עם סגירת הליך הגשת הרשימות בבחירות לכנסת ה-24 לוועדת הבחירות המרכזית, עוצבה סופית התמונה הפוליטית שתלווה אותנו עד ליום הבחירות ב-23 במרץ. שעות ספורות לפני הגשת הרשימות עדיין לא היה ברור אם יהיה איחוד במחנה השמאל, וגם המאמצים לאיחוד בקרב מפלגות בימין נמשך כרגיל עד הרגע האחרון.
כל העדכונים על בחירות 2021 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
אלו רשימות המועמדים של המפלגות המרכזיות:
הליכוד
רשימת הליכוד לכנסת ה-24 עברה כמה שינויים בהשוואה לרשימה הקודמת. חלק מהחברים מכהנים כשגרירים בחו"ל ולא מתמודדים (ארדן וחוטובלי) ואחרים עברו ל"תקווה חדשה".
ראש הממשלה נתניהו שריין כמה אנשים ברשימה - בהם הסופרת גלית דיסטל-אטבריאן במקום העשירי ואורלי לוי-אבקסיס ששוריינה במקום 26. נאיל זועבי, מנהל בית ספר מנצרת, שוריין במקום 39 אך הובטח לו שייכנס לכנסת באמצעות "החוק הנורבגי" (התפטרות שרים). בנוסף, במקום ה-28 הוצב ח"כ אופיר סופר, חבר מפלגתו של סמוטריץ', כחלק מההסכם של נתניהו לאיחוד המפלגות הקטנות בימין.
חבר הכנסת דוד ביטן, שהחלים מקורונה אחרי שהיה מונשם, אמר בעת הגשת הרשימה: "אנחנו לא נביאים אבל אני מאמין שאם בפעם האחרונה הוצאנו 36 אין סיבה שלא נשחזר את זה, ואפילו יותר. זה בידיים שלנו ומי שמביא את הקולות זה ראש הממשלה, ואני חושב שהוא במצב להביא תוצאה טובה".
יש עתיד
יש עתיד הייתה הראשונה שהגישה את רשימתה לוועדת הבחירות המרכזית, ביום רביעי בצהריים. אחרי שלושה סבבי בחירות שבהם רצה עם מפלגות אחרות, הפעם היא לבדה. לצד חברי הכנסת המכהנים, נמצאות בצמרת הרשימה גם השרה לשעבר מירב כהן, שעזבה לאחרונה את כחול לבן, ומירב בן-ארי, שכיהנה בכנסת בעבר מטעם "כולנו".
ח"כ אורנה ברביבאי, שנמצאת במקום השני ברשימה, אמרה לאחר הגשתה: "אנחנו מתרגשים ומאמינים שהרשימה מייצגת את עם ישראל ושיש לנו הזדמנות להיות הקול של העם". ח"כ יואל רזבוזוב, שהגיש יחד איתה את הרשימה, הוסיף: "יש עתיד גדולה תביא את השינוי ותוציא את המדינה מהמשבר הזה".
תקווה חדשה
את רשימת "תקווה חדשה", שהקים גדעון סער, הגישה שותפתו להנהגת המפלגה יפעת שאשא-ביטון יחד עם חבר הכנסת יועז הנדל והמועמד הטרי עופר ברקוביץ'. ברשימה נמצאים בין היתר אנשי סיעת "דרך ארץ" שהיו חברים בקואליציה, חברי כנסת לשעבר מהליכוד וחברת כנסת מכחול לבן.
שאשא ביטון אמרה לאחר הגשת הרשימה: "תקווה חדשה היא היחידה שתביא יציבות ותקווה למדינת ישראל. באנו לאחד, יש לנו רשימה מגוונת עם אנשים מכל חלקי הארץ, ציוניים ועם עשייה משמעותית". ח"כ הנדל הוסיף: "אנחנו באים עם ניסיון ועם דיוק והבנה מהי הפוליטיקה הישראלית, ואנחנו הולכים לנצח".
ימינה
רשימת ימינה בבחירות לכנסת ה-24 הוגשה גם כן ביום הראשון של הגשת הרשימות. בין המצטרפים החדשים לרשימה ראש העיר שדרות אלון דוידי, מוביל מחאת "השולמנים" אביר קארה, חברת מועצת העיר אשדוד סטלה ויינשטיין, וניר אורבך - מנכ"ל "הבית היהודי" לשעבר שפרש ממנה אחרי שהפסיד בהתמודדות על ראשות המפלגה.
ח"כ מתן כהנא, שהגיש את רשימת המפלגה, אמר: "הגשתי את הרשימה של ימינה שמייצגת את כל הימין האידיאלי והערכי, עם אנשי עשייה שפעלו למען המדינה. נפתלי בנט הוא האיש היחיד שיכול להציל את המדינה ולהחליף את ההנהגה הכושלת - אנחנו הולכים על ראשות הממשלה".
הרשימה המשותפת
אחרי שתי מערכות בחירות מוצלחות של ריצה משותפת של ארבע המפלגות הערביות, הפעם רק שלוש מהן רצות יחד: חד"ש, תע"ל ובל"ד. בצמרת הרשימה נמצאים חברי הכנסת המכהנים של המפלגות.
יו"ר הרשימה, ח"כ איימן עודה, אמר לאחר הגשתה: "אם זה היה תלוי בי הייתי בוחר בסיסמה שוויון מתוך עוצמה, מתוך אחדות, לא פירורים מתחת לשולחן. הנושא הכי חשוב בעינינו לתקופה הקרובה הוא המאבק באלימות ובפשיעה, לא נשתוק על המצב הזה". חברו לרשימה, ח"כ אחמד טיבי, הוסיף: "חברי הכנסת של הרשימה הם מהטובים שהיו בפרלמנט, גם בחקיקה וגם בוועדות, וכך ימשיכו".
ש"ס
רשימת ש"ס בבחירות לכנסת ה-24 שונה במקצת מהרשימה שהתמודדה בבחירות הקודמות. סגני השרים משולם נהרי ויצחק כהן לא יתמודדו הפעם, את מקומם בעשירייה הראשונה תפסו מנכ"ל המפלגה חיים ביטון וח"כ יוסף טייב, שעלה במקום אחד ברשימה.
ביטון, שהגיש את הרשימה יחד עם ח"כ משה ארבל וסגן השר יצחק כהן, אמר: "תנועת ש"ס הוכיחה בקדנציה האחרונה שהיא המפלגה היציבה האחרונה בכל הדמוקרטיה הישראלית. אנחנו מגישים רשימה צעירה ורעננה ומתפללים שבקדנציה הבאה תהיה ממשלה יציבה בשביל אזרחי ישראל".
יהדות התורה
ברשימת יהדות התורה נרשמה היסטוריה קטנה כשנציגי דגל התורה הליטאית קיבלו לראשונה את ההובלה וקודמו על פני החסידים מאגודת ישראל. משה גפני הוצב ראשון ויהיה גם זה שיבחר את התפקיד הראשון אם המפלגה תיכנס לקואליציה.
המאבק המשמעותי ביותר היה בתוך אגודת ישראל בין נציג חסידות ויז'ניץ ח"כ יעקב טסלר לנציג בעלז הוותיק ח"כ ישראל אייכלר. האחרון טען שחצרו גדולה יותר וביקש קידום ברשימה על חשבון יריבו. לבסוף הושג הסכם רוטציה: אייכלר יוקפץ למקום השישי וטסלר ירד לשמיני, אך אם האחרון לא ייכנס לכנסת נציג בעלז יתפטר מהכנסת בתום חצי קדנציה ויפנה את מקומו לוויז'ניץ.
"הייתה לנו עכשיו שנה שלמה של קדנציה שעשינו בה בירורים פנימיים וכל אחד השתבץ במקומו והגענו לעמק השווה", אמרו במפלגה. "יש לנו רשימה מצוינת, אנחנו מקדשים את הניסיון והוותק, יש לנו אנשים בוגרים ומבוגרים, בעלי ניסיון. אומרים על תלמידי חכמים שכל זמן שהם זקנים דעתם מתווספת עליהם".
ישראל ביתנו
רשימת ישראל ביתנו בבחירות לכנסת ה-24 דומה יחסית לרשימה שהתמודדה בבחירות הקודמות, עם שינוי אחד בלבד - במקום השמיני הוצב פרופ' יוסי שיין במקומו של מרק איפראימוב.
ח"כ עודד פורר, שהגיש את הרשימה, אמר לאחר מכן: "אנחנו מציגים רשימה מגוונת ומנוסה. הח"כים הוכיחו את עצמם במהלך הכנסת הזו, אף על פי שהייתה קצרה. מה שצריך לעשות זה להחליף את השלטון ולהקים כאן ממשלה חדשה שתראה את האזרחים לפני האינטרסים הפרטיים של ראש הממשלה או אינטרס פוליטי כזה או אחר".
העבודה
אחרי פעמיים של ריצה עם מפלגות אחרות ברשימה מאוחדת, מפלגת העבודה מתמודדת עכשיו לבדה, והיא היחידה עם אישה בראשה. שעות ספורות לפני המועד האחרון להגשת הרשימות עוד נעשו מאמצים וניסיונות לחבר אם העבודה עם מפלגת תנופה של עפר שלח או הישראלים של רון חולדאי - אך המהלכים לא צלחו.
עמר בר-לב, שהגיש את הרשימה, אמר: "האותיות שלנו הן אותיות אמת שמבטאות גם את המסורת של מפלגת העבודה ואת הערכים שבהם אנחנו מאמינים, ערכים שכל כך חשובים לנוכח השנים האחרונות". חברתו לרשימה אמילי מואטי הוסיפה: "העבודה אינה סידור עבודה, אלא שליחים לאלו שבחרו בהם. היא עושה צעד משמעותי לבניית המחנה והחזרת האמת לפוליטיקה".
מרצ
בבחירות הקודמות מרצ רצה יחד עם מפלגות העבודה וגשר, אבל הפעם היא רצה לבדה ולא מתאחדת. השינוי היחיד ברשימה הוא הצבתה של ג'ידא רינאווי-זועבי במקום הרביעי, במקום ח"כ אילן גילאון שהחליט לא להתמודד במערכת הבחירות הנוכחית.
יו"ר המפלגה, ניצן הורוביץ, אמר לאחר הגשת הרשימה: "הגשנו רשימה מצוינת, אנחנו גאים במורשת שלנו ונחושים להשפיע. אני שמח שבבחירות האלה הציבור התפכח וחוזר למפלגות שיש להן דרך וערכים". ח"כ תמר זנדברג הוסיפה: "הגשנו רשימה מגוונת שיודעת להילחם על הערכים שלה גם כשקשה, שלא פוחדת להיות באופוזיציה אבל שואפת לשבת בממשלה".
כחול לבן
מפלגתו של ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון, בני גנץ, הייתה בין הראשונות שהגישו את רשימתה. בניגוד לפעמים הקודמות, לא נמצאים ברשימה חברי מפלגת יש עתיד או חברי מפלגת תל"ם, שפרשה לגמרי מהמרוץ.
השרה פנינה תמנו שטה, שהגישה את הרשימה, אמרה לאחר מכן: "הגשנו רשימה של אנשים איכותיים שנלחמו ללא הרף בתוך הממשלה למען אזרחי מדינת ישראל. אנחנו מתכוונים לדאוג שהממשלה הבאה תהיה ממשלה ישרה, כדי לדאוג שיהיו בכנסת ה-24 אנשים טובים שדואגים לטובת אזרחי ישראל".
הציונות הדתית
אחרי שבצלאל סמוטריץ' החליט לעזוב את בנט הוא ניסה לשכנע את הבית היהודי לרוץ יחד איתו. בינתיים, בלחץ ראש הממשלה נתניהו הוא סגר על ריצה ב"בלוק טכני" יחד עם מפלגות עוצמה יהודית ונעם בתמורה למועמד מטעמו ברשימת הליכוד והבטחות נוספות.
עד השעות האחרונות של הרשימה נמשכו המאמצים לשכנע את הבית היהודי להצטרף לאיחוד מפלגות הימין, אבל היא החליטה לתמוך ברשימת "ימינה" ולא להתמודד בבחירות הנוכחיות.
יו"ר עוצמה יהודית, איתמר בן-גביר, התייחס לעימותים שהיו לו עם חברי הכנסת של הרשימה המשותפת לפני הגשת הרשימה: "הם לא סתם בלחץ, זה כי הם יודעים שהיום מנענו הקמת ממשלת שמאל. מנענו ישיבה שלהם בממשלת ישראל".
רע"ם
זו הפעם הראשונה זה שנים שמפלגת רע"ם רצה לבדה ולא יחד עם מפלגה נוספת או במסגרת הרשימה המשותפת. הפילוג בין הצדדים היה בין היתר בעקבות הדרישה של רע"ם שהמשותפת תמליץ על מועמד להרכבת הממשלה ביום שלאחר הבחירות.
יו"ר הרשימה, מנסור עבאס, אמר לאחר הגשה: "אנחנו לא חלק מהמחנה הזה או השני ולכן המטרה שלנו היא לפעול מול כולם כדי לקדם את ענייני החברה הערבית. מי שיבוא לקראתנו נבוא לקראתו במידה שתתאפשר לנו בהתאם לערכים שאנחנו מאמינים בהם ובהתאם לאינטרס של הציבור הערבי".
הכלכלית
אחת מהמפלגות החדשות שהחליטו לרוץ ולא להתאחד היא המפלגה הכלכלית שהקים פרופ' ירון זליכה. בצמרת הרשימה נמצאים ראש החוג לממשל וחברה אזרחית במכללה האקדמית גליל מערבי, נשיא מכללת אחווה לשעבר ופרופסור יורם יובל.
יו"ר המפלגה, ירון זליכה, אמר לאחר הגשת הרשימה: "אנחנו מכוונים את כל יהבנו כדי להגיע לתפקיד שר האוצר, זו בעינינו המשימה החשובה. אנחנו חרדים לעתידה הכלכלי של ישראל. אני חושש שאנחנו על סף מלחמה כלכלית על חיינו. אני מאוד מוטרד, וזו הסיבה שהתגייסנו כולנו להגיע לסיטואציה הנוכחית".