אלפי נשים רוסיות מפרסמות בימים האחרונים תמונות סלפי שלהן לבושות אדום. לא מדובר בקמפיין מסחרי כלשהו או בהצהרה אופנתית, אלא בהכרזה פוליטית: הן מבקשות להביע הזדהות עם יוליה נבלניה, רעייתו של מנהיג האופוזיציה הרוסי אלכסיי נבלני, שנשלח השבוע לשלוש וחצי שנות מאסר, אחרי שהעז בחודש שעבר לשוב למוסקבה למרות אזהרת הרשויות שם כי יעצרו אותו מיד עם נחיתתו. בחודשים האחרונים – שבהם ניהלה את מאבקו של בעלה, גם על חייו וגם על חירותו – הפכה נבלניה מדמות מִשנה במלחמה נגד שלטונו של ולדימיר פוטין לאישיות פוליטית מרכזית כשלעצמה, והמהפך הזה הושלם השבוע, כשהתייצבה לדיון בבית המשפט בסווטשרט אדום והביעה תמיכה בבעלה אלכסיי, למרות איומי הקרמלין ומקורביו לפתוח בהליכים פליליים נגדה ולפרק את משפחתה.
בעולם כולו פורסמו השבוע תמונותיו של נבלני מצייר באצבעותיו צורות לב לרעייתו מבעד לתא הזכוכית שבו הוחזק במהלך הדיון בבית המשפט. "שמעתי שהיית ילדה רעה", אמר לה בעקבות הדיווחים שהיא עצמה נעצרה בהפגנת אופוזיציה למען שחרורו ביום ראשון במוסקבה, "אני גאה בך". כשהוקרא גזר דינו ויוליה פרצה בבכי קרא לעברה: "אל תהיי עצובה, הכול יהיה בסדר". המילים האלה הפכו להשטאג שהתומכים והתומכות של האופוזיציה מצמידים כעת לפוסטים למען נבלני ורעייתו.
נבלני, נזכיר, הוא איש האופוזיציה הבכיר ביותר ברוסיה, וזה שנים שהוא ואנשיו מפרסמים תחקירים שבהם מואשמים פוטין ובכירי משטר אחרים במעשי שחיתות. בקיץ האחרון התמוטט במהלך טיסה מאומסק למוסקבה אחרי שהורעל, כנראה בחומר הכימי "נוביצ'וק", שלפי החשד כבר שימש בעבר את שלטונות רוסיה להרעלה של מתנגדי משטר. בלחץ המערב התירה רוסיה לפנות את נבלני לטיפול בגרמניה, ושם הוא התאושש. נבלני והמערב מאשימים את פוטין ואנשיו בהרעלתו, טענה שבקרמלין דוחים בתוקף.
בחודש שעבר, למרות איום המעצר המרחף מעליו, שב נבלני למוסקבה, ומיד עם נחיתתו נעצר בנמל התעופה. לדברי שלטונות רוסיה הוא נעצר משום שהפר את תנאי השחרור שנקבעו לו ב-2014, אז נגזרו עליו שלוש וחצי שנות מאסר על-תנאי בגין הלבנת כספים לכאורה – האשמה שכבר אז טען נבלני כי היא נובעת ממניעים פוליטיים. בעקבות מעצרו של נבלני בינואר יצאו תומכיו להפגנות ביותר מ-100 ערים ברחבי רוסיה, המחאה הגדולה ביותר שאיתה התמודד פוטין זה שנים. הם קראו לנשיא הרוסי "גנב", ובהפגנות הללו עצרו כוחות הביטחון הרוסיים יותר מ-10,000 בני אדם.
השבוע, בשימוע בעניינו במוסקבה, ביקשה התביעה מבית המשפט להפעיל נגד נבלני את עונש המאסר על-תנאי בטענה שהפר את תנאי השחרור שלו. נבלני מצדו הסביר כי בחודשים האחרונים לא יכול היה למלא את חובתו להתייצב ולעדכן את שירות בתי הסוהר על מקום הימצאו, משום שהתמסר לתהליך ההחלמה שלו בגרמניה, אבל בית המשפט במוסקבה לא השתכנע, והפך את המאסר על-תנאי למאסר בפועל, בניכוי שבעה חודשים מצטברים שבהם ישב במעצר בשנים האחרונות.
אלכסיי לא פוחד, וגם אני לא
נבלניה, בת 44 כמו בעלה, היא בוגרת אוניברסיטת מוסקבה ומחזיקה בתואר בכלכלה. את נבלני פגשה ב-1998, ושנתיים אחר כך הם התחתנו. יום נישואיהם ה-20 באוגוסט אשתקד צוין בשעה שנבלני היה עדיין שרוי בתרדמת בבית חולים בגרמניה אחרי שהורעל. אף שהיא שותפה כבר שנים לפעילותו הפוליטית של בעלה ומלווה אותו לשלל אירועים, מהפגנות אופוזיציה ועד לדיונים בבתי המשפט, בחודשים האחרונים היא מוצאת עצמה באור הזרקורים יותר מבעבר, וכעת היא מסתמנת כמי שעשויה להפוך בעצמה למנהיגה פוליטית.
בקיץ, אחרי שנבלני המורעל התמוטט בטיסה מסיביר למוסקבה ואושפז בעיר אומסק, ניהלה יוליה את המאמצים לשכנע את השלטונות במוסקבה לאפשר את העברתו לטיפול בברלין, כולל פנייה ישירה שלה אל הנשיא פוטין, אותו אדם שנבלני ואנשיו מאשימים בהרעלה. בעוד בעלה נאבק על חייו בבית החולים נהגה יוליה לצאת אל העיתונאים ולעדכן אותם במצבו, מסתתרת מאחורי משקפי שמש ומנסה להפגין רוגע. אחר כך הייתה נבלעת שוב במסדרונות המוסד הרפואי ורודפת אחרי רופאים כדי לשכנעם לאפשר למומחים שהגיעו מגרמניה לבדוק אותו. "זה היה מבעית כמובן", סיפרה בריאיון עם בעלה חודשיים אחר כך, "אבל הבנתי שאם אתפרק, כולנו נתפרק. עשיתי כמיטב יכולתי להישאר רגועה כדי שאפשר יהיה להוציא אותו משם".
נבלניה ושני ילדיהם של בני הזוג, הבת דריה והבן זחאר, הצטרפו לאלכסיי לטיפול בברלין, ומנהיג האופוזיציה התאושש שם באופן מופלא. במילים הראשונות שכתב באינסטגרם אחרי שהתעורר מהתרדמת אמר נבלני: "יוליה, הצלת אותי".
ב-13 בינואר עמדה נבלניה למבחן נוסף, והפעם הייתה זו סכנה שהיא ובעלה צעדו לעברה בעיניים פקוחות. אלכסיי ויוליה החליטו לחזור מגרמניה ורוסיה למרות הודעת השלטונות שם כי נבלני ייעצר מיד עם שובו ויועמד לדין על הפרת תנאי השחרור שלו. העובדה שעלה על המטוס לרוסיה בידיעה ברורה שהוא מוותר על החופש וטס היישר אל הכלא הייתה קריאת תיגר נועזת באופן יוצא דופן על פוטין ומשטרו, ואת הטיסה לנמל התעופה שרמטייבו העבירו אלכסיי ויוליה כשהם יודעים שאלה צפויות להיות שעותיהם האחרונות יחד בשנים הקרובות. הם נראו נאהבים במיוחד, ויוליה, כמו בעלה, ניסתה לשדר עוצמה ככל יכולתה.
אחרי הנחיתה, כשהמשטרה בשרמטייבו עצרה את בעלה בביקורת הדרכונים, נבלניה חיבקה אותו, נתנה לו נשיקה – ואז יצאה מהנמל והתייצבה לדבר מול תומכיו: "אלכסיי לא פוחד", אמרה להם. "גם אני לא פוחדת, ואני קוראת גם לכם שלא לפחד". הקהל קרא לעברה קריאות עידוד: "יוליה, יוליה!".
קסם וכריזמה: טיחנובסקאיה של רוסיה
אלכסנדר באונוב ממכון המחקר קרנגי במוסקבה אומר שפרשת ההרעלה סימנה את נקודת המפנה שבה הפכה יוליה נבלניה משחקנית משנה באופוזיציה הרוסית למנהיגה בפני עצמה. לדבריו, כעת יש מי שמחבבים אותה הרבה יותר מאשר את נבלני עצמו, בין השאר משום שאחרי עשור שבו הם נוהים אחרי אותו מנהיג אופוזיציה, הם מרגישים צורך בשינוי. "אנחנו זקוקים לקולות חדשים, ויוליה היא אופציה אידיאלית", אומר באונוב, והפרשן הפוליטי קונסטנטין קלצ'ב מסכים: "תפקידה ללא ספק השתנה. מאשתו של פוליטיקאי היא הופכת כעת לפוליטיקאית בעצמה. יש לה כריזמה וקסם, היא אדם יצירתי ואמיץ, והיא יכולה למלא בקלות את מקומו של בעלה במקרה הצורך".
העיתון הרוסי העצמאי "נובאיה גאזטה" הכתיר לאחרונה את נבלניה ל"אחת הגיבורות הבלתי מעורערות של שנת 2020" וקבע: "לנבלני היה מזל. ואנחנו לא מדברים על כך שהוא ששרד את ההרעלה בנוביצ'וק. היה לו מזל עם יוליה".
עליית קרנה של נבלניה אינה נעלמת מעיניהם של שלטונות רוסיה. בקרמלין, כך נראה, חוששים מתרחיש דומה לזה שהתחולל אשתקד בבלארוס, שם הפכה סבטלנה טיחנובסקאיה למנהיגת המחאה נגד הרודן אלכסנדר לוקשנקו אחרי שבעלה, בכיר האופוזיציה שהיה מועמד לנשיאות, נעצר והושלך לכלא. כבר עם חזרתו של נבלני לרוסיה איים עיתון בבעלותו של מיליארדר המקורב לקרמלין לפרסם התכתבויות אינטימיות-לכאורה בין נבלני לבין נשים אחרות אם נבלניה לא תבטיח שלא להפוך ל"טיחנובסקאיה של רוסיה".
יוליה לא השתכנעה: יום אחרי החזרה למוסקבה והמעצר של בעלה היא פרסמה בעמוד האינסטגרם שלה תמונה שבה נראים היא ואלכסיי קרובים ואוהבים בטיסתם האחרונה מגרמניה לרוסיה, והיא צירפה לה את הכיתוב "אין שום דבר שאנחנו לא יכולים להתמודד איתו. אין ספק שהכול יהיה בסדר".
בניגוד לנבלני, שהרשעתו בפלילים מונעת ממנו את האפשרות להתמודד על משרה ציבורית, התיק הפלילי הנקי של רעייתו מאפשר לה להתמודד על תפקיד שכזה, אבל גם התיק הזה עלול להתמלא בקרוב. בשבוע שעבר, כשכוחות הביטחון של רוסיה פשטו על הפגנות אופוזיציה בעשרות ערים ועצרו יותר מ-5,300 מפגינים למען נבלני, הם עצרו את נבלניה עצמה בהפגנה במוסקבה. למחרת נקנסה ב-20 אלף רובל (265 דולר) בגין השתתפות בהפגנה ה"לא חוקית", כדברי הרשויות.
לפחות בחוגי האופוזיציה, ההתמקדות של השלטון בדיכוי נבלניה רק מרומם את מעמדה. עיתונאית האופנה קטיה פדורובה, שיזמה את קמפיין "החולצות האדומות" ברשתות החברתיות, קראה לתומכיה של יוליה לצרף לתמונות את המילים "אל תהיי עצובה, הכול יהיה בסדר", אותן מילים שאמר לה אלכסיי השבוע בבית המשפט, לפני שנלקח אל הכלא. "אני רוצה שיוליה תראה שאנחנו רבּים ושאנחנו לא אדישים", כתבה פדורובה בפוסט. נבלניה השיבה לה בטוקבק: "תודה!".
הרופא ש"ידע הכול" על נבלני מת במפתיע
במערב ממשיכים בינתיים ללחוץ על רוסיה לשחרר את נבלני ומאיימים בסנקציות. בסוף השבוע הודיעה רוסיה כי היא מגרשת משטחה דיפלומטים משבדיה, פולין וגרמניה משום שנכחו בהפגנת תמיכה בנבלני בסנט פטרסבורג, והאשימה אותם ואת מדינות המערב בהתערבות לא ראויה בענייניה הפנימיים. ההודעה באה במקביל לביקורו ברוסיה של שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל, ביקור שבו אמר לעמיתו הרוסי סרגיי לברוב כי מעשיה של רוסיה נגד נבלני הם נקודת שפל ביחסים בינה לבין בריסל.
בתוך כך מעורר עניין במערב הדיווח שלפיו רופא בכיר בבית החולים באומסק שבו טופל נבלני מיד אחרי הרעלתו בקיץ מת בימים האחרונים. בית החולים הודיע ביום חמישי כי האיש, סרגיי מקסימישין בן ה-55, מת "באופן פתאומי", ולפי הרשויות בעיר המוות נגרם מהתקף לב. מקסימישין היה סגן המנהל בבית החולים, וכראש המחלקה שבה טופל נבלני היה האחראי הישיר על הטיפול בו.
התנהלות בית החולים בשעות ובימים שאחרי התמוטטות נבלני עוררה חשדנות רבה בעולם. מקורביו של נבלני סיפרו אז כי אם בראשית הטיפול עדכנו אותם הרופאים במצבו, הרי שמרגע שכוחות הביטחון הגיעו למקום העדכונים פסקו לפתע, והם נותרו בעלטה, עד שהרופאים יצאו והכריזו ש"אין סימנים להרעלה". בבדיקות שנערכו אחר כך לנבלני בגרמניה נקבע חד-משמעית כי הורעל, ככל הנראה בנוביצ'וק.
לאוניד וולקוב, ראש הצוות של נבלני, טען בסוף השבוע בשיחה עם CNN כי מקסימישין ידע יותר מכל אדם אחר על המצב שבו היה נבלני בימים הראשונים שאחרי ההרעלה, ושלפיכך הוא אינו יכול לשלול את האפשרות שהוא מת כתוצאה מפגיעה מכוונת. במהלך ימי אשפוזו של נבלני בבית החולים נמנע מקסימישין עצמו מלהתייצב לעדכן את העיתונאים במצבו.