקו, ופועלת להפסקת אש בין ארמניה לאזרבייג'ן.
מתנגדי הממשלה בקירגיזסטן, ומשקיפים מהמערב, מאשימים את השלטון בקניית קולות בבחירות ביום ראשון – שבו זכו בניצחון המפלגות שתומכות בנשיא הפרו-רוסי סואורונבאי ג'נבקוב. 11 מפלגות סירבו להכיר בתוצאות, ומתנגדי המשטר יצאו להפגין ברחובות.
בעקבות המהומות הודיעה ועדת הבחירות על ביטול התוצאות, ובחירות חוזרות במדינה המרכז-אסייתית אמורות להתקיים בחודשים הקרובים. ההחלטה לבטל את תוצאות הבחירות לא תרמה להרגעת הרוחות. עד כה נהרג לפחות אדם אחד במהומות ברחובות קירגיזסטן. כאלף איש נזקקו לטיפול רפואי. המפגינים הסתערו על בניינים ממשלתיים והתעמתו עם שוטרים.
כאוס פוליטי אינו זר לקירגיזסטן, שבה היו שתי מהפכות ושלושה מנשיאיה נשלחו למאסר או לגלות מאז עצמאותה ב-1991. הנשיא ג'נבקוב קרא לשמור על שלטון החוק , אך מחוקקים בפרלמנט אמרו שאין שום דרך לפתור את המבוי הסתום ללא התפטרותו או הדחתו.
הנשיא ג'נבקוב לא נראה בציבור מאז פרוץ המהומות. לשכתו התעקשה היום שהנשיא המכהן נמצא בבישקק, ו"מנהל שיחות אישיות עם כוחות פוליטיים". הפרלמנט היוצא התפצל לשני גופים נפרדים. המחוקקים שניסו להדיח את ג'נבקוב בהצבעה לא הצליחו לעשות זאת.
כתוצאה מהכאוס הכריזו אנשי אופוזיציה, על דעת עצמם, שהם מחזיקים בתפקידי מפתח במדינה. קורסן אסנוב, שהכריז על עצמו כשר הפנים בפועל, אמר ש"לא ידוע" היכן נמצא הנשיא ג'נבקוב, אך הוסיף שהמשטרה לא מחפשת אחר ראש המדינה. אסנוב הוסיף ששר הפנים של ממשלת קירגיזסטן, קשאר ג'ונושלייב, "ברח כמו פחדן" כשהמהומות החלו.
ג'נבקוב, שמנהיג את קירגיזסטן מאז 2017, נהנה מתמיכתה של בעלת הברית רוסיה – שקוראת להחזיר את היציבות לרפובליקה. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר היום שמוסקבה "מודאגת מאוד" מ"הבלאגן והכאוס" בקירגיזסטן. הוא אמר שמוקדם מדי לדעת אם רוסיה תציע מקלט מדיני לנשיא קירגיזסטן.
בינתיים לא ברור מי ראש הממשלה בקירגיזסטן, שיצטרך לפקח על מערכת הבחירות הקרובה. השבוע התפטר מתפקידו ראש הממשלה קובטבק בורונוב, בעקבות המהומות. לא ברור אם ג'נבקוב חתם על הודעת ההתפטרות שלו. שני גושים פוליטיים - אחד מהם כולל מפלגות אופוזיציה - הודיעו על מועמדים מטעמם לתפקיד.
במקביל הגיע מועמד שלישי לתפקיד ראש הממשלה: סדיר ג'ספרוב, פוליטיקאי פופוליסט ולאומן, הצהיר שהוא ראש הממשלה הזמני – בשעה שמאות מתומכיו נהרו לרחובות הבירה. דובר בפרלמנט אמר שכ"70 מחוקקים" הצביעו בעד המינוי של ג'פרוב לראשות הממשלה. משקיפים רבים מטילים ספק בלגיטימיות של ההצבעה הזאת, שלאור הפיצול הפרלמנט - והעובדה שמפגינים הסתערו על בניין הפרלמנט - התקיימה במלון שלושה כוכבים.
ג'פרוב, שידוע בהתנגדותו לחברה שמפעילה את מכרה הזהב הגדול בקירגיזסטן, שוחרר מהכלא על ידי מפגינים בזמן המהומות בשני בלילה. במהומות שחררו המפגינים גם את הנשיא לשעבר אלמזבק אטמבייב. תומכיו של ג'פרוב ניסו להיכנס ברביעי בערב לבניין שבו נמצאת לשכת ראש הממשלה, אך בשערי הבניין המתינו 500 מאבטחים מתנדבים - ניטרליים מבחינה פוליטית - שיצרו שרשרת אנושית עד שההמון התפזר. המתנדבים גם שמרו על הבניין שבו נמצא משרדו של ג'בנקוב והפרלמנט.
שר הבריאות, סבריזאן אבדקרימוב, הזהיר שהפגנות הענק, שאליהן מגיעים אזרחים רבים מהפרברים, תגרום לעלייה בנדבקים בקורונה. הוא קרא לציבור לשמור על מרחק ולעטות מסכות.
לפי רויטרס הזעם של המפגינים נגד השלטון קשור במידה רבה לטיפול במשבר הקורונה. המפגינים טוענים שהממשלה, שהטילה סגר וסגרה את גבולות המדינה, לא סייעה לאזרחים להתמודד עם ההשפעות הכלכליות של ההגבלות. קירגיזסטן, שבה יש 6.5 מיליון תושבים, דיווחה עד כה על 48,342 נדבקים בקורונה ו-1,498 שמתו מהנגיף.