העיר נאפולי גאה במסורת של "קפה סוספזו" – מנהג שבמסגרתו לקוח משלם מחיר גבוה פי שניים ממחיר הקפה שהזמין, כדי שמישהו אחר, שאין לו די כסף, יוכל ליהנות מקפה חינם. עכשיו, בעידן הקורונה, מעשה הנדבנות הזה מתרחב גם לבדיקות לאיתור הנגיף, ותושבי העיר הדרומית מוזמנים לממן בדיקות מהירות למי שאינם יכולים להרשות זאת לעצמם.
בכנסייה בלב נאפולי, באחד האזורים הצפופים ביותר של העיר, מציע כעת ארגון מקומי לתושבים אפשרות לעבור בדיקת קורונה מהירה – ולתרום בעילום שם כסף כדי שגם אדם אחר יוכל לעבור אותה. "זה אזור בסיכון גבוה, כי יש כאן משפחות גדולות שגרות בבתים קטנים ולכן הסיכוי להדבקה גדול מאוד", מסביר אנג'לו מלונה, העומד בראש הארגון שמפעיל את היוזמה הזו.
מאז שהארגון החל לערוך את הבדיקות לפני שבועיים עברו אותן כבר 1,000 איש – 300 מהם על חשבונם של תושבים אחרים בעיר. "לנו הנאפוליטנים יש לב גדול – בזמנים טובים ובזמנים רעים אנחנו חולקים הכול", מסבירה ג'וזפינה פולייזה, ממש אחרי ששילמה על הבדיקה שלה יותר מהנדרש כדי שתושב אחר יוכל להיבדק בעצמו.
הבדיקות שמקיים הארגון עולות 18 אירו כל אחת, ומבצע אותן צוות של שלושה רופאים ושתי אחיות בתוך תחומי הכנסייה, שנוסדה במאה ה-16. בכסף שמשלמים התושבים מממנים את המטושים ומשלמים שכר לאחיות. עובדים אחרים מועסקים בהתנדבות.
853 מתים ביום
איטליה, נזכיר, הייתה המדינה הראשונה באירופה שספגה מכה קשה מהנגיף, ובימים אלה היא מתמודדת עם מספרי מתים המזכירים את הימים הקשים של החודשים מרץ ואפריל השנה: מדי יום היא מדווחת על מאות רבות של מתים, ואתמול הגיע המספר הזה ל-853 ביממה, המספר הגבוה ביותר מאז חודש מרץ. בסך הכול מתו באיטליה מאז פרוץ המגפה יותר מ-50 אלף בני אדם, ומספר הנדבקים היומי עומד שם כעת במקרים רבים על יותר מ-30 אלף.
הערב הודיעה איטליה כי בין שלישי לרביעי מתו עוד 722 בני אדם. מספר הנדבקים החדשים בפרק הזמן הזה עמד על 23,232 – ירידה קלה מ-25,853 ביממה שלפני כן, אבל עדיין מספר גבוה למדי.
בדיקות מהירות לגילוי קורונה הן דבר די זמין כעת באיטליה, אבל הן עלולות להיות יקרות. במרפאה פרטית בנאפולי יכולה בדיקה כזו לעלות בין 30 ל-45 אירו, ובדיקה מדויקת יותר יכולה לעלות גם 70 אירו.
אנטוניו קמפניה, נהג מונית בן 33 ואב לשלושה ילדים, מספר כי הוא נפגע מהמשבר הכלכלי שפקד את איטליה בעקבות סגר הקורונה שהוטל עליה בתחילת השנה. "שמעתי שאפשר לעבור כאן בדיקות חינם, ורציתי לנצל את זה", סיפר. "אני רואה בזה מעשה אלטרואיסטי מאוד".
כלכלת איטליה נפגעה קשות מהמגפה, ואזורי הדרום העניים שלה ספגו מכה קשה במיוחד. שיעור האבטלה בנאפולי כבר הכפיל את עצמו ויותר ביחס לשנה שעברה – אז הוא עמד על כ-10% וכעת הוא עומד על כ-23.3%.
תושבי העיר מרגישים תחושה של סולידריות אל מול הזמנים הקשים שעוד מצפים להם. "זו חובה אזרחית ומוסרית", מסביר לואיג'י פריזי, תושב העיר בן 32, אחרי שגם הוא שילם יותר כדי שאדם אחר, שמזלו לא שפר עליו, יוכל להיבדק.
יותר מ-60 מיליון נדבקו בעולם
בינתיים, עוד מדינות ממשיכות להתמודד עם גל שני ושלישי של הנגיף, ומספר הנדבקים הרשמי ברחבי העולם חצה הערב את רף ה-60 מיליון. שלל חגים שיצוינו בשבועות הקרובים ברחבי תבל, בהם חג המולד, עלולים להחריף את התפשטות הקורונה. לקראת חג ההודיה שיצוין בסוף השבוע הקרוב התבקשו האמריקנים על-ידי גורמי בריאות בכירים להישאר בבתים ולוותר על החגיגות שמעבר למשפחה הגרעינית.
ארה"ב מתמודדת בימים אלה עם גל קשה ביותר של קורונה, וכבר שבועות שמספר הנדבקים היומי שם עומד על יותר מ-150 אלף. אתמול חצה מספר המתים היומי בארה"ב את רף ה-2,000 לראשונה מאז תחילת חודש מאי: 2,157 בני אדם מתו שם בתוך יממה אחת – אדם מת אחד בכל 40 שניות. מומחים בארה"ב מזהירים שהמספר הזה עלול לגדול, משום שמיליוני אמריקנים ממשיכים שלא להישמע לאזהרות המומחים ובוחרים שכן לנסוע לחגוג את חג ההודיה עם קרובי משפחתם.
ארה"ב ניצבת במקום הראשון בעולם הן במספר המתים, כמעט 260 אלף, והן במספר הנדבקים, יותר מ-1.4 מיליון. אמנם אוכלוסיית ארה"ב עצומה, ולכן המספרים הגבוהים בה הם די צפויים, אבל גם ביחס למספר התושבים בה מדובר בנתונים עגומים למדי, ומדינות עשירות אחרות הצליחו למתן את התפשטות הנגיף באופן יעיל בהרבה ממנה.
שיא מתים בגרמניה, חג מולד מצומצם בספרד
דאגה גדולה מהתפשטות הנגיף שוררת גם באירופה. בגרמניה נרשם היום שיא במספר המתים היומי – 410. הקנצלרית אנגלה מרקל ומנהיגי 16 מדינות המחוז של גרמניה צפויים לדון בהרחבת הגבלות הקורונה עד לעומק דצמבר, כולל חגיגות חג המולד והשנה החדשה. גם ליטא ונורבגיה האריכו את הגבלות הקורונה שלהן, עד לאמצע דצמבר, וספרד הודיעה היום כי בחג המולד תתיר התכנסויות של עד שישה אנשים בלבד.
בשורות טובות יותר מגיעות מצרפת, שם חלה ירידה חדה במספר המאושפזים הנושאים את הנגיף, וזאת בעקבות הסגר הארצי שהוכרז לפני ארבעה שבועות. נשיא צרפת עמנואל מקרון הצהיר אתמול כי סביר להניח שצרפתים ראשונים יחוסנו לנגיף עוד לפני סוף השנה, וקבוצת המחוסנים הזו תכלול את האוכלוסיות הפגיעות ביותר, בהן הקשישים. הוא מסר כי צרפת תתחיל להקל את הסגר בסוף השבוע הקרוב, ושהמטרה היא שעד לחג המולד יוכלו החנויות, התיאטראות ובתי הקולנוע להיפתח מחדש ואנשים יוכלו להעביר את החג בחיק משפחותיהם.
בריטניה, שגם בה יש כעת הגבלות חמורות, החליטה לרכך את ההגבלות האלה בחג המולד, ולאפשר ליושביהם של עד שלושה בתי אב להיפגש למשך חמישה ימים.
נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, הזהירה מפני הסרה מהירה מדי של הגבלות: "אנחנו חייבים ללמוד ממה שקרה בקיץ ולא לחזור על אותן הטעויות", אמרה. "הסרה מהירה מדי ונרחבת מדי של הגבלות יוצרת סכנה של גל שלישי אחרי חג המולד".