בדיוק 10 שנים אחרי שהייתה למדינה הראשונה שנפטרת ממשטרה הרודני במסגרת "האביב הערבי", מהומות אלימות פוקדות בימים האחרונים את תוניסיה, והמשתתפים בהן – רבים מהם צעירים המתוסכלים מהמצב הכלכלי – משמיעים את אותה קריאה שהביאה בשעתו לסילוק הרודן זין אל-עבדין בן-עלי אחרי שלושה עשורים: "העם רוצה להפיל את המשטר".
המהומות הליליות מצטרפות להפגנות שהתנהלו בשבוע האחרון לאור יום בתוניס ובכמה ערים אחרות בדרישה להגדלת היצע המשרות, לשיפור איכות חייהם של התוניסאים ולשחרורם של אנשים שנעצרו על-ידי כוחות הביטחון. ההפגנות הללו מתחוללות כשברקע הגבלות הקורונה מחריפות את הקשיים הכלכליים הגדולים ממילא של רבים מהתושבים.
"כל המערכת צריכה ללכת הביתה", אומר מאהר עביד, מובטל שמשתתף בהפגנות הללו. "נחזור לרחובות ונשיב לעצמנו את זכויותינו ואת כבודנו שהאליטה המושחתת נטלה אחרי המהפכה".
תוניסיה ציינה רק בשבוע שעבר עשור למהפכה שבה הופל שלטונו של בן עלי אחרי 23 שנה. המהפכה ההיא עוררה גל של הפיכות ומהפכות בעולם הערבי, והובילה בין השאר לסילוקם של נשיא מצרים חוסני מובארק, שליט לוב מועמר קדאפי ונשיא תימן עלי עבדאללה סאלח. היא גם נתנה את ההשראה למחאה נגד בשאר אסד בסוריה, שהפכה למלחמת אזרחים איומה וממושכת.
מעט לפני יום השנה העשירי למהפכה בשבוע שעבר הכריזה הממשלה על סגר למשך ארבעה ימים, על עוצר לילי הדוק יותר ועל איסור להפגין. עם זאת, בערים ברחבי תוניסיה יצאו צעירים למחות, השליכו אבנים ובקבוקי תבערה, שרפו צמיגים ובזזו חנויות. שוטרים פיזרו נגדם גז מדמיע והשתמשו באלות כדי להכניע אותם. לפחות 600 מפגינים נעצרו.
המחאה נמשכה גם היום. כ-250 בני אדם התאספו בשדרה מרכזית בבירה תוניס ובערים אחרות. המפגינים קראו להפיל את המשטר ודרשו בקול רם למצוא להם עבודה. תוניסיה סבלה ממצוקה כלכלית עוד לפני משבר הקורונה, והוא כלל שיעור אבטלה גבוה והיחלשות של השירותים הממשלתיים.
כמה איגודי עובדים רבי עוצמה הביעו היום תמיכה בהפגנות לא-אלימות נגד "מדיניות הדחיקה לשוליים, קידום העוני וההרעבה", והאשימו את הנהגת המדינה בניפוץ התקוות שעוררה המהפכה ב-2010.