הרצח שזעזע את צרפת: תשעה בני אדם נעצרו עד כה בחשד לסיוע לאדם שערף את ראשו של המורה להיסטוריה סמואל פאטי בבית ספר בפרבר קונפלאן סן אונורין שמצפון-מערב לפריז. לפי סוכנות AFP, שניים מהעצורים החדשים הם הורים של תלמיד בבית הספר, שכעסו על כך שהמורה הציג קריקטורה של מוחמד במהלך דיון בכיתה והתעמתו איתו. ארבעה מהעצורים הם מהמעגל המשפחתי הקרוב של הרוצח, בהם קטין.
עבדאללה א., צעיר בן 18 ממוצא צ'צ'ני שנולד במוסקבה, הוא המחבל שרצח את המורה. חרף המעצרים, במשטרת צרפת עדיין בודקים אם הוא פעל לבד או בשיתוף פעולה עם אנשים נוספים. הוא אותר כשהוא חמוש בסכין ורובה אוויר כ-600 מטרים מהזירה, ונורה למוות. כלי התקשורת הצרפתיים פרסמו את תיעוד רגעי הירי, שבו קוראים השוטרים למחבל להניח את נשקו - ובהמשך נשמעים קולות ירי. לפי AFP, עבדאללה לא היה מוכר לכוחות הביטחוניים בצרפת כקיצוני, והיה בעל עבר פלילי נקי. עדי ראייה שמעו אותו צועק "אללה אכבר" במהלך הרצח.
הנרצח, סמואל פאטי בן ה-47, קיים לפני עשרה ימים דיון עם התלמידים בכיתתו על הצגת הקריקטורות של מוחמד - לאחר שלפני כשבועיים וחצי נדקרו שני בני אדם מחוץ למשרדים הקודמים של המגזין הסטירי "שרלי הבדו", שנתון לאיומים מאז שפרסם פעם נוספת קריקטורות של מוחמד. לפי הדיווחים בצרפת, המורה היה נתון לאיומים מאז שהציג את הקריקטורות, ואף התלונן במשטרה. משפחות מוסלמיות אף דרשו שיפוטר.
עדיין לא ברור מה הקשר של החשוד לבית הספר, אם קיים כזה בכלל. ב"סקיי ניוז" ציטטו הורה מוסלמי לאחד התלמידים של המורה, שאמר כי סמואל ביקש מהתלמידים המוסלמים להרים ידיים ולצאת מהכיתה לפני שיציג את התמונה הבעייתית. לדבריו, "הבן שלי הבין מיד שהמטרה של המורה לא הייתה להפלות. הוא אמר לי שזה לא כדי לפגוע בנו, אלא מכיוון שאלה תמונות שהוא לא רצה שנראה. הבן שלי הבין מיד שהמורה הזה לא היה חסר כבוד".
אב מוסלמי לארבעה ילדים סיפר בריאיון בכלי תקשורת צרפתיים: "הבן שלי מפחד, לא טוב לו. המורה נהג לספר להם על האיסלאם והציג קריקטורות, אבל לא רצה לזלזל בכבודנו בשום שלב. אני מרגיש ממש רע, זה מטורף. אני לא מאמין".
עם זאת, הורה אחר אמר כי "לפני שהציג את הקריקטורות, הוא אמר לתלמידים שהוא יציג להם 'צילום שהולך לזעזע אותם'. הבת שלי סירבה לצאת. הוא הראה גבר עירום ואמר להם שזה הנביא".
הרצח הוביל לזעזוע בקהילה המקומית, בצרפת ובאירופה כולה. הורים, תלמידים בהווה ובעבר ואזרחים הגיעו לבית הספר להניח פרחים לזכר המורה. תושבי הפרבר סיפרו לכלי התקשורת שבדרך כלל לא קורה בו שום דבר מיוחד, והם רגילים לשמוע על אירועים כאלה רק בחדשות. טיאגו, תלמיד בכיתה ו', סיפר כי "ראיתי את המורה היום. הוא הגיע לכיתה שלי כדי לראות את המורה שלנו. זה מזעזע אותי שלא אראה אותו שוב".
ב"לה פריזיאן" הצרפתי תיארו כי אנשי ההוראה בצרפת בהלם מהמקרה, וכעת תוהים אם עליהם לפחד מלקיים דיונים פתוחים עם תלמידיהם. "נשאלת כעת השאלה מה אנחנו יכולים לומר בכיתה", אמר אחד המורים. איאניס רודר, מורה במשך 20 שנה, אמר כי "צנזורה-עצמית עלולה להתקבע בעולם ההוראה. להרוג מורה זה להרוג את הרצון לפתוח את הילדים לעולם. ברמה הסימבולית, אין דבר גרוע יותר מאשר לתקוף מורה".
הורה אחר אמר כי "אני לא מאמין שערפו את הראש של המורה של הבן שלי. הוא אמר לי שהוא לא רוצה לחזור לבית הספר יותר לעולם". שר החינוך נפגש עם צוותי ההוראה במקום.
מנהיגי המוסלמים בצרפת גינו את ההרג, שגרם כאמור לסערה לא רק בקהילה המקומית - אלא גם בצרפת ובאירופה כולה. האימאם של מסגד בורדו, טארק אוברו, גינה את הרצח ואמר כי לא מדובר ב"התנגשות בין תרבויות". לדבריו, "זו לא ציביליזציה שהורגת אדם חף מפשע, זו ברבריות".
הוא הוסיף כי התקפות קטלניות של חמושים איסלאמיסטים ותומכיהם הן הרסניות עבור הקהילה המוסלמית בצרפת. "אנחנו מודים על כל יום שעובר ללא תקריות", אמר. "אנחנו בין הפטיש לסדן. זה תוקף את הרפובליקה, החברה, השלום ועצם המהות של הדת, שמהותה היא להיות ביחד".
נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, אמרה כי "קראתי בחרדה על ההתנקשות במורה, ואני מנחמת את בני משפחתו ואת העם הצרפתי. המחשבות שלי הן גם עם המורים, בצרפת ובכל מקום באירופה. בלעדיהם אין אזרחים, בלעדיהם אין דמוקרטיה". גם שרי החוץ של גרמניה ומדינות נוספות מסרו את תנחומיהם לצרפת.
נשיא צרפת, עמנואל מקרון, הגיע לזירת הרצח כמה שעות לאחר הפיגוע ואמר כי "הרצח אירע בגלל היותו מורה שלימד על חופש הביטוי. צרפת עומדת מאחורי מוריה, הטרוריסטים לא יפרידו בינינו, והמתנגדים לקדמה לא ינצחו".
ראש ממשלת צרפת, ז'אן קסטקס, כתב בטוויטר כי ראש הממשלה הצרפתי כתב בטוויטר כי המורה הוא "אחד ממגיניה של הרפובליקה הצרפתית", והירצחו מהווה "פגיעה בליבה של הרפובליקה על-ידי הטרור האיסלאמיסטי". לדבריו, "בסולידריות עם מוריה, צרפת תגיב בתקיפות הגדולה ביותר כדי שהרפובליקה ואזרחיה יחיו חופשיים! לעולם לא נוותר, לעולם".
זהו הפיגוע ה-33 בצרפת מאז 2017. לפני כשבועיים וחצי, כאמור, נדקרו שני בני אדם במתקפת דקירות מחוץ למשרדים הקודמים של המגזין הסטירי "שרלי הבדו". כמו כן, לפני כחצי שנה אירע פיגוע דקירה נוסף בעיירה רומאן-סור-איזר, שנמצאת מדרום לעיר ליון. המועצה המקומית דיווחה אז כי אזרח סודני דקר אנשים שהיו בתור מחוץ למאפיה במרכז מסחרי. שניים נרצחו.
מקרון הציג בתחילת החודש תוכנית להגנה על ערכיה החילוניים של צרפת נגד האיסלאם הקיצוני - והודיע כי בכוונתו ליישם פיקוח קפדני יותר על תוכנית הלימודים ועל מימון זר למסגדים.
הנשיא הצרפתי תיאר את האיסלאם כדת שנמצאת "במשבר" ברחבי העולם, והצהיר ש"לא יהיו ויתורים" במאבק בתכנים האיסלאמיסטיים והקיצוניים בבתי הספר ובמסגדים. מקרון הוסיף שארצו צריכה להציע יותר הזדמנויות כלכליות וחברתיות לקהילות המהגרים, וציין שלעיתים קרובות הקיצוניים ממלאים את הוואקום שנוצר.