דובר ועדת האנרגיה של הפרלמנט האיראני, חבר הפרלמנט מאלק שריאטי ניאסר, אמר לפני הצהריים (יום א') כי תקלת החשמל שדווחה הבוקר במתקן הגרעין בנתנז היא "אירוע חשוד מאוד", והביע חשש שמדובר ב"פעולת חבלה והסתננות". לדבריו חברי הפרלמנט מנסים כעת להשיג פרטים נוספים על האירוע כדי להבין את טיבו. באיראן טרם הכריזו שהבעיה נפתרה, ומציטוטים המגיעים ממנה משתמע כי ייתכן שגם בשעות הצהריים זרם החשמל בנתנז עדיין לא חזר לסדרו.
ימים קריטיים לגרעין האיראני – העדכונים האחרונים:
• תקלה מסתורית במתקן בנתנז
• שר ההגנה האמריקני בישראל, המסר: אל תחבלו במגעים
• איראן מאיצה את הגרעין, ביידן מתרחק / רון בן ישי
דבריו של המחוקק נמסרו בחשבון הטוויטר שלו, שעות אחדות אחרי שאיראן דיווחה על בעיה באספקת החשמל ברחבי המתקן בנתנז. רק אתמול הכריזה כי חנכה שם צנטריפוגות חדשות מדגם מתקדם שמטרתן להעשיר אורניום עבור תוכנית הגרעין שלה.
ערוץ הטלוויזיה האיראני Press TV דיווח הבוקר כי בעיה במערכת החשמל גרמה ל"תקרית" באתר בנתנז, וכי נרשמה הפסקת חשמל לפחות בכמה מחלקיו, אבל לפי הדיווח איש לא נפגע ולא נרשמה דליפה כלשהי. הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) התבקשה בצהריים להתייחס לאירוע, ומסרה רק כי היא "מודעת לדיווחים", וכי לפי שעה אין לה תגובה בעניין.
האתר בנתנז הוא אתר העשרת האורניום המרכזי של איראן, והוא שוכן במדבר במחוז איספהאן שבמרכז איראן. חלקו בנוי מעל הקרקע וחלקו מתחתיה – כדי להגן עליו מפני הפצצות. ביולי של השנה שעברה פרצה בו שריפה כתוצאה מפיצוץ, ובחודשים שלאחר מכן דווח במערב – וגם גורמים איראנים טענו כך – כי ישראל היא שהייתה אחראית לאירוע הזה, שבו נשרף אתר לאחסון צנטריפוגות מתקדמות. בשנת 2010 פגע במתקן בנתנז וירוס המחשבים "סטקסנט" ששיבש את פעילותן של הצנטריפוגות בו וגרם להן נזק כבד. במערב דיווחו כי ארה"ב וישראל הן שעמדו מאחורי פיתוחו והחדרתו של הווירוס.
הדיווחים על ה"תקלה" בנתנז הבוקר באים בימים שבהם מתקיימות בווינה שיחות בלתי ישירות בין ארה"ב לאיראן על חזרה של שתי המדינות ליישום של הסכם הגרעין מ-2015. במסגרת ההסכם ההוא הוסרו רוב הסנקציות הבינלאומיות על טהרן, והיא מצדה התחייבה לצמצם את פעילות הגרעין שלה ולפתוח את תוכנית הגרעין לפיקוח אדוק יותר מצד גורמים בינלאומיים. ב-2018 פרשה ארה"ב בהוראת דונלד טראמפ מההסכם בטענה כי היה זה הסכם גרוע שאפשר לאיראן לאושש את כלכלתה ולקדם את פעולות הטרור שלה, וטהרן מצדה הגיבה בהתנערות הדרגתית מעוד ועוד התחייבויות שנתנה במסגרת ההסכם.
רק אתמול הכריזה טהרן בגאווה כי בהפרה נוספת של ההסכם מ-2015 היא חנכה במתקן בנתנז 164 צנטריפוגות מסוג מתקדם, IR-6, המסוגלות לדבריה להעשיר אורניום במהירות ובאיכות גבוהה יותר. איראן מסרה אתמול גם כי החלה לבחון צנטריפוגות מסוג IR-9, שלדבריה יעשירו אורניום במהירות גבוהה פי 50 מזו של הצנטריפוגות האיראניות מהדור הראשון, ה-IR-1. הסכם הגרעין עם המעצמות התיר לאיראן להשתמש רק בצנטריפוגות IR-1.
הדיווחים על ה"תקלה" באיראן באים ממש בשעה ששר ההגנה החדש של ארה"ב, לויד אוסטין, נמצא בביקור בישראל ומקיים פגישות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם שר הביטחון בני גנץ. אחד המסרים שהוא מביא איתו הוא הבקשה מישראל שלא לחבל במגעים בין ארה"ב לאיראן על חזרה הסכם הגרעין.