כלי תקשורת בארה"ב דיווחו הלילה (בין ראשון לשני) כי הנשיא דונלד טראמפ מתכוון להכריז מחר, ביומו המלא האחרון בתפקיד, על גל של חנינות והמתקת עונשים ליותר מ-100 בני אדם. לפי הדיווחים ברשת CNN ובסוכנות הידיעות רויטרס, לפי שעה לא נראה שברשימת החנינות מחר ייכללו שמותיו של טראמפ עצמו או של מי מבני משפחתו. אולם טראמפ עדיין יוכל להכריז על מהלך שכזה עד לרגע האחרון של נשיאותו, ביום רביעי בצהריים, אז יושבע מחליפו ג'ו ביידן.
לקראת השבעת ביידן – עוד כותרות:
• וושינגטון פינת בגדד: בירת ארה"ב כמו מבצר
• הגירה ואקלים: תוכניות ביידן ליום ההשבעה
• תומכי טראמפ מבקשים ממנו חנינה
• יותר מאבטחים מקהל: ההשבעה החריגה בתולדות ארה"ב
טראמפ, כפי שדווח בעבר, התייעץ בחודשים האחרונים עם אנשיו באשר לאפשרות של חנינה עצמית, דבר שאף נשיא בתולדות ארה"ב לא עשה ושמשפטנים חלוקים על עצם חוקיותו. אולם המהומות של תומכי טראמפ בקפיטול ב-6 בינואר סיבכו עוד יותר את פני הדברים, ויועציו של הנשיא המליצו לו לפי CNN שלא לחון את עצמו. אחד מהם אמר כי אם יעשה זאת הוא ייראה כאשם בדבר מה. ברשת החדשות האמריקנית ציינו כי מקורביו של טראמפ קראו לו להימנע גם ממתן חנינות למתפרעים בבניין הקונגרס.
יצוין כי גם אם טראמפ יחליט ברגע האחרון לחון את עצמו, וגם במקרה שבתי המשפט יקבלו את חוקיות המהלך הזה – דבר שיגיע לפתחם רק אם יועמד לדין בפרשיה כלשהי – חנינה נשיאותית לא תוכל להציל את טראמפ מחקירות ברמה המקומית, כמו זו שמנהל נגד החברה שלו התובע במחוז מנהטן בניו יורק, או כמו זו שייתכן שתפתח נגדו בג'ורג'יה בעקבות שיחת הטלפון שבה לחץ על פקידים במדינה "למצוא" לו קולות כדי להפוך את ההפסד שלו שם לביידן.
ברשימת החנינות שתפורסם מחר, כך לפי CNN, צפויים להיכלל חנינות "מסורתיות" במסגרת הרפורמה המשפטית שהוביל טראמפ בכהונתו, אך גם שמות פרובוקטיביים יותר – ממקורבים פוליטיים ועד "ראפרים מפורסמים". על פי הדיווחים, אתמול התקיימה בבית הבית הלבן פגישה שבה גובשה רשימת החנינות הסופית.
לאורך כהונתו ניצל טראמפ לא אחת את הסמכות הכמעט בלתי מוגבלת של הנשיא להעניק חנינות, ומאז הפסדו בבחירות בנובמבר הוא העניק שורה ארוכה של חנינות. בסוף דצמבר הודיע טראמפ על חנינות לעשרות בני אדם, בהם מנהל הקמפיין שלו לשעבר פול מנפורט, יועצו לשעבר רוג'ר סטון וצ'ארלס קושנר, יזם נדל"ן ואביו של ג'ארד קושנר, חתנו ויועצו הבכיר של הנשיא. עוד קודם לכן, בנובמבר קיבל חנינה מייקל פלין, מי שכיהן לזמן קצר כיועץ לביטחון לאומי בממשלו והודה ששיקר ל-FBI במהלך החקירה על ההתערבות הרוסית בבחירות ב-2016.
"שוק החנינות": 50 אלף דולר בונוס להצלחה
רצף החנינות פסק בהמשך, ולפי CNN הסיבה לכך הייתה שטראמפ היה עסוק בניסיונו להפוך את תוצאות הצבעת האלקטורים שהעניקו את הניצחון בבחירות – בהתאם להכרעת העם – לביידן. לאחר המהומות בקונגרס לפני שבוע וחצי, כאשר התוצאות אושרו סופית, העיסוק בחנינות שוב נדחק לשוליים בעקבות ההאשמות שהוטחו בטראמפ ולפיהן הוא הסית את קהל המפגינים שהסתערו על הקונגרס.
כך או כך, בדיווחים השונים לא צוינו שמות ספציפיים שייכללו ברשימת החנינות, מלבד זה של ד"ר סלמון מלגן, רופא עיניים מוכר מפאלם ביץ' בפלורידה, שהורשע ב-2018 בשורה של הונאות רפואיות ונשלח ל-17 שנות מאסר. מלגן נחשב לדמות משפיעה במיוחד בדרום פלורידה, האזור שבו טראמפ יפתח את הפרק החדש בחייו.
גם רודי ג'וליאני, עורך דינו האישי של טראמפ, לא צפוי להיכלל ברשימה, למרות שלפי דיווח שפורסם בחודש שעבר ב"ניו יורק טיימס" הוא כן מעוניין לקבל חנינה מקדימה מטראמפ. עורך הדין וראש עיריית ניו יורק לשעבר, שהוביל את המאבק המשפטי של הנשיא היוצא אחרי ההפסד בבחירות, נחקר בעבר על חלקו בפרשת "אוקראינה גייט". עדיין לא ברור האם סטיב בנון, איש הימין שהיה יועצו הבכיר של טראמפ ומואשם בהונאה של מאות אלפי תורמים, יקבל גם הוא חנינה.
במקביל לדיווחים על החנינות המסתמנות, ב"ניו יורק טיימס" חשפו בסוף השבוע כי לקראת סוף כהונתו של טראמפ התנהל סוג של "שוק חנינות", שבמסגרתו כמה בעלי ברית של הנשיא גלגלו עשרות אלפי דולרים תוך הבטחות להשגת חנינה נשיאותית.
ב"טיימס" נתנו שורה של דוגמאות ל"שוק" הזה, כמו יועץ בכיר לשעבר בקמפיין הבחירות של טראמפ שהרוויח 50 אלף דולר בתמורה לניסיון להשיג חנינה לקצין CIA לשעבר בשם ג'ון קיריאקו, שהורשע בחשיפה לא-חוקית של מידע מסווג. לפי הדיווח קיריאקו הסכים לשלם בונוס של עוד 50 אלף דולר אם טראמפ אכן יחון אותו. לקצין ה-CIA נאמר, כך לפי ה"טיימס", כי רודי ג'וליאני יוכל להבטיח לו חנינה – בתמורה ל-2 מיליון דולר. לא צוין מי הגורם שאמר לו את זה, אך קיריאקו דחה את ההצעה. ג'וליאני אמר שתיאור הדברים בדיווח אינו נכון, בעוד בבית הלבן סירבו להתייחס אליו.
חשש שיא בוושינגטון: גם החיילים נבדקים
בינתיים, ובצל מהומות הקפיטול והחשש מעימותים נוספים לקראת השבעת ביידן, בוושינגטון נמשכות ביתר שאת ההכנות לטקס מחרתיים. ההשבעה כבר תוכננה אמנם להיערך באופן מצומצם למדי לאור מגפת הקורונה שממשיכה להשתולל בארה"ב, אך ההסתערות על הקונגרס שינתה לחלוטין את פני הדברים, ובטקס כעת יהיו יותר מאבטחים מאשר אורחים.
25,000 אלף חיילי המשמר הלאומי נשלחו להגן על הבירה לקראת הטקס, לפחות כפליים ממספר הכוחות שנשלחים להגן בדרך כלל על טקסי השבעה. אולם הבוקר דיווחה סוכנות הידיעות AP כי גורמים במערכת ביטחון האמריקנית חוששים ממתקפה שיערוך אולי אחד מהחיילים הללו, וכי בעקבות החשש הזה החל ה-FBI לערוך בדיקת רקע לכולם.
המזכיר הצבאי של ארה"ב, ריאן מקארת'י, אמר ל-AP כי במערכת הביטחון מודעים לאיום הפוטנציאלי של מתקפה פנימית שכזו, וקרא למפקדים לשים לב ל"בעיות אפשריות" בקרב הכוחות שלהם. עם זאת, מקארת'י הדגיש כי נכון לעכשיו לא ראה אף עדות לכך שהאיום הזה עלול להתממש, וב-AP ציינו כי בבדיקות שנערכו עד כה לחיילים לא עלה חשש כלשהו.